12footnews

International 12 foot dinghy

vrijdag 27 maart 2015

Totaalgewicht jol 824


De 12voetsjol 824 is de kampioensjol van 2014. Op 26 maart is het totaalgewicht van deze jol gemeten en wat bleek ... 189,5 KG. Dat is veel. Bij de keuring in 2001 is een leeg gewicht van 108 kg gemeten. Het minimum gewicht volgens de norm is 104kg.
Bij Jeroen zijn nu een aantal jollen gemeten:
834, gebouwd door de "amateur bouwers" Rob Franken en Teun Hoogmoedt...164 kg. Tijdens het NK is Bob Heineke zesde geworden met deze jol.
877, gebouwd door jachtwerf de Groot....179 kg
882, gebouwd door jachtwerf de Groot....167,5 kg
De 824 was de eerste 12voets gebouwd door Jeroen de Groot en dat was in 2001. Nu moet ik er wel bij vertellen dat de roeiriemen en de 2 dollen altijd standaard bij mij aan boord zijn. Kwestie van principe en dat scheelt ongeveer 3,5 kg. De klassieke originaliteit is een groot goed. En toch mooi om te weten dat je met een zware jol ook kampioen kunt worden, want 25 kg verschil met de 834 is best wel veel.
Nu speelt het eigen gewicht natuurlijk ook een grote rol. Jeroen de Groot is vierde geworden op het NK met de 882 en hij weegt 105kg. Mijn eigen gewicht is 85 kg. Dus per saldo precies gelijk en dus ook gelijke kansen.
De Italiaanse polyester jollen van Lillia of Nauticalodi hebben een totaalgewicht van 125kg en daarnaast veel meer trimmogelijkheden. Een verschil van 40 - 70 kg en de moderne trim mogelijkheden maken een gezamenlijke wedstrijd van Italiaanse moderne polyester jollen en nederlandse klassieke houten jollen tot een ongelijke strijd. Zeker bij weinig wind. In Nederland wordt ook geadverteerd met deze jollen onder de naam New Classic. De twee importeurs geven aan dat ze zeer geschikt zijn voor een wedstrijd. Polyester jollen worden in Nederland echter niet erkend. Het zijn twee verschillende klassen. De polyester jollen zijn alleen in Italie populair. Houten jollen in Nederland zijn zwaar uitgevoerd en ook geschikt voor windsnelheden hoger dan bft 4. Polyester jollen stoppen in Italie bij bft 4.

zaterdag 21 maart 2015

Jollenbulletin vernieuwd


Het jollenbulletin is vernieuwd. Prachtige foto's, mooie verhalen en het verschijnt twee keer per jaar als glossy blad in een oplage van 360 stuks. De redactie bestaat nu uit Wietske van Soest, Jeannet Blokland, Willem de Boer en Lia Dudok van Heel. Niet alleen verhalen in het Nederlands, Steve Crook heeft ook een artikel geschreven in het Engels over de interessante geschiedenis van de Insect dinghies, een vergelijkbare boot als de 12-voetsjol uit de jaren 20. De zeilclub waar de insect dinghies altijd hun wedstrijden hebben gevaren, organiseert in 2016 een jubileum. Er zijn plannen dan weer een reis naar Engeland te organiseren, het internatioale West-Kirby evenement met deelnemers uit 10 verschillende landen, is veel mensen goed bevallen. De klassieke houten jol wordt in Engeland steeds populairder en uiteraard willen we daar graag een steentje aan bijdragen.
Rechts een foto uit het nieuwe blad, een zeilwedstrijd uit 1930 op het Sneekermeer. Nieuwsgierig naar de inhoud van het jollenbulletin? Wordt lid van de Twaalfvoetsjollenclub, voor 20 euro per jaar. Leden met een 12voetsjol betalen 30 euro. Ook steeds meer buitenlanders worden lid van de twaalfvoetsjollenclub. Daarnaast sluiten ze zich ook aan bij het KNWV (Koninklijk Nederlands Watersport Verbond) door een 12voetsjol met een Nederlands certificaat te kopen.
In de maand April 2015 zal de nieuwe website van de Twaalfvoetsjollenclub online gaan. Houd het in de gaten door op www.twaalfvoetsjollenclub.nl te klikken. Webmasters zijn: Jan Sonnenberg en straks ook Sjouke Dijkstra.
Regelmatig verschijnt ook een digitale email nieuwsbrief met de naam Jollenpost. De secretaris van de Twaalfvoetsjollenclub is Patricia Scherpel. Zij is de eindredacteur van dit communicatie medium.
Ook op facebook is de twaalfvoetsjollenclub te vinden onder de openbare groep met de naam twaalfvoetsjollenclub. Beheerder is Pieter Bleeker.

