vrijdag 19 december 2014

Voorspoedig 2015


In deze donkere dagen, alle lezers van de blog 12footnews prettige kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar gewenst. De klassieke steven voorwaarts in 2015. Met veel plezier in en rond de 12voetsjol.

donderdag 18 december 2014

Kanat 1887


Op de foto de Kanat met daarachter als bijboot een 12voetsjol. De Kanat is gebouwd in 1887 in Istanbul. Eigenaar is de godfather van de Turkse 12voetsjol, Rifat Edin en een klassiek liefhebber pur sang. Zijn droom is de erfenis van het Turkse maritieme verleden te behouden. De reden dat hij de Kanat heeft laten restaureren en ook de reden waarom hij de 12voetsjol in Turkije weer opnieuw heeft laten bouwen. In de jaren 60 was de 12voetsjol een populaire klasse in Turkije. Net als in andere landen heeft modernisering en plastic ervoor gezorgd dat de klasse verdween. Maar nu dus weer een revival van de houten klassieke jol, als tender achter een nog oudere klassieker, de Kanat. In het Duitse blad die Yacht is een mooi artikel gepubliceerd over de historie van dit bijzondere schip. Lees het artikel over de Kanat. In het Nederlands "Vleugel". Foto's uit mijn kanat archief met bekende jolzeilers uit Nederland als bemanning.
In een later editie is ook een artikel verschenen over de bijzondere hobby van Rifat Edin: het verzamelen van klassieke schepen. zie rifat artikel

woensdag 10 december 2014

Regio Noord december 2014


De najaarsvergadering van Regionoord heeft 7 december 2014 plaats gevonden in Goutum bij Leeuwarden. Sjouke Dijkstra is regiovoorzitter en opende de vergadering. Het was volgens Sjouke een goed seizoen: goede deelname en er zijn veel promotie activiteiten gedaan. Zoals de tentoonstelling Boot Holland in Leeuwarden. Vanuit het hoofdbestuur zijn vrijwilligers gevraagd voor de webredactie en het jollenbulletin: Sjouke Dijkstra, Jeannet Blokland en Willem de Boer zijn bereid gevonden. Het wedstrijdprogramma 2015 ziet er goed gevuld uit en ook de internationale kalender: de friendship series. Op eerste of tweede paasdag zal een training worden georganiseerd en tevens een open dag. Nieuwe leden kunnen dan een jol uitproberen. Direct daarna is het de bedoeling dat iedereen naar de Baldeneysee gaat in Duitsland: 11, 12 april 2015. Boek nu alvast hotel Gastgeb. Zie ook baldeneysee.

Net als in 2013 was Erik van der Meer de beste Noordelijke zeiler. Uitslag

De skreppersprijs, de prijs voor de zeiler met de meeste progressie, ging dit jaar naar Piet de Boer.

zaterdag 29 november 2014

Beaufort 7


Jan Geerts de Jong, overleden in 2013, heeft me de volgende truc geleerd om de jol steviger te maken. Een balkje tussen bank en spant.
Zie de rode pijl.

Ook heel goed is een ijzeren constructie om de zwaardkast te verbinden met de voorbank.

Waar het altijd fout gaat is hier. Maak deze knie zo dik mogelijk en zo lang mogelijk. Sommige jollenbouwers lijmen ook nog een lat onderdoor. Al dan niet ingevreesd.
Met zo'n constructie is een jol sterk genoeg om met 2 personen bij windkracht 7 te zeilen. Ik heb een keer op de Sneekweek met windkracht 8 (32 knopen) gezeild en als je suicidale neigingen hebt, is dat echt aan te raden. Maar de jol is in elk geval sterk genoeg.
Steeds vaker krijg ik de vraag waarom in Nederland geen plastic jollen mee mogen doen. Mijn antwoord is altijd: Probeer het maar eens met 2 personen bij windkracht 7 en je hebt in 1 weekend 13.000 euro in het water gegooid. Daarna ligt de jol uit elkaar. In Turkije is me dat met een nieuwe plastic jol overkomen. De krachten op een jol zijn nu eenmaal erg groot door een emmerzeil van 9,5m2. In Italie houden ze bij windkracht 4 op en dan is het prima. Deze jollen zijn ook erg snel. Logisch, er is op gewicht en stevigheid bespaard. De Nederlandse plastic jol heet Beusichemse jol. Ze worden niet meer gemaakt, maar zijn stevig en dus zwaar: 150kg (normaal 104 kg). Dat is niet voor niets. Ook met harde wind kun je hiermee zeilen. Zoek je een leuke tourboot: de vraagprijs is meestal rond de 3000 euro.

zaterdag 15 november 2014

Friendship series Duitsland


Het is definitief: 11 en 12 april 2015 Baldenysee. De organisatie in de persoon van de Duitse O-jol zeiler Roland Franzmann heeft de 12footcwc bevestigd dat de 12voetsjollen welkom zijn. Een perfecte combinatie O-jollen en 12voetsjollen in 1 evenement. Opgave kan deze winter via de website van de zeilvereniging SKS (Seglerkameradschaft Scheppen). Iedereen in Europa met een houten klassieke jol is welkom deel te nemen aan de Friendship series. In 2014 waren de wedstrijden op de Baldenysee een groot succes. Zie ook de informatie van april 2014 wat je kunt verwachten 12footnews 1 en 12footnews 2 en 12footnews 3. Hier de Balenysee foto's 2014
Op de Baldenysee zullen ook de Oskar, de Duva en de Antonia prijs worden uitgereikt. Voor de jongste deelnemer, de oudste deelnemer en de eigenaar van de oudste boot.


Leuk aanbod van de Duitse organisatie. Probeer eens een O-jol. In Nederland en Duitsland een populaire klasse. Ook in Italie een opkomende klasse.

Mein lieber Pieter,

tolle Bilder von einem See mitten im Ruhrgebiet! Soll man gar nicht glauben! Seit herzlich willkommen und baut euch euer Event für die Zukunft. Der Club „SKS“ ist bereit!!! ……. die Kuchen und das iltalienische Essen ebenfalls!!! ;-)

Wer von euch möchte, kann noch an einem Trainingslager vom 13. - 17.04.15 teilnehmen. Zwei O-Jollen würden für euch zur Verfügung stehen! Ein Top-Boot (meins) und ein Promoboot, ebenfalls ein gutes Regattaboot! Trainer: Ich!

Bei Interesse - sprechen wir über die Kosten!!

