12footnews

International 12 foot dinghy

woensdag 29 juli 2015

Bracciano 2015



written by Patricia Surendonk

Bracciano 2015 Coppa Franco Pizzarello
Coppa Italia and Trofeo Dinghy Classico

With 4 helmswomen (!) we arrived in Bracciano on the 16th of July, looking forward to a great sailing weekend ahead.
All of us have been in Bracciano before and what especially attracts us here is the fact that everything is located at the sailing club. This is where all participants are, talking, waiting, busy with their dinghies before the moment arrives to leave for the regatta to start. Even Saturdaynight’s dinner was being served there which gave a very nice atmosphere !

My mother Tonny Surendonk, Anjo Klinkenberg and Nicky Arnoldus were participating in fiberglass dinghies. I was very honoured to sail Casmaran, the wooden dinghy of Fabio Mangione, which is a very well equipped boat.

As you all know we Dutch do not have many trimming options in our dinghies.
During the Bombola d’Oro I sailed beautiful Scignoria. Both boats gave me the opportunity to experience the possibilities of trimming a dinghy. Being able to adjust the sail and thus adjusting your dinghy to changing weatherconditions is something I really appreciate. I like sailing alone but being fairly light in weight, this is not often the case in the Netherlands. More trimming options would make this possible more often.

Another very pleasant thing is the main sheet block. We, Dutch women, all agreed to that. In our Dutch dinghies we are used to keeping our sheet in our hands during the whole race. Can you imagine how your hands feel after a race ?!

In the Netherlands we are used to different weatherconditions with often much more wind than in Italy as we sail up to 6 Beaufort. This means that our dinghies have to deal with those conditions. Despite that I have seen some interesting options in the Italian dinghies which would be nice to have in the Dutch. This is ofcourse my personal opinion which differs from some other Dutch sailors who have a longing for authentic. Luckily we Dutch like discussion and I think in the long run this will bring us further.

Also on behalf of the other Dutch women, who were in Bracciano, I would like to thank you for your incredible hospitality and kindness to lend us dinghies and help us out !

I hope to see you soon on Italian (and Dutch) waters !

Bon vento !


maandag 27 juli 2015

Wim Bleeker nederlands kampioen 2015


Wim en Marcel Bleeker Nederlands Kampioen 2015. Tweede Jeroen de Groot en Damy Jansen. In de laatste 50 meter voor de finish van de laatste en zesde wedstrijd is het kampioenschap beslist. Door een kleine windraaiing pakte Emiel Westerhof de eerste plaats net voor voor Jeroen de Groot. Tegelijkertijd ging Wim Bleeker van 4 naar 3. Dat was net voldoende voor de eindoverwinnning.
einduitslag
Een moeilijk kampioenschap voor de organisatie en wedstrijdleider Hans Juray om 44 jollen een waardig kampioenschap te laten varen. Op de vrijdag geen wind en op de zaterdag windkracht 10. Vrijdagavond zijn er 2 wedsrijden uitgeperst en op de zondag nog 4. De zes wedstrijden waren spannend en de uitslag gevarieerd.
naast Jeroen de Groot en Wim Bleeker was aanvankelijk ook Bob Heineke nog in de race. In de laatste 2 wedstrijden liet hij het afweten met als resultaat dat de PIP kampioen van 2015 genoegen moest nemen met een vijfde plaats. Huib Ozinga (3e) en Emiel Westerhof (4e) konden Bob daarom nog passeren.
Het beste vrouwenteam waren de zussen Sabine en Froukje Romkes. zij eindigden heel fraai op de zesde plaats
Pieter Bleeker eindigde in 2014 op de eerste plaats, maar moest het nu doen met de twaalfde plaats. Dat gaf recht op de Roderick van Voorst tot Voorst prijs. Deze gaat naar de jolzeiler die op de 12e plaats eindigt. Illustere namen staan op deze prijs: Hein Daniels, Hans van der Kooy, Huib Ozinga, Bob van der Pol, Hans Reyers, Fred Knitel, Karel de Boer en Erik van der Meer. Een hele eer als je naam aan dit gezelschap wordt toegevoegd. Zo ben je kampioen en zo eindig je op de 12e plaats. Het kan verkeren in de klassieke houten jol, de oudste eenheidsklasse ter wereld.

