12footnews

International 12 foot dinghy

zondag 18 december 2016

Uitslag Friendshipseries 2016


De winnaar van de Friendship series 2016: Wim Bleeker. De cup bestaat uit een speciale hoed, ter beschikking gesteld door de commodore van de 12footcwc Bert Hamminga. Wim draagt hem met trots. In totaal hebben 46 jollen meegedaan aan de internationale friendshipseries, waarvan 10 uit het buitenland. In totaal 7 verschillende nationaliteiten. De uitslag van de friendship series 2016. Over de wijze van berekening kan niet gecorrespondeerd worden.
In 2016 telden drie evenementen mee, in 2017 vier. Ze worden georganiseerd in Duitsland, Nederland, Engeland en Belgie. Zie voor meer informatie facebook, groep Twaalfvoetsjollenclub. Opgave per email aan het committee van de 12footcwc. Zie tab contact van de website 12footcwc voor de contactgegevens.

zondag 11 december 2016

regio Noord


De regio Noord van de Twaalfvoetsjollenclub heeft op 10 december haar jaarlijkse vergadering annex kegelmiddag weer georganiseerd. Regiocommissaris Sjouke Dijkstra treedt af. Jeannet Blokland (foto boven) volgt hem op.

Durk Zandstra is het grootste (letterlijk) opkomende talent in het Noorden en kreeg de Skrepperspries. Hij kreeg de prijs uitgereikt door de vertrekkende regiovoorzitter Sjouke Dijkstra, die zich nu meer op de website van de Twaalfvoetsjollenclub gaat concentreren. Erik van der Meer was voor de zesde opeenvolgende keer de beste van het Noorden.

Bert Hamminga is de commodore van de internationale klassenorganisatie (Classic Wood Club) en spreekt perfect Engels, Duits, Frans, Kiswahlili (Ugandees), Nederlands en zelfs Fries. Hij voelt zich dan ook helemaal thuis in de regio Noord, onderafdeling Friesland. De andere onderafdeling is Groningen/Drenthe en daar praten ze weer een heel ander dialect. Lees zijn verslag van deze memorabele bijeenkomst op zijn blog.

zaterdag 26 november 2016

Hoe heurt het eigenlijk


Jort Kelder makes for the Dutch Television a program about the high society of the Netherlands. This time he has visit the Kaag.
The funny movie shows you pictures of two famous classic boats in the Netherlands: Regenboog and 12voetsjol (12footdinghy). They have the same age...more as 100 years old. Also an interview (in Dutch) with the queen of the 12footdinghy class Tonnie Surendonk 85 years now. And some old movies about the real queens of the Netherlands Juliana and her daughter Beatrix. Enjoy and get an impression when you visit the famous Kaag event at Whitsun 3,4 and 5 June 2017.

woensdag 23 november 2016

Bruin Blauwtje


De opvolger van Oranjetipje gaat Bruin Blauwtje heten. Beide zijn namen van vlinders. Bruin Blauwtje (afgekort BB) staat nog in de steigers. Jeroen de Groot heeft een aantal gangen gemonteerd. Ik ga zelf de mastdelen maken. De mast is het eerste onderdeel. Het wordt een dikke mast met de maximale dikte van 73mm. zie de foto's van dit nieuwe project. Voorjaar 2017 is de nieuwe jol vaarklaar.

de nieuwe mast gelijmd, rond geschaafd en geschuurd.

zondag 13 november 2016

Twaalfvoetsjollenclub in Australiƫ


10-13 Februari 2017 the australian wooden boat festical is organised. Willem Alexander, the King of the Netherlands will visit the event. Also his Orange regenboog, in English rainbow, a classic keel boat will be there. The rainbow class is saying they are the oldest Dutch class with 100 years, but this is not true. The oldest class in the Netherlands is the 12footdinghy with 103 years. Harm Ploeger (dinghy 278) and Ed van Cortenberghe (dinghy 414) are sending their boats in a container to Australia, together with the orange rainbow of the King with number 56. See the website australian wooden boat festival. The place to be is Hobart, Tasmanie, Australie. Abel Tasman was the first European there in 1642. He was born in the most beautiful Provence of the Netherlands, Groningen. Read the story of Abel Tasman on Wikipedia in English.