Gruß

Rolli



maandag 10 november 2014

Friendship series France


De wedstrijden op het Lac d'Ailette gaan in 2015 niet door. De organisatie ziet geen kans het evenement in het Noorden van Frankrijk te organiseren. Er wordt nu gezocht naar een geschikt wedstrijdwater in de buurt van Parijs. In Nederland is belangstelling aan dit evenement mee te doen, waarbij het de bedoeling is dat uitsluitend klassieke houten jollen mogen meedoen. De Nederlanders hebben een voorkeur voor 9 en 10 juli. De schoolvakanties zijn dan begonnen en de wedstrijdsecretaris Karel de Boer heeft aangegeven dat er in dat weekend geen belangrijke evenementen gepland staan. In het verleden zijn er meer wedstrijd georganiseerd op het Lac des Settons. In 2014 hebben Bert Bos en Pieter Bleeker er een trainingskamp ingericht. En uiteraard ook vakantie gevierd met de nodige flesjes wijn. Samen met Jack Salingarde en Romain Berard, bekende Franse jolzeilers. Zie ook de foto's voor de accomodatie die je kunt verwachten. Hier onze vakantie foto's. Het is allemaal nog niet zeker of het doorgaat maar als er meer informatie is: lees deze blog en de website 12footcwc van de internationale klassenorganisatie voor klasssieke houten jollen in oprichting.
Fred Udo spreekt uitstekend Frans en heeft zich al opgegeven. By the way: Fred is nu beroemd want zijn inzichten op het gebied van windenergie zijn gepubliceerd in de Telegraaf. Zie artikel telegraaf

zaterdag 8 november 2014

Hijskettingen


Heel handig: hijskettingen. Toch mooi dat het een verplicht onderdeel is van de inventaris. Zonder hijskettingen mag je niet meedoen aan het Nederlands Kampioenschap. Als je de jol gaat lakken, gebruik ik ze altijd. Zie de rode pijl. Op deze manier leg je de jol een beetje op zijn kant. De romp schuren en lakken gaat prima in de normale stand. De jol draaien is veel werk met kans op beschadigingen. Nog een groot voordeel: geen stof in de lak!!.

dinsdag 4 november 2014

Winnen is geen geluk


Winnen is geen geluk. Geschreven door de bekende wedstrijdzeiler Fred Imhoff. Hier te bestellen. De prijs is ongeveer 15 euro. Een aanrader. Ik had altijd gedacht dat het nederlands kampioenschap in 2007 en 2014 door geluk was komen aanwaaien, maar na het lezen van dit boek, denk ik er nu heel anders over :-). Tijdens de Sneekweek werden de nummers 2 verrast met dit boek. Fred (75) reikte deze prijs zelf uit, hij zeilt tegenwoordig in de 2.4 klasse. Wat heb ik ervan geleerd? De jol vooral rechtop zeilen is erg belangrijk. Hoe krijg je dat voor elkaar? De positie van de mast in het mastblok. Normaal staat dit vast, maar wat houd je tegen met een kapbeitel een centimeter speling te creeren. Ten opzichte van "vroeger" staat mijn mast meer naar achteren: ongeveer 1 cm onderin. Daardoor heb ik meer druk op mijn roer en kan de jol meer rechtop worden gevaren. Vooral bij weinig wind is het gunstig de mast verder naar achteren te zeilen. Daarnaast is psychologie belangrijk. De eerste 10 bij het NK maken elkaar niet veel. Degene die de zenuwen het beste onder controle kan houden en relaxt kan varen is in het voordeel. Misschien was dat in 2014 wel mijn geluk, waarbij het trainingskamp in Frankrijk op het Lac des Settons in de week voorafgaand, samen met sparring partner Bert Bos, ook heeft bijgedragen.

dinsdag 28 oktober 2014

Kaag en NK 2015


Kaag event in 2015: 23, 24 and 25 May. The Kaag is a friendship event. Foreign dinghy sailors with a wooden classic dinghy are welcome. The Dutch championship will be organised in 2015 by the region West at the Braassemmermeer: 24, 25 and 26 July. You need a Dutch dinghy with a valid certificate and you must be a member of a Dutch sailing club. In that case you can participate. Become the first foreigner with the title "Nederlands kampioen 12voetsjol". It will be difficult: Probably an Olympic medal winner will participate too. The blog 12footnews is most of the time written in Dutch, but you can easy translate it in the language you want. The website 12footcwc is from the international class organisation just for classic wooden dinghies and always written in English. Our friends in Italy have start a register for Italian wooden classic dinghies. Here you find the Dutch register. Froukje Daniels-de Bruin is the administrator

zondag 26 oktober 2014

Jol ontmoet Skutsje


Twee bekende boten op de nederlandse meren: een 12voetsjol en een skutsje. Beide klassiek, maar een 12voetsjol is iets kleiner dan een skutsje. Op de foto Jan en Fokje Hak tijdens een wedstrijd op Grou. Meer informatie over skutsjes.

zondag 5 oktober 2014

Wim Bleeker wint Houtskoolcup


46 jollen hebben 4 en 5 oktober meegedaan aan de Houtskoolcup wedstrijden op de Loosdrechtse plassen. Zaterdag zijn 2 wedstrijden verzeild en zondag ook. Totaal 4, waarvan 1 wedstrijd mocht worden afgetrokken. Uitslag 1 Wim Bleeker, 2 Emiel Westerhof samen met zijn zoon Erik Jan, 3 Pieter Bleeker, 4 Fred Knitel, 5 Pieter Prins, 6 Karel de Boer. Op de foto Marcel Bleeker met zijn 18 jaar de jongste deelnemer. Tonny Surendonk en Ineke Dankelschijn (zie foto link) deden ook mee. Tonny is de oudste deelnemer met 82 jaar. zie fotos houtskoolcup voor een indruk van de sfeervolle wedstrijden, de laatste van het seizoen 2014. Hierna volgt weer een seizoen van schuren en lakken.
Duuk en Lia Dudok van Heel wonnen de serieprijs van de KWVL: de zilveren jol. Een pronkstuk uit 1930. zie de foto. Uiteraard was er ook weer een gezamenlijk diner op de zaterdagavond. Max Les reikte zijn halfmodel uit aan Fred Knitel. Na 30 jaar deed hij er met moeite afstand van, ooit gemaakt door Hans Reyers. Zie de foto. Het is nu bedoeld voor de 2e aankomende op het Pinksterweekend.
De houtskoolcup uitslagen


zondag 21 september 2014

Duuk van Heel wint GWS


Duuk Dudok van Heel heeft het klassenevenement van het Noorden gewonnen. Samen met Lia. De jollenzeilers uit de regios's Loosdrecht en Westen waren goed vertegenwoordigd en gingen met veel prijzen naar huis: Fred Knitel derde en Frans Smits zesde. De Noorderlingen: Pieter Bleeker tweede, Bert Bos vierde en Erik van der Meer vijfde. De GWS uitslagen.
Op de foto good old Tjibbe van der Laan maakt zijn jol 641 klaar in de verenigingshaven van de zeilvereniging GWS. Tjibbe werd uiteindelijk 15e.
GWS is ooit begonnen als een zeilvereniging voor de gewone man. Er wordt nog steeds in GWS schouwen gevaren. een interessante geschiedenis is te lezen hier. De schouwen zijn nu een eenheidsklasse en gemaakt in staal. Fred Knitel stelde op de prijsuitreiking voor eens te wisselen. Wie weet gaat dat volgend jaar door.
Er zijn in totaal drie wedstrijden gevaren. Op zaterdag een met erg licht weer. Op de zondag was het beide keren Bft 4 en 5, dus twee mansweer. In totaal hebben 25 jollen meegedaan. Inclusief de Duitse jollenzeilster Elena Gazenser. Ook weer veel nieuwe gezichten: Hans Plijsir in de 601 en Pieter Prins in de 355. Op de zaterdag avond is een jollendiner georganiseerd in het restaurant Theehuis. Er kwamen 40 mensen op af. De foto laat zien, dat er geanimeerde gesprekken plaats vonden.


