12footnews

International 12 foot dinghy

zondag 5 november 2017

Elektrische pomp


Buiswater is altijd een probleem geweest in de 12voetsjol. In 1914 was er een metalen hoosvat. Nog later kwam er een handpomp. Omdat veel klassen zelflozers gingen monteren, is deze vernieuwing ook in de 12voetsjol toegestaan. Zelflozers zijn er in 2 smaken: de elvstrom/anderson selfbailer en de meer moderne supersuck. Een 12voetsjol is een open badkuip, waar heel veel buiswater in terecht kan. Door het ruwe Nederlandse water ontstond toen de mode om maar liefst 4 zelflozers te monteren. Dat is later ook in de klasseregels opgenomen. Geen gelukkig oplossing: zelflozers zijn duur en de romp op 4 plaatsen doorboren heeft ook nadelen. In mijn nieuwe jol heb ik maar 2 supersucks laten monteren.
In Belgie bij de Friendshipseries kwamen wij in contact met Jaap van Hasselt en Remy Arnoud. De technische mannen van de Franse 12voetsjol klasse organisatie. Jaap is een Nederlander en getrouwd met Alix Noel, een Francaise. Hij heeft altijd bij Victron gewerkt en weet dus veel van techniek af. Lees hier alle informatie over de elektrische pomp in een 12voetsjol.
Mijn persoonlijke mening: het is het waard om hier eens over na te denken. De kosten zijn ongeveer 100 euro en als je omslaat is de jol in 30 minuten weer leeg.

Jaap en Alix in jol FRA588 Papoose
Lees hier de oorspronkelijke Franse versie van het artikel van Jaap.