Fraaie fotos's van het NK 2015.
De organiserende vereniging was watersportvereniging de Braassemermeer. klik op de foto van Wim en Marcel voor meer info.

foto s gemaakt door Bob van der Pol



Wim and Marcel Bleeker in the NED869 Trupial: Dutch champion 2015.
On the background the women team: Sabine and Froukje Romkes

woensdag 22 juli 2015

Voorbeschouwing NK 2015


Op de foto Jeroen de Groot (l) en Bob Heineke. Zware jongens, boven de 100kg, en zeer getalenteerde zeilers: Kanshebbers voor het komende Nederlands kampioenschap 12 voetsjol van vrijdag 24 juli tot en met zondag 26 juli. In totaal doen 44 jollen mee, waarvan 3 buitenlanders: Elena Gazenser en Reinhard schroeder uit Duitsland en Nicky Arnoldus voor Canada. Een voorbeschouwing over de kanshebbers en de jollen waar zij in gaan zeilen. 

Duuk Dudok van Heel was 4 keer wereldkampioen in de flying junior klasse en in 2006 Nederlands kampioen 12voetsjol in een van der Meer jol. Taktisch nog altijd heel sterk, maar de jaren beginnen wel te tellen

Fred Knitel oogt nog als een jonge god, maar is al 66 jaar. Wel heel fanatiek. Tijdens het TV kijken traint hij de beenspieren in een hangbank. Hij is sterk met harde wind en zeilt ook in een van der Meer jol

Joep Brinkman. Vele malen Nederlands kampioen. Woont en werkt in Berlijn en daarom niet meer vaak te vinden op de Nederlandse meren. Heeft ook een snelle van der Meer jol.

Jeroen de Groot (43) is een succesvolle botenbouwer en zeiler. Zijn jollen zijn in de afgelopen 14 jaar, dat hij jollen bouwt, 5 keer kampioen geworden. Hij zelf werd daarnaast twee keer kampioen in de 657, een de Vlijt jol van 50 jaar oud. Dit jaar doet hij mee in een eigen gebouwde jol: 877. zwakke punt: Bob Heineke zeilt in een Lamme jol. De zakelijke druk is erg hoog.

Bob Heineke (26) is de PIP kampioen van 2015 en vastbesloten de NK titel 12voetsjol aan zijn ere lijst toe te te voegen. Hij zeilt in de 880 een prachtige jol gemaakt door Lamme. Zwakke punt: als de druk erg hoog wordt is het moeilijk voor hem rustig te blijven.

Wim Bleeker heeft in 2013 en 2014 bijna alles gewonnen wat er maar te winnen valt. Zeilt in een de Groot jol. Zwakke punt: Doet niet meer aan training, maar gaat gewoon op vakantie: overmoed komt voor de val?

Henk Wittenberg heeft de laser verruild voor de 12 voetsjol en is de grote onbekende. Zeilt samen met zijn vrouw Rina de Nooijer. Een mogelijke black horse. 

Reinhard Schroeder uit Duitsland werd in 2013 bijna Nederlands kampioen. Door een protest ging dat niet door. Zeilt in een de Groot jol. 

Huib Ozinga is ook niet meer de jongste, maar weet alles van het wedstrijdreglement. Vooral sterk met zachte wind.

Emiel Westerhof zeilt in een Rypke de Jong jol met de naam Walvisch. En zo ziet deze jol er ook uit. Maar wel snel. Emiel is goed in vorm en zeker een kanshebber. Zwakke punt: altijd vooraan, maar nog nooit kampioen en dat geeft druk.

Misschien heb ik namen vergeten. Als je vind, dat je ook op deze lijst thuis hoort, laten even weten. Graag met redenen omkleed.
Na elke dag zal ik proberen een live verslag via mijn smartphone op internet te publiceren. Lees daarom deze blog voor het laatste nieuws.

Karel de Boer is wedstrijdsecretaris en stuurde mij nog een rectificatie. Buitenlanders moeten een Nederlands meetcertificaat hebben, de start licentie mag uit het eigen land komen. Dat is geldig.
Een voorbeeld. de Italiaan Giorgio Pizzarello heeft een van der Meer jol met een geldig meetcertificaat. Zijn Italiaanse startlicentie is voldoende om mee te mogen doen voor de titel Nederlands kampioen. Er is wel een probleem, alle moderne Italiaanse frivoliteiten zal hij dan wel moeten verwijderen. Maar dat hoeft geen probleem te zijn: waar een wil is, is een weg.

maandag 20 juli 2015

Pictures Lac des Settons


Op de foto de Franse jollenzeiler met de Nederlandse naam Nicolas Camphuis, genomen op het Lac des Settons tijdens de eerste wedstrijd op 11 juli. De windkracht was bft 5: een stevige wind dus
Nog nooit hebben 16 jollen aan een evenement in Frankrijk meegedaan: een record. En dan ook nog uit 9 verschillende landen. Iedereen had alleen maar positieve geluiden over de onderlinge sfeer, de gezelligheid, de leuke wedstrijden, het mooie zeilweer, de prima organisatie. Plaatjes zeggen meer dan 1000 woorden hoe een Friendship evenement wordt beleefd.
pictures lac des settons 2015
In een vorig blogartikel zijn de uitslagen vermeld.
In het jollenbulletin zal een uitgebreid artikel verschijnen over dit internationale evenement.
De internationale Friendship wedstrijden worden georganiseerd door de 12footcwc organisatie en zijn uitsluitend bedoeld voor houten jollen. De internationale Cockshott serie wordt door de Italiaanse AICD georganiseerd en is vooral gericht op het promoten van plastic jollen.