Two 12footdinghies and a rainbow in a container on the way to Australie. With the sound of old Dutch music, the doors are closed.

dinsdag 1 november 2016

Friendship series 2017


The international class organization 12footdinghy classic wood club (CWC) has fixed the racing events for the Friendship Series 2017

1 Germany. April 1-2 April Baldeneysee, Ruhr, Essen
2 The Netherlands. June 3-4-5 Kager Plassen, Pinksterwedstrijden
3 England. July 21-22-23, North Sea, Lowestoft
4 Belgium. October 28-29 Lac de l’eau d’heure, Wallonie, Henegouwen

The Friendship Series always have a sizable participation. Races for wooden classic 12foot Dinghies in an agreeable atmosphere on beautiful locations, three of which outside the Netherlands.
Put these dates in your calendar.

CWC commodore Bert Hamminga made a detailed announcement with pictures, maps and background information. Click on friendshipseries 2017


Always fun at the Friendshipseries. The sisters Patricia en Peggy Surendonk. Pictures are made by Roger Smith in West Kirby, England.


zondag 30 oktober 2016

Gondels in Venetië


Gondels in Venetië. Mooie boten en altijd zwart geschilderd. De reden: in 1562 werd Venetië getroffen door een pestepidemie en de doden werden daarna met gondels vervoerd. Ook was het een poging de sociale gelijkheid te benadrukken. Gerry Murphy uit Ierland stuurde deze foto. En ..SURPRISE.. wat zien wij op de achtergrond: een houten 12voetsjol onder een grijs dekkleed. Zouden de gondels concurrentie krijgen? Nu is het natuurlijk wel heel persoonlijk en romantisch om in een houten klassieke 12voetsjol door de grachten van VenetiĆ« te worden geroeid. En zo mogelijk wordt het zeil erbij getrokken: wel zo gemakkelijk. Goede ontwikkeling in ItaliĆ«.

Lees hier meer informatie over gondels .

zondag 2 oktober 2016

Houtskoolcup


Op de foto Reinhard en Annette Schröder uit Duitsland tijdens de Houtskoolcup. Het afsluitende klassen evenement 1 en 2 oktober 2016 op de Loosdrechtse plassen trok dit jaar 36 deelnemers in de 12voetsjollen klasse. Andere klassen zijn de Solo en de Pampus. In totaal zijn 6 wedstrijden gezeild. Fred Knitel was met overmacht de beste, gevolgd door Karel de Boer. Zie de foto's voor een sfeer indruk.
Uitslagen staan op de site van de organiserende vereniging KWVL. Klik daarna op houtskoolcup en vervolgens 12voetsjol. Op deze foto staan ook de uitslagen.
Compliment voor de nieuwe wedstrijdleider Erik Koekoek. Perfecte startlijn, mooie banen

Prachtig zeilweer met 3 tot 4 BFT wind. 12voetsjollen voor de wind tijdens de Houtskoolcup.


Nu ook met actie foto's van Wietske van Soest

zondag 18 september 2016

GWS


Fred Knitel heeft de GWS op Grou gewonnen met de serie 3, 1 en 5. Er deden 33 jollen mee aan het klassenevenement van de regio Noord. Tweede werd Wim Bleeker met 1, 1 en 8. Gevolgd door broer Pieter met een 6, 2 en 3. Duuk Dudok van Heel zeilde weer als vanouds zeer bekeken en had hetzelfde aantal punten als Pieter met een 2, 4 en 5. Henk Wittenberg werd vijfde met een 5, 4 en 7. Er zijn in totaal 4 wedstrijden verzeild. Op de zaterdag weinig wind en de zondag windkracht 3 tot 4 bft. Het diner op zaterdag in cafƩ Amicaal was weer als vanouds. Inclusief muziakale omlijsting door het duo "Bert en Durk".
De officiele uitslag is nu bekend: Klik op uitslagen GWS voor een PDF document.
Ook op de site van de twaalfvoetsjollenclub staan de uitslagen GWS


Zachtweer specialist Jan Sonnenberg in actie met op de achtergrond traditionele GWS schouwen.