zondag 14 september 2014

Frisia 13-14 September

Frisia 13-14 september is de generale repetitie voor het GWS klassenevenement 20-21 september. Frisia en GWS zijn zuster zeilverenigingen in Grou. Ze organiseren beide wedstrijden op het Pikmeer en de wijde EE. Beide meren zijn verbonden door de Tynje. Frisia organiseert al 154 jaar de Merke wedstrijden.
17 jollen verschenen aan de start. Op de foto de start van de jollenklasse met op de achtergrond de kerktoren van Grou. Uitslag 1 Wim Bleeker, 2 Pieter Bleeker, 3 Erik van der Meer, 4 Bert Bos, 5 Durk Zandstra. Vlak voor de finish werd de strijd beslist. Pieter moest in de laatste wedstrijd 1 worden en Wim 3. Het lukte bijna. De hele wedstrijd heeft Pieter zijn jongere broer Wim de wind uit de zeilen genomen. Op alle mogelijke manieren. Als broers behoor je aardig voor elkaar te zijn, maar niet tijdens een zeilwedstrijd. In de laatste 50 meter was Wim uiteindelijk toch de beste. Ook weer met een 1.
Jeannet Blokland lag een tijd eerste in de derde wedstrijd, voor 16 mannelijke concurrenten. Uiteindelijk werd ze knap vierde.
Mooi zeilweer en prachtige zeilwedstrijden op 1 van de mooiste meren van Nederland. Komt het zien en doe mee aan GWS 20-21 september.
Voor de uitslagen zie het verslag,de foto's en de youtube filmpjes op de site van Frisia

woensdag 3 september 2014

Turkije 26-28 september

De Turkse jollenzeiler Rifat Edin nodigt de internationale jollen gemeenschap uit naar Turkije te komen. Van 26 tot 28 september zullen de tradionele wedstrijden worden georganiseerd in de buurt van Istanbul. Voor de uitnodiging zie:
dinghy sailing in Turkey. Velen hebben Rifat waarschijnlijk gezien en gesproken op het jubileum evenement in Loosdrecht. Hij en Sanim Sevinc zijn erg gastvrij en doen altijd hun best het iedereen naar de zin te maken. Ze spreken beide Engels. Rifat spreekt ook Duits.

dinsdag 19 augustus 2014

Grou 20-21 september

Op 20 en 21 september organiseert de Twaalfvoetsjollenclub regio Noord in samenwerking met de zeilvereniging GWS het jaarlijkse klassenevenement. Vier leuke wedstrijden op een prachtig wedstrijdwater: Pikmeer en Wijde EE met daar tussenin de Tynje, een smal vaarwater. In de winter vinden er graafwerkzaamheden plaats en worden Pikmeer en Wijde EE rechtstreeks met elkaar verbonden. Uniek om nog een keer door de Tynje te varen. Zaterdag avond is er een diner, in het restaurant het Theehuis (advies buffet nr 1 23,50 euro). Opgave bij de Regio commissaris Sjouke Dijkstra.
Deelname van alle jolzeilers uit de regio's Noord, Loosdrecht en Westen wordt zeer op prijs gesteld.

Inschrijven via aanmeldingsfomrulier GWS. Het inschrijfgeld bedraagt 25 euro.
Informatiebureau bij Marina – naast de GWS haven. Trailerhelling bij het zeilcentrum. Autonavigatie: Meersweg 9. 9001 BG Grou. Restaurant het Theehuis ligt tussen de trailerhelling en de GWS in.



Overnachten
Gratis kamperen op het veldje bij de GWS haven.
Moederschepen liggen gratis in de GWS haven.
1 Hotel Oostergoo
Nieuwe Kade 1, 9001AE Grou – tel 0566 621309
http://www.oostergoo.nl
2 Waterhostel Oer’t Hout
Raadhuisstraat 18, 9001AG Grou – tel 0566 621528
www.oerthout.nl
3 Bed en Brochje:
Vakantiestudio Grou – Jacqueline Schuurman
Molenstraat 16, 9001CA Grou – tel 06 22048102
www.vakantiestudiogrou.com
4 ATboot – Singel 28, 9001XP Grou
Tel. 0566620572 of 0653541868
www.atboot.nl
5 B&B De Thuiskamer, Grou: http://dethuiskamer.nl/

Wees er snel bij met reserveren. Mochten bovenstaande accomodaties vol zijn, in de omgeving zijn ook nog mogelijkheden.
In Akkrum: Hotel Goeres: http://www.goerres.nl/nw-25256-1/nieuws/1
In Wirdum: Hotel Duhoux: http://www.hotel-duhoux.nl/
In Oldeboorn: B&B de Boarnstee : https://www.bedandbreakfast.nl/bed-and-breakfast-nl/oldeboorn/de-boarnstee/6060/
Bij Weidum: Hotel Weidumerhout : http://www.weidumerhout.nl/nl/over-ons/logeren-en-kamperen/

Voor overige info over Grou zie: www.gastvrijgrou.nl

donderdag 14 augustus 2014

spiegel der zeilvaart

100 jaar 12voetsjol in Nederland. Het blad spiegel der zeilvaart heeft er aandacht aan besteed. Zie het artikel voor de beste resolutie.





zondag 10 augustus 2014

Sneekweek 2014

Foto: Gerrit Klugkist gaat mij in wedstrijd 6 voorbij. Let op zijn techniek. Met 30 inschrijvers heeft de 12voetsjollenklasse het goed gedaan. Alleen de 16m2 en pampus konden meer schepen op het water brengen. Vrijdagavond 1 augustus was in het centrum van Sneek de traditionele vlootschouw. Duizenden mensen zagen hoe 5 jollen door een 100 jaar oud houten bootje van Gerrit Klugkist met een seagull buitenboord moter door de grachten van Sneek werden gesleept. De Sneekweek is met 700 boten op het water nog altijd de grootste zeilweek op een binnenmeer. Op de festiviteiten in Sneek komen ca. 200.000 mensen af. Op de woensdag is het hardzeildag en deze traditie bestaat al bijna 200 jaar.
In 1926 deden er ook al jollen mee aan de sneekweek. Zie het youtube filmpje (na ca. 1,5 minuut komen de jollen in beeld).
De Uitslagen sneekweek 2014 12voetsjol.
Klik op foto's voor een indruk van de sneekweek sfeer.
Elke dag was er een prijsuitreiking voor de winnaars, georganiseerd door de KWS (Koninklijke Watersport vereniging Sneek). Omdat de jol 100 jaar bestaat, kreeg Hans Reijers (75) de eer de prijzen op zondag te mogen uitreiken. Zie foto's. Sinds 1954 doet hij al 60 jaar aan de Sneekweek mee in de 12voetsjol. Twee keer was Hans de hoofdprijswinnaar.

