12footnews

International 12 foot dinghy

woensdag 29 mei 2024

Hangen

Wie niet zwaar is, moet slim zijn. Wat te doen met 79 kg lichaamsgewicht als het harder begint te waaien dan 15 knopen en je concurrenten allemaal zware jongens zijn, van meer dan 2m en / of meer dan 100kg (Durk Zandstra, Victor van Solinge, Bert Bos). En nog erger de 2 pitters zoals 2 lichtgewichten bij elkaar ( bijvoorbeeld Rina de Nooijer en Henk Wittenberg samen ca. 120kg). Tijdens de Pinkster2daagse op Grou, ontstond op de zondagmiddag weer zo'n situatie. Je zag het aankomen, steeds meer wind. Dus het zeil maar 10cm lager gezet. De grommer terug van 85mm naar 70mm ( de gaffel komt 15mm van de mast te staan, en dat moet je compenseren ivm de aerodynamica). Een vlak zeil is ook nog een goede optie, maar dat kost wat werk vooraf. Het zeil reven werkt niet, dan kom je echt tekort en ben je kansloos. Maar het allerbelangrijkste: Hangen!!. En dat is niet fijn in een jol met zo'n smal gangboord want het knelt de bloedsomloop in je benen af. Een hangbroek helpt wel iets. Maar nog beter: wijdbeens hangen. En dan scheelt het weer dat ik de hangbanden in een v-vorm heb bevestigd, zodat je meer gewicht naar buiten kunt brengen  Als je lange benen hebt kun je waarschijnlijk toe met 1 hangband vanaf het grondblok. Op de bovenste foto is het wijdbeens hangen goed te zien. In de jaren 60 kenden ze deze truc dus ook al. Een mooi boek trouwens van Wim van der Valk. Alleen 2e hands  nog te koop. Een collectors item.

dinsdag 21 mei 2024

Pinkster2daagse 2024

Een uitgebreid verslag van Frank Havik is gepubliceerd op de site van de Twaalfvoetsjollenclub en hier te lezen.

De uitslagen van de Pinkster2daagse op Grou

En het foto album

Op Grou hebben 22 jollen meegedaan. Op de Kaag 31. Het gaat dus goed met de 12voetsjol in Nederland, alhoewel 53 jollen in 1 evenement uiteraard nog beter is. Een uitdaging voor 2025!!

maandag 13 mei 2024

Kleine Sneekweek 2024


Door Pieter Bleeker

Kleine Sneekweek 9-12 mei 2024. Mooi zeilweer en spannende wedstrijden. Met 17 Noordelijke inschrijvers één van de grootste klassen en dus een heel behoorlijk veld. Diverse nieuwkomers aan de start, zoals Ronald Yntema, Jolanda Piket en Annabel Westerhof. De beide dames staan hun mannetje en zeilen volwaardig mee in de top. Floris van der Meer was verhinderd op de donderdag en kwam daarna maar moeilijk op gang. Maar in de laatste twee wedstrijden sleepte hij er twee ééntjes uit. Wat ook opviel, was het goede zeilen van Bert Bos (3e totaal), voorzien van een nieuw Molenaar zeil met opvallend rode cijfers. Erik van der Meer (2e) en Pieter Bleeker (1e) hebben hetzelfde zeil aangeschaft en persten er een goede snelheid uit. Iets dunner doek en in het bekende all-round standaard model van Molenaar. Louis van Ameijden Zandstra heeft zijn snelle Baay jol 401 weer goed in de lak zitten. Hij zeilde met een UK de Vries zeil en kon bij zachte wind goed meekomen. Evenals Arnold Salverda. Zowel Frank Havik als Durk Zandstra waren in de dunne en dat zal ongetwijfeld niet lekker hebben gezeild. Beide hebben weleens beter gepresteerd in het verleden. Durk is bij de start meestal erg gretig. Toen seinvlag X omhoog ging met een toeter, was er dus iemand te vroeg. Durk tegen Emiel Westerhof: "jij bent te vroeg, terug naar de lijn". Emiel deed dat echter niet. Wat bleek achteraf: maar liefst 3 jollen hadden een OCS waaronder dus ook Durk zelf. Marco Piket heeft de 824 weer beter aan de praat gekregen, ook bij zachte wind. Maar toch had hij de grootste moeite zijn zus Jolanda in de oude 588 Tecumseh achter zich te houden. Emiel Westerhof zeilt met een Hagoort zeil en wilde in de 5e wedstrijd een gijp maken bij de allerlaatste boei, maar het was net of hij uitgleed over een bananenschil. Hij ging langzaam onderuit, waardoor de boot omsloeg. Alles gefilmd door zijn vrouw Annette. Alleen in deze laatste 5e wedstrijd stond er een stevige wind met de schuimkoppen op het meer. De donderdag, vrijdag en zaterdag werden daarentegen gekenmerkt door weinig wind, die ook nog sterk variabel was. Er was af en toe geen peil op te trekken en een beetje geluk moest je wel hebben bij het kiezen van je slagen in het kruisrak.
Zie hier de Uitslagen
En hier het foto album, een verzameling afbeeldingen van diverse fotografen.
Voor de donderdag wedstrijd heeft Victor van Solinge een uitgebreid verslag geschreven op de site van de Twaalfvoetsjollenclub.
Steeds meer zeilers uit andere klassen weten de 12voetsjol te vinden in het Noorden of denken er hard over na zich aan te sluiten. Ook logisch, veel klassen gaan immers ten onder aan een ongebreidelde innovatie. Bijvoorbeeld de O-jol, die met carbon masten gaat beginnen (al snel 4000 euro). In landen als Italie en Frankrijk vinden ze plastic 12voetsjollen het summum en komt de houten jol steeds meer op het tweede plan te staan. Ook al wordt alles uit de kast gehaald deze moderne houten jollen zo goed mogelijk te pimpen om ze net zo snel te maken als plastic jollen. Let op: In Italie heten deze jollen ook klassieke jollen, maar zijn het dus duidelijk niet. Plastic jollen zijn "maar" 120kg totaal en houten Nederlandse klassieke jollen al snel 170kg. Moderne houten jollen zijn ongeveer 140kg inclusief veel trimmogelijkheden. In de kern worden in het buitenland dus alleen toertochten georganiseerd, bijvoorbeeld de Vintage Yachting games in Frankrijk van 27 mei t/m 1 juni. Niets mis mee, kan heel gezellig zijn, maar met een (olympische) wedstrijd heeft het natuurlijk geen enkel raakvlak meer.
Denk je na over een originele klassieke jol conform de Nederlandse klassenvoorschriften en wil je aan spannende, eerlijke wedstrijden meedoen, neem dan contact met ons op. We kunnen je goed advies geven en we vinden het leuk als je je aansluit.
Zie website Nederlandse klassenorganisatie Twaalfvoetsjollenclub.nl
en de website van de 12 Foot Classic Wood Club 12footcwc.org
Alle hoofdprijswinnaars van de Kleine Sneekweek gingen met dit fraaie prisma naar huis. Door de bemiddeling van Frank Havik, regiocommissaris Noord a.i., heef de KWS gekozen voor een 3D beeld van de 12voetsjol. De reden: de jol zeilt al 110 jaar op de Nederlandse meren. Tijd voor een feestje: 3-8 augustus Sneekweek.