Grote drukte in de Tynje

zondag 11 september 2016

Frisia


Henk van der Zande is winnaar geworden van de Merke wedstrijden, georganiseerd door de zeilvereniging Frisia op 10 en 11 september 2016. Deze wedstrijden worden al voor de 156e keer gehouden op het Pikmeer en de wijde EE bij het prachtige Friese dorp Grou. In totaal deden 15 jollen mee uit de regio Noord van de Twaalfvoetsjollenclub. Op de zaterdag twee wedstrijden met windkracht 3 en op de zondag 1 wedstrijd met windkracht 1 en grote winddraaiingen. Jan Sonnenberg weet daar wel raad mee en werd eerste in deze zachtweerwedstrijd. Henk wist met een serie van 6,2 en 2 de hoofdprijs op te eisen. Lees hier alle uitslagen van Frisia

Op de voorgrond een typische Friese klassieke boot, een GWS schouw. Op de achtergrond de 12voetsjollen, klaar voor de start.

woensdag 31 augustus 2016

Irish open


In Ierland hebben de open Ierse kampioenschappen 12voetsjol plaats gevonden. Nederlandse jollenzeilers met een houten jol zijn welkom. De zogenaamde Dublin Bay (DBSC) wordt nog met een fok gevaren. De romp is een 12voetsjol. Gerry Murray stuurde een verslag van het Ierse kampioenschap. Lees het hier

Een foto van alle Ierse deelnemers

De organisatie: Aydin Henry en Vincent Delaney bepalen wie de prijzen krijgen. Vincent was ook de wedstrijdleider in Lowestoft. Samen met zijn team heeft hij dat voortreffelijk gedaan. Het embleem op zijn colbert jasje is van de internationale klasse organisatie 12footcwc. Ook in Ierland de erkende autoriteit, waarvan de Nederlander Bert Hamminga de commodore is.
Alle foto s van de Ireland open

maandag 1 augustus 2016

Friendship series Lowestoft



Op de foto links de Nederlander Jeroen de Groot en rechts de Zwitser Michael von der Gathen in een duel. Jeroen is tweede geworden op het Nederlands Kampioenschap 2016. Michael is meerdere malen Zwitsers kampioen geworden.

De Friendship series 2016 zijn overtuigend gewonnen door Wim Bleeker. In de tour de France is de gele trui een traditie. In de friendship series de "friendship hat" voor de overall winnaar. Deze speciale hoed is geschonken door Bert Hamminga, de commodore van de 12footcwc, De internationale klassen organisatie uitsluitend voor houten en klassieke 12voetsjollen. 12footcwc staat voor 12footdinghy classic wood club.


Wim Bleeker (met Friendship hat) en zijn dochter Nicole als bemanning.
Een uitgebreid en persoonlijk verslag van de Frienshipseries Lowestoft gemaakt door Bert Hamminga
In English: Bert Hamminga English
Veel foto's. Zie foto's Lowestoft 2016


Het clubhuis in Lowestoft uit 1870 en waar we in 2017 waarschijnlijk weer naar toe gaan. De Engelsen zijn erg enthousiast en de verwachting is dat de 12voetsjol klasse hier snel groter gaat worden. Wil je ook een Friendship evenement meemaken in 2017, laat het de organisatie weten.

vrijdag 29 juli 2016

NK loosdrecht




Wim en Marcel Bleeker kampioen 2016. Jeroen de Groot en Damy Jansen tweede. Derde is geworden Bob Heineke en Daan Groenendaal. zie de vele foto's gemaakt door Mary Plantenga

Op de Loosdrechtse Plassen viel pas in de 7e wedstrijd de beslissing. Frans Smits kwam verrassend naar voren, maar liet het afweten in wedstrijd 7. Bob Heineke nam te veel risico bij de start en verloor veel. Jeroen de Groot was al eerder afgevallen, maar kon in de laatste wedstrijd met een 2e plaats stijgen naar de overal tweede plaats.

Op de eerste dag, de vrijdag, was er veel wind en meestal 2-mans weer. Op de zaterdag en de zondagmorgen erg weinig wind en ook uit verschillende richtingen. In de laatste en 7e wedstrijd was het weer een "echte" wedstrijd.

De zeilvereniging de Vrijbuiter heeft o.l.v. wedstrijdleider Martin Heineke het evenenement perfect georganiseerd. Zeker gezien de moeilijke weersomstandigheden.