after movie Sneekweek. leuk!! Let op de vlootschouw met jollen (heel kort maar). zie youtube film

vrijdag 18 juli 2014

Live blog NK zuidlaardermeer





27 Juli
Nederlands kampioenschap 12voetsjol 2014
1 Pieter Bleeker / Geja van Ommen
2 Wim Bleeker / Marcel Bleeker
3 Huib Ozinga / Marianne Blomhert
4 Jeroen de Groot / Damy Jansen
5 Hans van der Kooy
6 Bob Heineken / Linda Honderd

De laatste 2 wedstrijden zijn onder moeilijke omstandigheden verzeild. Winkracht bft 2, maar erg grote winddraaiingen tot wel 30 graden. Wim Bleeker zeilde in de wedstrijd 6 fraai naar een 2e plaats. Alleen Pieter en Wim konden in de laatste wedstrijd nog kampioen worden. Pieter lag na het eerste rak 25e en Wim 22e. Pieter maakte een zeer extreme slag die erg gelukkig uitviel. Van 25 naar 3 in 1 kruisrak en daardoor het kampioenschap.

Einduitslag Dutch championship 12footdinghy 2014

De mooiste NK foto's van Bob van der Pol

NK foto's van Reinhard Schroeder

foto's van Bob Heineken


26 juli
5 wedstrijden verzeild. Zondag nog 2 wedstrijden en dan is de nieuwe Nederlands Kampioen 2014 bekend. Huib Ozinga, Wim Bleeker en Pieter Bleeker hebben de beste papieren. Jeroen de Groot en Hans van der Kooy hebben ook nog kansen. Froukje Romkes is de beste vrouwelijke jollenzeilster op 6. In wedsrijd 3 behaalde ze een fraaie 2e plaats. Direct achter Bob Heineken, die wat moeilijk op gang kon komen. Na de 5e wedstrijd een diner in het clubhuis van ZZ. Met een optreden van Wim Bleeker (accordeon) en Bert Bos als voordrachtkunstenaar. Met ondersteuning van het regio Noord koor.



totaal resultaat NK2014 met 40 deelnemers: NK2014

25 juli
Twee wedstrijden verzeild met bft 2. Tussenstand



De derde wedstrijd werd twee keer afgeblazen met een valse start. Daarna kwam er een donkere lucht aan. Het wedstrijdcomitee heeft besloten de 3e wedstrijd af te lasten. Daarna tijd voor het happy hour en de BBQ in het gezellige clubhuis van de Zeilvereniging Zuidlaardermeer.


20 juli
routebeschrijving naar Zeilvereniging Zuidlaardermeer

Vanaf de A7 (Groningen/Winschoten/Nieuweschans):
Neem de afslag Foxhol/Slochteren (Afslag 40)
Rij richting Foxhol, u komt over een brug.
Ga gedurende 4 km rechtdoor, u komt een aantal rotondes tegen,
Ga de eerste rotonde na de kerk (dit is de derde rotonde) rechtdoor.
Ga na ca 100m rechtsaf (eerste weg na de rotonde)
Volg deze kronkelende weg gedurende 1 km, u bent bij het clubgebouw van de Zeilvereniging Zuidlaarmeer.

Vanaf de A28 (Assen/Zwolle):
Neem afslag Tynaarlo/Zuidlaren (Afslag 35) en volg richting Zuidlaren
U komt door Zuidlaren, volg de weg, zodat u Zuidlaren weer uitrijdt.
U rijdt langs het water, door de Groeve
Als u de Groeve uit bent is er na ca. 1 km een kleine afslag naar links (ca 100m voor een rotonde)
Volg de kronkelende weg gedurende 1 km, u bent bij het clubgebouw van de Zeilvereniging Zuidlaardermeer.

Met de routeplanner: Kropswolde, Meerweg 58 geeft nog het beste resultaat.


zondag 13 juli 2014

Houtsoorten

Het verschil tussen een jol van mahoniehout en Russisch lariks? Volgens de lithouwse botenbouwer Aidis Jascevicius 2000 euro. Fout mahoniehout is toegestaan en Goed Lariks niet. Dat klopt niet en zou in de komende Tc vergadering moeten worden aangepast. Eigenlijk zou je alle houtsoorten moeten toestaan, zolang een kale jol maar 104 kg gewicht heeft. Een veel grotere bedreiging is het gebruik van zware houtsoorten onderin het schip en lichte bovenin. Deze jollen zullen in golven superieur zijn. In Italie hebben ze daarom een slingerproef. Vooral om polyester jollen gelijke snel te krijgen, maar ook houten. In de finnjol doen ze het anders, zet een jol met zijn spiegel onder tegen een muur, onder een bepaalde hoek. Als hij valt is hij afgekeurd, blijft hij staan goedgekeurd.
Maar eerst de houtsoorten: mijn voorstel zou zijn, alle houtsoorten toestaan op 1 "houtsoort" na: polyester. Dat is echt taboe.

Persbericht NK zuidlaardermeer


Regiocommissaris Sjouke Dijkstra heeft een persbericht opgesteld.
Het doel is het Nederlands kampioenschap op het zuidlaardermeer bij Groningen te promoten.


PERSBERICHT KORT ​De Twaalfvoetsjollenclub​11-7-2014​
Nationaal kampioenschap 12-voetsjol op het Zuidlaardermeer!

Op 25,26 en 27 juli a.s. organiseert Zeilvereniging Zuidlaardermeer het nationaal kampioenschap van de 12-voetsjollenklasse.
Voor de betreffende zeilvereniging ZZ een bijzondere eer omdat de 12-voetsjol juist in dit jaar haar 100 jarig jubileum viert!
De springlevende 12-voetsjol en oudste nationale eenheidsklasse is een sierlijk houten overnaads zeilsloepje met een zeiloppervlak van 9.5 m2 en is in deze eeuw nooit echt veranderd.
Lang geleden een internationale, zelfs tweemaal een olympische klasse, nu nog steeds voor beginners en geoefende wedstrijdzeilers een plezier en uitdaging om in te zeilen.
De maat en de snelheid van de 12-voetsjol zijn ideaal voor Nederland: een relatief kleine plas is al geschikt als wedstrijdbaan en een jol kan ook ruimer water aan.
Momenteel staan er meer dan 230 gecertificeerde jollen geregistreerd. Ieder jaar worden nieuwe boten gebouwd, maar er zijn ook veel oude en zelfs hoogbejaarde jollen. Door strenge naleving van de klassenvoorschriften kan een oude jol het in een wedstrijd uitstekend opnemen tegen een nieuwe.
Men zeilt een jol in z’n eentje of met z’n tweeën. Mannen en vrouwen, licht- of zwaargewicht, groot en klein, jong en oud , ze komen allemaal aan hun trekken.