zondag 15 maart 2015

Regio Noord bijeenkomst 15 maart


30 jollenzeilers plus aanhang, hebben 15 maart de voorjaarsbijeenkomst van de twaalfvoetsjollenclub regio Noord bezocht. De watersportplaats Grou in cafe Amicaal was het verzamelpunt. Gerrig Klugkist kreeg de prijs van verdienste uitgereikt door regiocommissaris Sjouke Dijkstra, een fles Joustra Beerenburg. foto boven. De reden: veel werk op de achtergrond en ook zijn functie in het landelijke bestuur. Gerrit zal zich gaan wijden aan mantelzorg, maar hoopt nog wel regelmatig op het water te zijn.
Erik de Vries kreeg de "zet 'm op prijs" uitgereikt. Een zilveren jol, ooit gemaakt door de jollenpromotor uit de jaren 70, de tandarts Max Breunink.
Het wedstrijd programma is uitgebreid besproken. Zowel de nationale als de internationale. Voor de training op 4 april op het Zuidlaardermeer is veel belangstelling. Ook het eerste Friendship evenement in Duitsland op de Baldeneysee, 11-12 april, gaat boven verwachting. Reinhard Schroeder is de promoter. Het traditionele Kaag evenement, ook een internationaal friendship evenement, zal dit jaar een grote noordelijke afvaardiging kennen. Wel maakt men zich zorgen over de hoge hotelprijzen. Misschien kan de regio Westen hier wat creatiefs op verzinnen en goedkoop onderdak organiseren bij mensen thuis. Het derde internationale friendship evenement zal 11,12 July in Frankrijk worden verzeild, op het Lac des Settons.
De komende technische vergadering is ook uitgebreid besproken. Vanuit het Noorden zou men graag zien, dat deze belangrijke vergadering ook eens in het Noorden wordt gehouden. Waarom altijd in het Westen. Een centrale plek in het midden van het land is eventueel ook nog wel bespreekbaar. De noordelijke vertegenwoordiger in de TC, Willem de Boer, zal zich hier ook hard voor gaan maken. In het Noorden hecht men aan traditie, een aluminium mast op een jol is onbespreekbaar. Aan de andere kant, super conservatief hoeft ook weer niet. Willem de Boer, net benoemd tot TC lid, heeft uitgelegd hoe de procedure in zijn werk gaat.
De plannen voor de nieuwe website en het nieuwe redactieteam is uitgelegd door Bert Bos, de nieuwe landelijke voorzitter. Het nieuwe jollenbulletin zal binnenkort verschijnen, Jeanet Blokland heeft ons nieuwsgierig gemaakt. Het wordt een glossy bulletin, dat twee keer per jaar zal verschijnen en vooral achtergrondinformatie zal bevatten.



vrijdag 13 maart 2015

11-12 april Baldeneysee inschrijven


Inschrijven voor de eerste Friendship serie wedstrijd is nu mogelijk
sks-essen
Kies daarna
1 SKS Ruhrpokal
2 On-line meldung
3 12' Dinghy
4 On-line meldung (formulier invullen)
5 Aktueller stand Meldungen (kijk of je aanmelding op de lijst staat)

Er staan nu 6 jollen ingeschreven. De organisatie rekent op 15 deelnemers.
De wedstrijden staan open voor klassieke 12voetsjollen en moderne O-jollen

voor meer info en foto's zie ook het blog artikel baldeneysee

Leen van Willegen heeft hier een goedkoop hotel gevonden: hostel Nordstern Essen Essen, 1 persoonskamer voor 1 nacht met gedeelde badkamer a € 32,00. exclusief ontbijt.

Hotel gastgeb beviel in 2014 erg goed. Vooral het grandioze ontbijt. Maar het schijnt al volgeboekt te zijn. Tegenover dit hotel is een Grieks restaurant gevestigd. Ook een aanrader.

adres zeilclub SKS
Seglerkameradschaft Scheppen NW 027
Hardenbergufer 268
45239 Essen

Veranstalter Seglerkameradschaft Scheppen e.V., Hardenbergufer 268, 45239 Essen
Revier Baldeneysee Essen, Start vom Startschiff etwa in Seemitte und Bahn gemäß Segelanweisungen
Baldeneysee 2015.
Wettfahrten 5 Wettfahrten, Ankündigungssignal für die 1. Wettfahrt 11.04.2015 ab 11:00 Uhr.
Letzte Startmöglichkeit am Sonntag, den 12.04.2015 um 14:00 Uhr.
Regattaunterlagen
Wichtiger Hinweis: Das Programm kann hier ab Mittwoch vor der Regatta heruntergeladen werden
Meldeschluss 08.04.2015, Meldung nur hier online
Meldegeld 30,- €
Konto Das Meldegeld bitten wir mit Angabe des Namen, Klasse und Segelnummer auf das Konto der SKS,
Nr. 173 208 0, Sparkasse Essen, BLZ 360 501 05
IBAN: DE83 3605 0105 0001 7320 80, BIC: SPESDE3EXXX
zu überweisen.