In totaal hebben 46 jollenzeilers meegedaan. Na 4 wedstrijden was er een splitsing in een kampioensgroep en een zilvergroep. In de zilvergroep heeft Daan Daniels gewonnen. Zie hieronder de resultaten van de kampioensgroep.



zondag 19 juni 2016

Toertocht Jisperveld


Op de voorgrond Hans en Anneke Reijers tijdens de toertocht Jisperveld, zaterdag 18 juni. Het Jisperveld is een veengebied vlakbij het Alkmaardermeer en een beschermd natuurgebied. De Poelboerderij is een ontmoetingscentrum van Natuurmonumenten en daar kregen de deelnemers koffie plus een interessante lezing over de geschiedenis van de Zaanstreek en het Jisperveld. Zeven jollen hadden zich opgegeven. Een divers gezelschap: van amateur bootbouwers (Chris Slagmolen) tot echte toervaarders (Willem Leopold, Fred Sleutel) tot fanatieke wedstrijdzeilers (Hans Reijers, Fred Udo, Pieter Bleeker, Mea Nota met oudere zus Petra). Het weer was redelijk, beetje buiig en zeker op het laatst best een harde wind. Maar een prachtig gebied en helemaal geschikt voor de 12voetsjol. We kregen dan ook bekijks, veel mensen die vanaf de kant foto's hebben genomen en vervolgens vroegen wat voor type boot dit wel niet is. Halverwege de dag was het tijd voor de picknick, maar omdat de beoogde plek aan lager wal lag, moesten we improviseren. Sommigen gingen voor anker, anderen maakten aan de sloep van Anjo vast, maar vanwege de enorm drassige ondergrond slipte het anker al snel. De boterhammen smaakten er niet minder om. Na de pauze is nog een 15 kilometer gevaren, door smalle boerensloten, waarna het tijd werd voor het afsluitende drankje en het diner.

Anjo Klinkenberg, tweede van links, is regiocommissaris Westen en heeft de tocht georganiseerd.

Aan de wind door de smalle vaarten van het Jisperveld. Aan de kant is het ondiep en zit je snel vast in de veenprut.
Voor meer foto's klik op jisperveld

vrijdag 3 juni 2016

Geen risico


Omslaan met de 12voetsjol is geen pretje. Het is me twee keer overkomen, waarbij het zelfs een keer de voorpagina van de de leeuwarder courant heeft gehaald. Dat was in 2011. Na een lang aan de windsrak op het Sneekermeer met hoge golven, stond het water boven de vloerdelen. Direct na het ronden van de ton moet je zorgen dat het water niet naar voren stroomt. Dus op de spiegel gaan zitten. Dat hebben we niet gedaan, waardoor we net als de Titanic ten onder gingen. Het eerste wat je daarna moet doen is de zelflozers dicht doen en het zwaard omhoog. Als je een emmer hebt, kun je misschien de boot leeghozen. Maar meestal lukt dat niet. In dat geval moet je gesleept worden. Sinds die tijd heb ik altijd een sleeplijn aan de mast vast gemaakt, wat trouwens ook een nieuwe regel is. Als landvast is een dergelijk lange lijn niet praktisch. Naast de sleeplijn heb ik dus nog een landvast van een meter of drie. Zie onderstaande foto.

voor de wedstrijd kun je ook de nodige voorbereidingen treffen om de schade te beperken. Zorg dat alles vastzit. Ook je vloerdelen. Je wilt niet weten wat allemaal wegdrijft als je kopje onder bent gegaan. Luchtzakken: 4 stuks van 50ltr is verstandig. Kijk ook eens naar het zwemvest op de foto. Het was een goedkoop model en dat is te zien. Nog een tip: blijf altijd bij je boot. Mocht je onder het zeil terecht gekomen. Omhoog drukken en zorgen dat je er onderweg komt. Klim op de boot bij het zwaard als de mast in het water ligt en probeer de boot weer recht te krijgen. Eigenlijk moet je het gewoon een keer uitproberen. Maar dan wel in de zomer als het water op temperatuur is. In het voor en najaar is omslaan best gevaarlijk. Daarom geen risico. In de voor de wind het zwaard naar beneden en de neerhaler behoorlijk strak. En ook verstandig: draag een wetsuit of een droogpak. En altijd een zwemvest.