Sinds 1960 bestaat De Twaalfvoetsjollenclub, de organisatie die de klasse eerst door een moeilijke periode heen loodste en nu de krachtige bron en animator is van het zeilen in de jol. Er zijn klassenevenementen zoals het Pinksterweekend en de Grouster wedstrijden. Ook tijdens de Kaagweek, de Sneekweek en het Nederlands Kampioenschap, komen grote grote velden aan de start. Tijdens het eeuwfeest in het laatste weekeinde van juli bij Loosdrecht verschenen maar liefst 171 jollen aan de start! Ook verscheen tijdens dit jubileumfeest een jubileumboek: “Twaalfvoetsjol, 100 jaar klasse” met een schat aan documentatie en rijk geïllustreerd met honderden foto’s en afbeeldingen.
Dit jaar zal het voor de wedstrijdzeilers een eer zijn om tijdens het jubileumjaar het Nationale Kamioenschap op het Zuidlaardermeer in de wacht te slepen.
Er worden zo’n 40 deelnemende jollen verwacht.
Onder hen de noordelijke cracks Pieter Bleeker uit Groningen ( 3 maal kampioen) en Jeroen de Groot uit Foxhol en tevens bouwer van genoemde kampioensjollen uit het Noorden ( 2 maal kampioen). Zij zullen het opnemen tegen de Wim Bleeker uit Assen die in 2013 het kampioenschap voor zich opeiste.
Het is echter niet op voorhand een noordelijk onderonsje.
Ook uit het westen maken gerenommeerde cracks hun opwachting. Zo hebben Duuk Dudok van Heel, Bob Heineke, Fred Knitel al laten zien in topvorm te zijn en ook zij zijn er op gebrand de competitie met de noordelijke cracks aan te gaan.

woensdag 9 juli 2014

Mastspoor

Eric van Staten was eigenaar van de 858, maar kon er totaal geen snelheid in krijgen. Veel frustratie waardoor hij de jollenklasse heeft verlaten. Zonde, was niet nodig geweest als de regels wat meer up to date waren bijgesteld. Wat bleek de oorzaak: het mastspoor. Het is een beetje ingewikkeld verhaal met lateraalpunt en zeilpunt: houd het maar op iets meer druk op het roer. Het komt erop neer de mast een cm naar voren of naar achteren in het mastspoor te verstellen, wat een wereld van verschil blijkt te zijn. Daarom een prima voorstel van de TC. Zorg voor een kleine extra verstelmogelijkheid. Rypke de Jong had deze truc al eerder ontdekt. Een mastblokje van een cm. Vastzetten met velpon. Geen klassecontroleur kon er iets van zeggen. Daarom: een extra tolerantie van 1 cm naar voren en 1 cm naar achteren is een uitstekend voorstel. Jeroen de Groot wil ter versteviging een extra stukje beslag toestaan. Is prima. Maar zonder kan ook, alleen heb je door de enorme krachten wat meer kans op beschadiging.

Leidsel

Jeroen de Groot heeft in zijn nieuwste jol een ingewikkelde constructie gemaakt om het leidsel hanteerbaarder te maken. Via beslag en een elastiek gaat het leidsel naar voren. Ik vind dat jammer en daarnaast is het ook niet nodig. Je kunt het leidsel het beste aan de wegering vastmaken ter hoogte van het middenbankje. Het leidsel zit boven vast aan de onderkant van de gaffel en onder aan de wegering. Door met je hand het leidsel beet te pakken en naar achteren te trekken, gaat een overstag manoeuvre altijd goed. Simpel en doeltreffend. Waarom moderniteiten als het ook gewoon klassiek kan. Bovendien is deze constructie goedkoper.

Roeiriemen

Roeiriemen zijn sinds 2003 niet meer verplicht. In het jubileumboek heeft Dick in 't Hooft opgemerkt dat de jol is ontmand. Ik ben het met Dick eens. Roeiriemen zijn onlosmakelijk met een jol verbonden. Voor de komende TC vergadering zal ik daarom voorstellen de roeiriemen weer als verplichte inventaris aan te merken. Voor de jollenzeilers die het lastig vinden hun roeiriemen onder uit de jol te halen in geval een noodsituatie. Naast de verplichte roeiriemen kan een houten peddel optioneel zijn. Voor de mensen die echt niet zonder kunnen. Kost een kilo meer gewicht, maar dan kun je alle kanten op.

maandag 30 juni 2014

27-29 juni Loosdrecht 100 jaar jol

Het jubileum evenement op Loosdrecht was een groot succes met 177 jollen op het water. De foto is genomen tijdens de vlootschouw. Op het statenjacht van Utrecht waren de voorzitter van het watersportverbond, de voorzitter van de KWVL, de voorzitter en de oud-voorzitters van de twaalfvoetsjollenclub en diverse oud-kampioenen als VIP uitgenodigd. 177 jollen voeren langs en brachten een groet uit naar de VIPS op het statenjacht door in de boot te gaan staan. Sommigen lieten zelfs het zeil zakken, zo hoort het eigenlijk. Tijdens de receptie was er ook een dress-code: het dragen van een hoed was verplicht. Er waren bijzondere fraaie hoeden te zien.
In de drie dagen zijn er ook 4 wedstrijden gevaren. Veel teams maakten er een uitje van door altijd met z'n tweeen te zeilen. Anderen zetten er zelfs een katoenen tuig op en voeren daar best goed mee. Veel zeilers gaan toch voor de overwinning: Fred Knitel, nieuw in de klasse behaalde een fraaie overwinning. De Italiaan Umberto Campannoli was de beste buitenlander met een 5e plaats. Tonny Surendonk (82) was de beste vrouw met een 10e plaats. zie uitslagen.
Ook de oud-kampioenen zeilden nog een wedstrijd. Winnaar was de huidige kampioen Wim Bleeker.
video eeuwfeest van Eric van Staaten en Yvonne Ransijn.
Heel veel foto's gemaakt door Wietske van Soest.
uitslagen goldfleet
Uitslagen silverfleet
diverse foto's Loosdrecht 100
professionele foto's Yvonne Ransijn
yvonne1
yvonne2
yvonne3
yvonne4
yvonne5


maandag 16 juni 2014

Waarom een 12voetsjol

Steeds meer jonge zeilers weten de houten klassieke 12voetsjol te vinden: incidenteel om een gooi te doen naar het nederlands kampioenschap, maar ook structureel omdat het een gezellige klasse is, met aardige mensen. De redactie van 12footnews heeft aan Bob Heineke (24), voormalig PIP kampioen gevraagd wat hij aantrekkelijk vindt aan de jol. Op de foto Bob in actie in de jol 834 van Rob Franken. Rechts Wim Bleeker, de uiteindelijke Nederlands kampioen 2013.

Waarom zeil je in een 12voetsjol
Voor mij is elke klasse, waarin goede zeilers varen een uitdaging. In de 12voetsjol varen er meerdere en vele daarvan hebben tientallen jaren ervaring. Er varen ook dertigers, veertigers en kampioenen uit andere klassen in de jol.