informatie en foto's van Reinhard Schroeder. zie info baldeneysee




maandag 9 maart 2015

18-19 April PIP


PIP betekent Primus Inter Pares: De eerste onder zijns gelijken. De kampioenen in de verschillende klassen krijgen van de 16m2 Klassenorganisatie een 16m2 toegewezen d.m.v loting. 15 hebben hun komst bevestigd, 4 nog niet. Het gaat om de titel: "Beste zeiler van Nederland". 18,19 April wordt dit kampioenschap verzeild op de Loosdrechtse plassen bij de zeilvereniging de Vrijbuiter. Meer informatie: Zie facebook pagina: primus inter pares. Het belooft een spannende strijd te worden. Kanshebbers zijn vooral: Martin Heineke (Pampus), zijn zoon Bob Heineke (Randmeer) en Erik Kort (16m2).
Er zijn inmiddels interviews gepubliceerd met Daan Versteeg (12m sharpie), Erik Kort (16m2), Pieter Bleeker (12voetsjol), Martin Heineke (Pampus), Lieuwe Gietema (EK Yngling), Wouter Boekel (Vrijheid).
De 16m2 is een klassieke Nederlandse kielboot, in 1931 ontworpen door de Friese kapper Hendrik Bulthuis. De romp bestaat uit smalle latten, waardoor in het verleden veel amateurs op goedkope wijze, een 16m2 konden bouwen. Hierdoor is de klasse enorm populair geworden, het niveau was altijd zeer hoog. Bekende jollenzeilers als Jeroen de Groot ( 1 keer kampioen 16m2) , Hans van der Kooy (3 keer kampioen 16m2), Albert Helder (2 keer kampioen 16m2 en 1 keer PIP kampioen in 1970), Bob Heineke (1 keer PIP kampioen 2011), Frans de Bot, Pieter en Wim Bleeker hebben vroeger ook successen behaald in een 16m2. Zie website 16m2 klassenorganisatie. De PIP wordt sinds 1962 verzeild. Zie de lijst met PIP-winnaars

vrijdag 6 maart 2015

NED of niets


De 12voetsjol is nog steeds de eerste eenheids klasse in de wereld, een zeilteken was dus niet nodig. Door de internationale contacten vanaf 1914 werd eerst de letter H in het zeil gezet. Later werd dat de 3 letter code NED. Verschillende jollen hebben daarom naast de H ook NED in het zeil staan, om het internationale karakter te benadrukken. Friesland wil zich graag afscheiden van Nederland en daarom heeft Erik van der Meer FRL in het zeil laten plakken. Zie foto. Uiteraard geheel illegaal.
Frans Smits is nu lid van de Technische commissie en ergert zich aan deze wildgroei. Of iedereen NED in het zeil of terug naar "niets in het zeil", alleen het zeilnummer. Dat is zijn voorstel met nummer 21 voor de komende technische vergadering.
De laatste jaren laten steeds meer Duitsers hun houten jol registreren bij het Nederlandse watersportverbond. Dat heeft als voordeel, dat je mee kunt doen aan wedstrijden in Nederland. Daarnaast krijg je door het certificaat een hogere prijs bij verkoop en de jol wordt ook nog eens vermeld in het twaalfvoetsjollen register. Het is misschien een interessante methode ervoor te zorgen dat alle jollen gelijk blijven, ook in het buitenland. Het register wordt dan internationaal. Landelijke registraties zijn in dat geval niet meer nodig. Er zijn meer klassen, die het zo hebben georganiseerd zoals bijvoorbeeld de Laser klasse met zijn hoge nummers. Het watersportverbond krijgt extra licentie geld en kan dat altijd gebruiken om haar penibele financiele situatie wat op te krikken. Iedereen blij.
Maar wat in dat geval te doen met het landen teken zoals NED, GER, FRA, BEL, ITA. Mijn voorstel: laten we overgaan op het EUR teken. Doen we ook een keer modern en misschien zit er nog wel subsidie aan vast. Mocht mijn idee worden afgewezen, stel ik voor "terug naar niets" te gaan, alleen een zeilnummer. Bij voorkeur in blauw.