zondag 29 mei 2016

mastblok spoor



De technische regels laten nu toe dat in het mastblok een mastspoor mag worden gemaakt van 61 bij 41mm. Vroeger was dat een vierkant van 41 bij 41mm. Nu kun je dus de mast een beetje naar voren of naar achteren schuiven met een houten blokje. Zie foto's. Bij weinig wind is het verstandig het blokje achter te plaatsen, waardoor de mast meer naar achteren gaat. Er komt dan meer druk op het roer. Een 12voetsjol is een a-typische zeilboot. Er moet behoorlijk wat druk op het roer staan, anders loopt de boot voor geen meter. De stand van de mast is 1 van de vele middelen om druk op het roer te krijgen. De andere middelen zijn: de boot scheef laten gaan, het eigen gewicht naar voren of naar achteren brengen, de grootzeilschoot strakker of losser, het zwaard een beetje omhoog halen aan de wind of de zijstagen superstrak aanspannen, waardoor de mast naar achteren gaat wijzen. Met het mastblokje krijg je dat ook voor elkaar. Wel zo gemakkkelijk. Heb je totaal geen snelheid in je jol: maak een mastspoor, succes verzekerd. Nou ja, meestal.
The new technical rules for classic woorden dinghies 2016.Here you can read a summary in English.

dinsdag 12 april 2016

Baldeneysee 9-10 april 2016


Voor de derde keer zeilden de moderne O-jollen en de klassieke 12voetsjollen een gezamenlijk Friendship evenement op de Baldeneysee vlak bij Essen. De zeilvereniging SKS (Segler Kameradshaft Scheppen) heeft een prima clubhuis aan de Baldeneysee met een Italiaanse uitbater. Zelf vindt hij zich geen Italiaan maar een Siciliaan. Blijkbaar maakt dat verschil.
Tijdens de feestavond hebben de vaste musici Wim Bleeker op accordeon en Bert Hamminga op saxofoon hun kunnen laten zien met ondersteuning van het gezamenlijke O-jol en 12voetsjol koor. Klik op de link en geniet van een prachtig stuk muziek op film vastgelegd.

Uiteraard is er ook nog gezeild. Op de zaterdag 3 wedstrijden, die alle drie werden gewonnen door Wim Bleeker. De zeilwedstrijd is gefilmd. Lees hier de uitslagen. Op de zondag stond er te weinig wind. De jury probeerde nog wel te starten, maar uiteindelijk werden alle jollen terug gesleept. Ook hier is een film van gemaakt.

Een komische speelfilm van Reinhard Schroeder over ongebruikelijke (ongeoorloofde?) technieken in de jol met in de hoofdrol Bert Hamminga en diverse bekende 12voetsjol zeilers. Let op Fred Knitel die zijn mening in het Italiaans heeft verkondigd.


De Nederlandse zeiler Jan Willem van de Hondel won bij de O-jollen en Wim Bleeker bij de 12voetsjollen. De Duitser Reinhard Schroeder was tweede, de oudste deelnemer Fred Udo (80) werd derde. De jongste deelnemer was Marcel Bleeker (20) en de prijs voor de oudste jol ging naar Bert Hamminga. Zijn jol is in 1928 gebouwd.

Zie hier het foto album van het Baldeneysee evenement 2016. Volgend jaar april gaan we weer naar de Baldeneysee. Je mist iets als je hier niet bent geweest.

vrijdag 8 april 2016

De duvel is oud


Zie ook deze film, Tonny in actie en daarnaast reklame voor de ANWB app.

Door actief te zeilen in een 12voetsjol blijf je jong. Tonny Surendonk bewijst dat in extreme mate en heeft daarmee in alle landelijke dagbladen furore gemaakt. Zelfs het dagblad van het Noorden heeft het overgenomen. Mijn moeder (85) las het artikel en heeft het naar mij gestuurd. Ze is zelf ook nog heel sportief en af en toe ook nog in een jol te vinden. Deze foto van haar is in 2014 gemaakt tijdens het 100 jarig bestaan van de jol.

woensdag 6 april 2016

Zuidlaardermeer 2 april


Een geslaagde training annex Open dag op 2 april, waar 13 jollen aan hebben meegedaan. Drie potentiele jollenzeilers zijn enthousiast geworden over de 12voetsjol als wedstrijdboot en vooral de gezellige sfeer van de Twaalfvoetsjollenclub. Reinhard Schroeder heeft een film gemaakt met zijn mobieltje en heeft deze op facebook geplaatst. En heel bijzonder, deze is reeds 600 keer bekeken. Een teken dat de jol bij velen nog steeds in de belangstelling staat. Tonny Surendonk was 2 april jarig en heeft dat gevierd met gebak bij de koffie. Ze heeft ook nog een wedstrijd meegezeild in de jol 824 en bij windkracht 1 is Tonny(84), dankzij 76 jaar zeil ervaring, nog steeds onverslaanbaar. Zie de foto's

links Jeroen de Groot, botenbouwer en 1 van de beste zeilers in Nederland. Rechts Tonny Surendonk, die zich heeft voorgenomen tot haar 100e door te gaan met wedstrijdzeilen.