Wat is er moeilijk aan
De trim steekt nauw. Het zeiltje er goed opzetten, centimetertje strakker of losser op de gaffel, is een groot verschil. Het is ook de charme van de jol om de marrellijn goed af te stellen. Aan het optuigen moet je wel aandacht besteden. Ik zie mensen wel eens het onderlijk er te los opzetten, dat gaat bijvoorbeeld weer ten koste van de twist. Dus daar moet je goed over nadenken vantevoren.

En verder
De schootspanning is belangrijk. Trek je niet hard genoeg aan je schoot, dan mis je hoogte. Trek je te hard aan de schoot, raak je onvoldoende de wind kwijt bovenin het zeil en mis je snelheid.

Taktiek?
Vooral de goede kant opgaan. Een neus hebben wat de wind gaat doen. Maar dat is in elke boot hetzelfde. De jol heeft als voordeel, dat zowel oude als nieuwe schepen dezelfde snelheid hebben. Het is een eerlijke boot. De beste zeiler wint, omdat hij/zij bovenstaande 3 punten goed beheerst.

De toekomst van de jol?
Dat gaat de goede kant op. Het jollen jubileum op Loosdrecht is een uniek evenement. Ik vind het fenomenaal dat er 170 jollen hebben ingeschreven. Een unieke gebeurtenis en ik kijk er naar uit dat mee te gaan maken. Complimenten ook voor de organisatie en alle energie die er de afgelopen maanden is ingestopt. Indrukwekkend!.
Het Nederlands kampioenschap, van 25 t/m 27 juli op het Zuidlaardermeer is ook een aanrader. En dat er in het buitenland veel jollen varen, geeft ook interessante mogelijkheden.

maandag 9 juni 2014

Kaag 2014

48 jollen op de startlijn tijdens het Kaag evenement op de kagerplassen. In totaal zijn 4 van de 6 wedstrijden verzeild. Mooi weer, maar daardoor ook erg weinig wind. Marcel Bleeker (18) ging, tussen 2 wedstrijden in, daarom maar roeien in de 12voetsjol. Verrassende winnaar was Frans Smits in de jol 573. Zie de uitslagen. Voor een indruk van de sfeer zie foto's. Wat opviel: Veel nieuwe gezichten in de 12voetsjol. De klasse wordt in Nederland steeds populairder en is inmiddels 1 van de grootste. Het Kaag evenement is een onderdeel van de internationale friendship series.

zondag 1 juni 2014

Kleine Sneekweek

Op de foto Diederik Kuiters (24) in de 666 van zijn vader Rudy Kuiters. Normaal zeilt Diederik in de Yngling, maar af en toe meet hij zijn krachten met iets oudere zeilers. De kleine Sneekweek is 29 Mei t/m 1 juni onder prachtige omstandigheden verzeild op het Sneekermeer. Zie de foto's. Klaas Koning deed voor de eerste keer mee in de 735 de Barca di Noli. In 1969 in Italie gebouwd door de werf Patrone. Dat deze jol goed mee kan komen heeft Leen de Goederen in het verleden bewezen. Klaas haalde een 1 en een 2 in de serie, samen met zijn vrouw. Maar hij kan ook beschikken over zijn kinderen als bemanning. Een opkomend jong talent. In de 12voetsjol doen ook ook veel oudere talenten mee, Hans van der Kooy (74) is nog steeds zeer gedreven en eindigde in totaal als 2e. In het verleden was hij drie keer nederlands kampioen in de 16m2 klasse. Zie de foto van de 16m2 start. Pieter Bleeker werd in totaal eerste en daardoor verplicht een artikel te schrijven voor het jollenbulletin. Zo zijn de regels nu eenmaal in het Noorden. Zie de uitslagen kleine sneekweek 2014

woensdag 21 mei 2014

Friendship series Frankrijk

De friendship series op het lac d ailette zitten er weer op. Op de foto jolzeilers uit Duitsland, Nederland en Frankrijk boord aan boord. Mooi weer, goede sfeer. zie de foto's van l'Ailette. De uitslag: 1 Fred Udo, 2 Reinhard Schroeder, 3 Pierre Lambert. Zie uitslagen

zaterdag 10 mei 2014

Nieuwe jol NED878

Henk van der Zande is de trotse eigenaar van de nieuwe jol NED878. Jachtwerf bootbouwerij Vrijheid, in de praktijk Jachtwerf Lamme genoemd, heeft de jol eind april opgeleverd. Henk heeft de eerste proefvaart op de Loosdrechtse plassen er inmiddels opzitten. Zie de foto's.
Tijdens het Jubileum evenement zal deze prachtige 12voetsjol worden gedoopt met de gebruikelijke champagne. De traditie schrijft voor, dat een vrouw de doopplechtigheid uitvoert. Een behouden vaart en voorspoed is anders niet gegarandeerd.
Op de site van jachtwerf Lamme zijn veel detail foto's te zien van het bouwproces. Voor de liefhebbers. (even geduld hebben i.v.m. het laden van de vele foto's)

dinsdag 6 mei 2014

Jubileum evenement Loosdrecht

Zie hier de deelnemerslijst van 1 juni. Een record aantal van 170 jollen , waaronder 19 jollen uit het buitenland. In totaal doen 12 verschillende nationaliteiten mee aan het grootste houten jollenevenement van de afgelopen 100 jaar. Het jubileum evenement wordt 27, 28 en 29 juni georganiseerd op de Loosdrechtseplassen. De reden: 100 jaar 12voetsjol in Nederland. In 1914 werd de eerste zeilwedstrijd in een 12voetsjol georganiseerd. In 2004 verschenen ook 100 jollen aan de start bij de viering van het 90 jarig lustrum. Hoe druk het kan zijn, laat de foto zien.

dinsdag 22 april 2014

O-Jolle und 12 Fuß-Dinghys

Een ideaal huwelijk: O-Jollen en 12voetsjollen. Op de Baldeneysee 12-13 april 2014 is deze combinatie voor de eerste keer getest. Tijdens de Ruhrpokal kwamen 22 O-jollen en 11 12voetsjollen aan de start. O-jollen voor wie van plastic/hout, modern en snel houdt, 12voetsjollen voor de liefhebbers van langzaam, 100% hout en klassiek. Beide sportief. Een vriendelijk verslag op de site van de Duitse O-jol klasse organisatie. Zie Ruhrpokal. De O-jol is ontworpen voor de Olympische spelen van 1936 en de opvolger van de 12voetsjol. De Nederlandse 12voetsjol zeiler Daan Kachgelland is toen met succes overgestapt naar de O-jol en won indertijd de gouden medaille in Kiel. Een jaar later, in 1937 werd hij weer Nederlands kampioen in de 12voetsjol. Er zijn grote O-jol vloten in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. In Italie is het een opkomende klasse. Zie de foto's van het Baldeneysee evenement verzeild op 12-13 april. Mooie foto's gemaakt door de Duitse fotografe Marion Weinberg. De gecorrigeerde uitslagen

maandag 21 april 2014

Elfhoeven 19-20 april

Uitslag 12 Voetsjol
1 Fred Knitel 845
2 Bob van der Pol/Sjors van der Pol 757
3 Aad Bergwerff 847
4 Maarten Trompert 864
5 Coen Verhaegh 728
6 Leen van Willigen 848

