zondag 26 januari 2020

Dun of dik


Op de foto 2 gaffels en 2 gieken. De 2 aan de linkerkant zijn superdik. De twee aan de rechterkant superdun. De meeste jolzeilers gebruiken een giek en een gaffel, die er een beetje tussenin zitten. Maar ik houd van extremen. Wil je voor zeker gaan: kies dan superdik. Dat gaat altijd goed. Vooral met harde wind. Het voordeel van supderdun: zowel giek als gaffel zijn 0,8kg lichter. Bij zachte wind scheelt elke kilo. Maar ook de wind "pakt" wat eerder het zeil, de acceleratie zal iets beter zijn. Voor de wind heeft een dunne giek het voordeel, dat een soort trampoline effect ontstaat. Goed binnen de wind varen, geen druk op het roer en nog een trampoline effect. Succes verzekerd. Bij harde wind zal de dunne gaffel naar opzij buigen. Zit je er met 2 man in, een nadeel: veel minder druk in het zeil. Maar als je alleen vaart, kun je de boot weer langer rechtop varen.
Een dunne giek en gaffel is maar een onderdeel van de vele factoren, die de snelheid beinvloeden. (voor de goede orde: een mm nauwere zwaardkastspleet in het midden hoort daar volgens mij niet bij!!). Nog belangrijker: een goede klap in het kruisrak, maakt echt het verschil. Tijdens de training op het Zuidlaardermeer, 28 maart 2020, zal ook het onderwerp dun-of-dik uitgebreid aan de orde komen. Zie ook training-28-maart.

naschrift1: Hero Breuning vroeg zich af, of het allemaal wel aan de klassenregels voldoet. Voor de goede orde hier alle maten, waar een technisch protest over kan ontstaan.
gaatje in het beslag 6mm
max. lengte giek en gaffel 3660mm
afstand tussen de zwarte banden 3580mm
dikte gaffel: max. 35, 58, 41mm (dit zijn de meetpunten: eind, midden, begin. maar tussen de meetpunten kun je 58mm aanhouden. Dit is de truc)
dikte giek: max. 35, 51, 41mm (eind, midden, begin)
afstand strop van gaffel tot eind: 85mm (denk om evt. kraal). plaats 170mm binnenkant zwarte band plus/min 40mm
afstand tussen de stroppen min. 200mm
toleranties: tussen de 5 - 100mm. 1mm tolerantie, 101 - 500mm. 2mm tolerantie

naschrift2: Fred Knitel maakte mij attent op een fout. Ik had 85mm aangegeven voor de gaffel. Dat moet uiteraard 58mm zijn.

Een experimentele gaffel met een doorsnee van 85mm (zie links op de foto) had ik al gemaakt :-), en is wat aan de dikke kant. Het voldoet formeel natuurlijk ook niet aan de klassevoorschiften.

Fred Heeft ooit een gaffel gemaakt met een dikte van 35mm. Dat was veel te dun. Het liep ook bij zachte wind voor geen meter. Een dunne gaffel veroorzaakt dan te veel twist in het grootzeil. Mijn "dunne" gaffel heeft een doorsnee van 51mm.

naschrift 3. wil je de theorie weten over twist in het grootzeil. Het heeft alles te maken met een dunne gaffel. Zie deze film van sailsupply. Een tip van Hero. Aanrader.