Patricia, de oudste dochter van Tonny, heeft haar jol deze winter laten opknappen bij Lamme, jachtbouw. Een plaatje om te zien.

vrijdag 1 april 2016

Paaswedstrijden Reeuwijk


De echte diehards konden niet langer wachten en hebben het seizoen geopend op de Reeuwijkse plassen. Koud weer en een harde wind. Martin Trompert introduceerde een nieuwigheid: een gereefd zeil. Op deze manier is de jol nog een beetje recht te houden.
fotos en uitslagen

vrijdag 25 maart 2016

Geen banken meer in de jol


Mijn 12voetsjol heeft een totaalgewicht van 190kg en dat is ongeveer 25kg meer dan anderen. Daarom heb ik besloten drastisch aan gewichtbesparing te gaan doen en heb me daarbij laten inspireren door de Italianen. Zij varen ook zonder vloerdelen, dat scheelt al snel een paar kg. Italie doet het op de moderne manier en na de laatste meetbriefhoudersvergadering gaat Nederland ook die kant op. Deze winter heb ik de banken laten verwijderen door Jeroen de Groot. Naast gewichtbesparing was er nog een bijkomend voordeel: het zitten in de jol is een stuk comfortabeler. Je ligt nu als het ware in een eierschaal met je rug. Zeker als je wat op leeftijd bent, is dat een groot gemak. Nu zult u zeggen, maar dat mag helemaal niet volgens de regels. Ik heb het nagekeken, er staat nergens dat het niet mag. Dus mag het. Het is wat revolutionair, maar na een mislukt seizoen 2015 qua prestaties, moest er iets gebeuren. Ook om de achterstand op mijn broer Wim Bleeker te verkleinen. Op 2 april begint het nieuwe seizoen met een training. Mocht u voor die tijd willen reageren, dan is de Technische Commissie (zie website www.twaalfvoetsjollenclub.nl) uiteraard graag bereid kommentaar te leveren op deze nieuwe ontwikkeling. Het wordt weer een spraakmakend nieuw seizoen in de 12voetsjollenklasse. Pieter Bleeker. 12voetsjol Oranjetipje NED824

vrijdag 26 februari 2016

Roeiriemen


Roeiriemen horen bij de 12voetsjol. Geen verplicht onderdeel meer tijdens de wedstrijd, maar de echte liefhebber kan natuurlijk niet zonder. Bovenstaande roeiriemen zijn wat groot voor een 12voetsjol. Ze zijn gemaakt voor de gigs van de KWVL door jachtbouw de Groot. Van Sitka spruce met versteviging van essen hout. In de steel zijn ze hol, waardoor ze verbazend licht aanvoelen.

Mijn roeiriemen zijn van gewoon vuren gemaakt. De lengte is 1,98m, waardoor ze goed op te bergen zijn in een jol. Inmiddels al weer 15 jaar in gebruik en dat is te zien. De betere roeiriemen zijn 2,30m lang. Het staat op het programma ze zelf te gaan maken in mijn garage.

Deze winter wel een paar peddels gemaakt, altijd een leuk cadeau voor de buitenlandse 12voetsjol vrienden.

maandag 22 februari 2016

Friendship series Baldeneysee


Baldeneysee 9 en 10 april. Rolli Franzman, de Duitse O-jol zeiler heeft de volgende uitnodiging gestuurd.
Meldt je aan voor 3 april via wfg-baldeneysee. Het inschrijfgeld bedraagt 30 euro. Op de zaterdagmiddag kuchen mit Kaffee en op de zaterdag een zeilfeest met italiaans buffet.
Zie hier ook de persoonlijke uitnodiging van Reinhard. Inclusief reisafstand en foto's.
Het laatste stukje naar de SKS is weleens lastig. Je rijdt snel verkeerd. zie onderstaande kaart. Het staat ook op de website van de SKS




Zie ook google maps

Welkom op de Baldeneysee: de Duitse organisatie. Links Rolli Franzmann. In het Midden de Duitse 12voetsjol zeiler Reinhard Schroder