Van onze reporter Bob van der Pol:
Mooie wedstrijden met excellente weersomstandigheden. Zaterdag 4 races en Zondag 3. de vierde race op zondag ging niet door wegens de zeer vlagerige wind
Al met al een zeer geslaagd weekend met Fred Knitel als overtuigende winnaar.

p.s. Heb je nieuws over de 12voetsjol? Stuur een mail naar Jan Sonnenberg (www.twaalfvoetsjollenclub.nl) en Pieter Bleeker (12footnews.blogspot.nl en www.12footcwc.org).

woensdag 16 april 2014

KWS journaal

Een mooi artikel in het clubkrantje van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) over 100 jaar 12voetsjol. Met dank aan Durk Zandstra. Klik hier en scroll naar bladzijde 10. Er staat 1 foutje in. De regerend Nederlands Kampioen is Pieter Bleeker. Dat moet uiteraard Wim Bleeker zijn.
Denk ook alvast aan de sneekweek 1-7 augustus. Inschrijven kan straks via de website sneekweek.nl.
Op de foto Erik van der Meer tijdens de Sneekweek 2013. Hij vaart tegenwoordig niet meer met NED in het zeil, maar met FRL (=Friesland). De 12voetsjol wordt steeds internationaler.

zondag 13 april 2014

Friendship series Baldenysee

De eerste Friendship series is 12,13 april verzeild op de Baldenysee in Duitsland. De Duitser Reinhard Schröder is president van de 12footdinghy classic wood club (12footCWC) en uiteraard trots dat het evenement een succes was. Ondanks het vroege voorjaar kwamen 11 jollen aan de start en daarnaast 18 O-jollen. De zeilvereniging SKS (Segler Kameradshaft Scheppen) heeft het evenement perfect georganiseerd. De O-jollen gingen als eerste van start, de 12voetsjollen als tweede. In het gezellige clubhuis van de SKS is zaterdag avond een diner georganiseerd, waarbij in Duitse traditie alle tafels aan elkaar werden geschoven. Omdat veel Nederlanders redelijk Duits kunnen praten, vond gemakkelijk een mix plaats tussen de O-jol en 12voetsjol zeilers. De taarten gebakken door de dames van de O-jol zeilers (een traditie) vielen goed in de smaak bij de 12voetsjol zeilers. Hans Reyers vierde zijn 75e verjaardag en ook het feit dat hij al 63 jaar in een 12voetsjol zeilt. Hij is toegezongen in het Nederlands. De uitslag: 1 Wim Bleeker, 2 Pieter Bleeker, 3 Fred Udo, 4 Hans van der Kooy, 5 Reinhard Schröder, 6 Bert Bos. De officiele uitslag volgt later. Zie de foto's voor een impressie van de uitstekende sfeer.

donderdag 10 april 2014

Bob Heineke

Bob Heineke in actie tijdens het Nederlands Kampioenschap 2013 op de Loosdrechtse plassen. Het lukte hem net niet Nederlands Kampioen te worden. Uiteindelijk derde. Met drie eentjes, gaf hij duidelijk zijn visite kaartje af. Daarvoor was hij in 2011 primus inter pares Kampioen (PIP). De kampioenen van alle klassen varen in Nederland een keer per jaar tegen elkaar in de nationale 6 meter lange, klassieke kielboot 16m2. Ook Olympische zeilers doen dan mee. Nummer twee was tijdens de PIP Jeroen de Groot, die al vijf keer tweede is geworden. Bob en Jeroen vallen in de categorie beste zeilers van Nederland. In de exit polls voor het Nederlandskampioenschap 12voetsjol 25-27 juli op het Zuidlaardermeer, staat Bob inmiddels op nummer 1. Gevolgd door Jeroen de Groot en Wim Bleeker. 28 juli een uitgebreid verslag van het Nederlands Kampioenschap 12voetsjol 2014 in 12footnews.

zondag 6 april 2014

Zuidlaardermeer training 6 april

Zeer langzaam varen staat op het bord. Maar niet tijdens het Nederlands Kampioenschap op 25, 26 en 27 juli. Het bord is bedoeld voor werkzaamheden even verderop. Het heeft niets met de 12voetsjol te maken. Voor een klassieke houten 12voetsjol is het geen enkel probleem langzaam te varen. En desondnks toch nog veel plezier te hebben. 15 jollen deden mee aan de training op 6 april 2014, waarvan 2 nieuwkomers: Willem van der Gang en de voormalige regenboog zeiler Frank de Vos. In totaal zijn 8 wedstrijdjes gevaren, waarbij Jeroen de Groot en Wim Bleeker ook in andere (zogenaamd langzame) jollen hebben gevaren. Het maakte niets uit: Jeroen en Wim zeilden gewoon weer voorin, waardoor weer eens bewezen is dat de Nederlandse jollen in snelheid niet voor elkaar onder doen. De zeiler is bepalend, niet de boot. De foto's geven een indruk van het evenement, het Zuidlaardermeer, het clubhuis en startschip van ZZ. Klik hier.
Het Nederlands kampioenschap op het Zuidlaardermeer op 25-27 juli mag u niet missen. Via Wim Bleeker wordt een kok ingehuurd, die hiervoor in een restaurant met een michelin ster heeft gewerkt. Alleen al dat feit kan een reden zijn mee te doen. Er worden 50 jollen verwacht. Googlemaps zuidlaardermeer. Uitslagen training per zeilnummer

dinsdag 1 april 2014

Tonny Surendonk 82

Tonny Surendonk is op 2 april 82 jaar geworden en nog lang niet uitgezeild. Zelfs in de vaarkrant van het bekende dagblad de Telegraaf is aandacht besteed aan deze opmerkelijke sportvrouw.
Zie het artikel die jol verkoop ik niet.
De foto van dit blogartikel is in 2013 genomen in West-Kirby, Engeland en gemaakt door Wietske van Soest. Tonny zeilt hier met haar vaste bemanning Ineke Dankelschijn (r).