The FRA38 from the French classic dinghy lover Romain Berard and his crew Laurent Tremois.

Wat schrijven anderen over het lac des settons evenement?
bijdrage Bert Hamminga

maandag 13 juli 2015

Results lac des settons

Lac des settons


7 regatta's have been sailed at lac des settons at 11,12 july. Windforce between bft 5 and 1.
Sailors from many different countries take part.
1 Pieter Bleeker 12 pnt. Netherlands
2 Reinhard Schroeder 20 pnt. Germany
3 Willem de boer 29 pnt. Friesland
4 Patricia Surendonk, 33 pnt. Netherlands
5 Nicky Arnoldus, 35 pnt. Canada
6 Bert Bos, 38 pnt. Netherlands
7 Martin Trompert, 43 pnt. Netherlands
8 Hans Pleijsier, 57 pnt. Netherlands
9 Bert Hamminga, 57 pnt. Uganda
10 Chris Visser, 61 pnt. Netherlands
11 Frederic de Rutte, 70 pnt. Swiss
12 Steve Crook, 74 pnt. England
13 Romain Berard, 78 pnt. France
14 Andre Thomas Johnston / George Miller, 88 pnt. Ireland
15 Nicolas Camphuis, 89 pnt, France
16 Pierre Lambert, France

The BBQ, the dinner. The event was perfect organized by the French organization under the umbrella of the 12footcwc.org class organization for classic wooden dinghies only. Thanks to Jack Salingarde , Romain Berard and Nathalie Aubin.

In 2016 probably the same event in Ireland. The 12footcwc got an invitation from the Irish delegation. In 1925 there was for the first time an international worldcup event in Ireland. In 2016 for the second time.

donderdag 2 juli 2015

Nederlands Kampioenschap 24-26 juli

Het Nederlands Kampioenschap 2015 zal op 24 t/m 26 juli worden verzeild op de Braassemmermeer. Zie ook de website van de twaalfvoetsjollenclub

De Willem de Vries Lentsch beker uit 1928 gaat dan naar de Nederlandse Kampioen 2015. Op de beker staan vele beroemde 12voetsjolzeilers met hun naam vermeld, zoals de Wit, Bohre, Huijbers en natuurlijk Daan Kachgelland: de gouden medaille winnaar in de O-jol van 1936. Hij heeft ook altijd 12-voetsjol gezeild.


Willem de Vries Lentsch was de Nederlandse 12voetsjolzeiler op de Olympische spelen van Amsterdam in 1928 en heeft deze beker ooit ter beschikking gesteld.

De voorbereidingen bij de deelnemers NK2015 zijn in volle gang, waarbij alvast de nodige psychologische speldeprikjes worden uitgedeeld. Wie niet meer sterk is, moet slim zijn. Wim Bleeker is een kanshebber en als zijn oudere broer heb ik geprobeerd hem alvast wat zenuwachtig te maken door deze prikkelende foto te sturen via whatsapp.

``Trainingskamp Princenhof....``

Wim pareerde deze aanval heel goed door deze foto te sturen. Mijn eerste psychologische truc is hierdoor mislukt, maar er volgen nog meer.

``trainingskamp Assen....``

Andere kanshebbers waar je je geld op kunt zetten: Jeroen de Groot, Bob Heineke,, Emiel Westerhof (in grote vorm), Martijn van der Pol, Duuk Dudok van Heel, Huib Ozinga, Fred Knitel de Duitser Reinhard Schroeder en de Canadese Nicky Arnoldus. En uiteraard zal er ongetwijfeld ook weer een onbekende Dark Horse opstaan. Op de beker staat internationale 12voetsjollenklasse. En feitelijk is het dat ook nog steeds. Ook buitenlanders kunnen immers meedoen, mits in het bezit van een Nederlandse licentie en lid van een Nederlandse watersportvereniging.

Het echte trainingskamp voor het NK zal 11/12 juli op het Lac des Settons plaats gaan vinden. 17 deelnemers uit diverse landen doen mee. Naast de training is het ook gewoon een vakantie. Mocht je op het laatste moment besluiten mee te gaan, mail even naar Romain Berard of bel mij op mijn mobiel.