zondag 30 maart 2014

17 18 Mei Le Lac d'Ailette

Op 17 en 18 Mei wordt op Le Lac d'Ailette bij Reims de tweede friendship serie wedstrijd georganiseerd van 2014. Jacques Blanken is contactpersoon in Frankrijk, Fred Udo in Nederland. De foto is genomen in 2013, op de achtergrond Le Lac d'Ailette.
wedstrijddocumenten:
An invitation with the program
Race rules
Registration form
Belangstelling? Meer informatie nodig? Mail Fred Udo of Reinhard Schröder
zie meer foto's 2013

vrijdag 28 maart 2014

Trapeze voor de bemanning

In 1955 hadden de Nederlanders al ideëen over modernisering van de jol. Deze foto is dankzij Wietske van Soest weer boven water gekomen. Met een trapeze is een 12voetsjol gemakkelijker recht te houden. Ook bij 30 knopen wind. Vanaf 1 april 2014 mag op het Sneekermeer experimenteel gebruik worden gemaakt van een trapeze. Omdat het daar vaak hard waait en ook de golven hoog zijn, is het de moeite waard deze modernisering van de 12voetsjol uit te proberen op dit onstuimige water. In Italie is altijd belangstelling voor innovatie en dus ook voor deze uitvinding. Normaal gesproken stopt men bij 15 knopen wind. Door een trapeze kan ook in Italie tot 30 knopen gewoon worden doorgezeild. Wilt u reageren op dit besluit? Dat kan. Stuur een mail naar Henk van der Zande, voorzitter Twaalfvoetsjollenclub. Email Henk

zondag 23 maart 2014

Bert Bos wint zet'm op prijs

Bert Bos heeft de "zet'm op" prijs gekregen uit de handen van de regio voorzitter Sjouke Dijkstra. De eerste winnaar van deze prijs was in 1979 Leen de Goederen. In 1982 werd hij Nederlands Kampioen. Van Bert kan dus nog het nodige worden verwacht. De traditionele prijs van verdienste ging dit jaar naar Jan Sonnenberg, de webmaster van de site twaalfvoetsjollenclub. De voorouders van Jan waren de oprichters van het bedrijf weduwe Joustra in Sneek. Na 5 generaties wordt er nog steeds Beerenburg gemaakt. Tijdens de vergadering is de succesvolle tentoonstelling Boot Holland, Leeuwarden uitgebreid besproken en ook hoe we in 2015 nog meer publiciteit kunnen krijgen. Het komende Nederlands Kampioenschap van de regio Noord op het Zuidlaardermeer (25-27 juli) en het lustrumweekend op Loosdrecht (27-29 juni) zijn ook aan de orde geweest. Vanuit het Noorden van Nederland zal een grote delegatie aan deze beide evenementen deel gaan nemen. Na afloop van de vergadering is nagepraat in het restaurant Theehuis aan de oevers van het Pikmeer. De plaats waar het noordelijke klassenevenement (20-21 sept) wordt gehouden. zie de foto's

vrijdag 21 maart 2014

27-29 juni Lustrumweekend Loosdrecht


Beste Jollenvrienden,

Met plezier nodigen we u van harte uit voor het feestelijke Lustrumweekend van de Twaalfvoetsjollenklasse op 27, 28 en 29 juni bij de Koninklijke Watersport-Vereeniging 'Loosdrecht', Oud Loosdrechtsedijk 151 te Loosdrecht.

Als schot voor de boeg noemen we een paar onderdelen uit het programma:
- sportieve en gezellige zeilwedstrijden
- een spetterende openingsceremonie
- de presentatie van het Lustrumboek
- de doop van een nieuwe jol
- een vlootschouw
- een grandioze feestavond

Eerdaags kunt u het complete programma en het inschrijfformulier vinden op de website: twaalfvoetsjollenclub
Ook kunt u op de site informatie vinden over de ligplaats voor een moederschip, het plaatsen van een tentje of een logeeradres. Voor een overzicht klikt u hier.

Om alvast in de stemming te komen kunnen wij u de onlangs verschenen DVD Twaalfvoetsjol, honderd jaar klasse, gemaakt door Eric van Staten, van harte aanbevelen. U kunt de DVD bestellen door het bestelformulier in te vullen.
(preview DVD)

Graag tot ziens op het Lustrumweekend!

De Twaalfvoetsjollenclub




dinsdag 11 maart 2014

AICD ledenvergadering 8 maart

De Italiaanse 12voetsjollen klassenorganisatie AICD heeft op 8 maart, een harde confrontatie opgeleverd tussen de liefhebbers van houten en plastic jollen. Het resultaat: de voorzitter van de sectie klassiek Giuseppe La Scala is na een juridisch steekspel tot aftreden gedwongen. Giuseppe heeft er in 13 jaar voor gezorgd dat de Italiaanse houten jol weer populair is geworden. De foto is genomen in 2007, toen vele Nederlanders hebben meegedaan aan het eerste Europese houten jol evenement in Napels.

Giuseppe heeft in 2007 een T-shirt laten bedrukken met de tekst: "mijn jol bestaat voor 100% uit hout".(il mio dinghy e di legno al 100%). Daar heeft hij geen vrienden mee gemaakt bij de eigenaren van een plastic jol.

De tegenreactie was in 2011 een T-shirt met daarop: "Alle jollen zijn gelijk". Het geeft de kern van het conflict weer, dat jollen, die nauwelijks nog iets meer elkaar gemeen hebben in dezelfde wedstrijd moeten uitkomen. De voorzitter van de AICD, Francesca Lodigiani wil niet dat er een serie van evenementen is die uitsluitend toegankelijk is voor houten jollen. Giuseppe was de organisator van de Swiss en Global cup en zijn succes heeft veel jaloezie opgeleverd. Nu hij is gedwongen tot aftreden zal de Swiss en Global cup in 2015 ophouden te bestaan. De verwachting is dat de houten jollen steeds meer gaan verdwijnen in Italie. Nu al worden vele nieuwe houten jol weer te koop aangeboden. Francesca heeft aangegeven, dat houten jollen niet geschikt zijn voor de competitie (..), maar wel als overige activiteit de moeite waard zijn: restaureren bijvoorbeeld. De eerste houten jol van Italie staat bijvoorbeeld in een museum.

In Nederland zijn alle klassieke houten jollen gelijk. Zelfs jollen uit 1930 doen nog actief mee in wedstrijden. Sterker nog, je kunt er zelfs Nederlands kampioen mee worden. Het is bijzonder spijtig dat de visies van de AICD en de Twaalfvoetsjollenclub zo ver uit elkaar liggen. Italie kiest voor modern en plastic. Nederland voor klassiek en hout. Tijdens het 100 jarig bestaan van de 12voetsjol op 27-29 juni in Loosdrecht, bij Amsterdam, zullen waarschijnlijk Italiaanse jolzeilers met hun Italiaanse houten jol meedoen. De 12footcwc organisatie zal met hun in gesprek gaan hoe te voorkomen, dat de houten jol in Italie gaat verdwijnen.

Meer informatie over de roerige vergadering van de AICD is hier te vinden.

blog flotta romana
email Giuseppe La Scala
notulen AICD vergadering
plak de tekst in Google translate, als je geen Italiaans kent.

De informatie voor dit artikel is uit diverse bronnen gehaald.


Napels 2007. Nederlandse jollenzeilers willen graag weer naar Italie in 2015. Met twee randvoorwaarden: uitsluitend een evenement voor houten jollen en heldere afspraken over het beperken van de verstelmogelijkheden bij Italiaanse moderne houten jollen.
meer foto's Napels 2007