12footnews

International 12 foot dinghy

maandag 16 september 2024

GWS KE september 2024


door Pieter Bleeker

Zie het Foto album en de Uitslagen

Altijd het hoogtepunt van het seizoen in de regio Noord: Het klassenevenement Grou, georganiseerd door de GWS 14-15 september. Met als eerste prijs de zilveren jol, ooit in de jaren 30 verzeild in Indonesië en via een legaat en een besluit van het toenmalige bestuur, geschonken aan de regio Noord. Het heet daarom ook wel de Jan Wiegel prijs. Prachtig zeilweer dit weekend, zonnig en bft 2 tot 3. Maar wel met winddraaïngen van soms 25 graden. Dat maakte het allemaal spannend en onvoorspelbaar, ook omdat de verschillen tussen de noordelijke zeilers steeds kleiner worden. Maakte vorige week Arnold Salverda nog met een eerste plaats in de derde wedstrijd de blits. Nu zeilde zachtweer specialist Gerrit Klugkist in de laatste wedstrijd en vlak voor de finish nog een ééntje. En dat niet alleen, met een 3 en een 4 werd hij uiteindelijk tweede totaal. Geen Bart Brijder, Pieter Bleeker, Floris van der Meer, Bert Bos. Zij kwamen er niet aan te pas, hoewel de verschillen uiterst klein waren. Wel fier op kop ging Wim Bleeker. Hij maakte weer heel weinig fouten en dat betaalt zich uit met een score van 1,2,3,2. Erik van der Meer en Bart Brijder hadden voor aanvang van de vierde wedstrijd ook nog een kans op de hoofdprijs, omdat ze ieder een ééntje hadden gevaren. Maar in de laatste wedstrijd konden ze geen potten breken: Erik 9e en Bart 6e.
De uitwisseling tussen de verschillende regio's wordt helaas steeds minder, maar we waren wel blij dat Olaf Arends en Hero Breuning de moeite hebben genomen helemaal naar het Noorden af te reizen, waardoor het totaal aantal deelnemers op 21 uitkwam. Behalve het zeilen is ook het sociale element belangrijk, daarom is het goed dat we maar twee wedstrijden op een dag zeilen. Zodat er ook nog ruimte is voor een goed gesprek tussen de middag. Op de zaterdag avond weer een geslaagd bezoek aan Kota Radje, het uitstekende Chinese reataurant in Grou. De nieuwe regiocommissaris Tseard de Jong stelde zich voor en heette iedereen welkom. Daarna vroeg hij een minuut stilte voor Jetty van der Kooy(85), zij is eind augustus overleden. Haar man, de bekende zeiler Hans van der Kooy (86) was aanwezig bij het diner en stelde dit gebaar erg op prijs. Zijn betrokkenheid is nog groot, want in zijn tour 16m2 volgde hij alle wedstrijden op de voet.
De prijsuitreiking gaat altijd gedeeltelijk in het Fries, tenslotte is GWS op en top een Friese club. De voorzitter reikte de zilveren jol uit aan Wim Bleeker en uiteraard ook prijzen voor Gerrit Klugkist en Erik van der Meer. Daarnaast een mooie aanmoedigingsprijs voor Jolanda Piket en Erik de Vries. Natuurlijk wil iedereen graag weleens vooraan eindigen, maar we moeten niet vergeten dat ook in de middenmoot en de achterhoede fanatiek wordt gezeild voor een eervol resultaat. En het allerbelangrijkste: genieten van het mooie weer, de vele boten op het water (GWS schouwen en Valken) en uiteraard de plassenbanen, waardoor je ook de schoonheid kunt ervaren van de Wijde EE, de Tynje en het Pikmar m.a.w. het Friese landschap.
Wim Bleeker met de zilveren jol wisselprijs. Bovenste foto: Floris van der Meer in een poging de Tynje door te komen.

Gerrit Klugkist krijgt de 2e prijs. Lees hieronder zijn dankwoord.
Nog na genietend van een prachtig zeilweekend GWS in Grou wil ik jullie bedanken voor de lovende woorden en felicitaties. Wim was natuurlijk de allerbeste, maar voor mij voelde het ook als de hoofdprijs. In de laatste wedstrijd was de Tynje toch weer bepalend. Ik dacht wat zitten jullie hoog en liet me ruim afzakken en had vrij baan. Toch dacht ik steeds waar blijven ze nou, maar ondertussen liep ik lekker in op Bert, die ver op kop lag. Voor de laatste boei liep ik onder Bert door en dacht wat sneu, lig je driekwart van de wedstrijd één en wordt je toch nog gepasseerd maar dat was te vroeg gejuicht, want voor het ronden van de boei was Bert me weer voor. Wat er toen gebeurde geloof je niet maar ik kreeg plotseling een privé vlaag en hing maximaal zodat ik weer boven Bert lag en hem de wind uit het zeil kon nemen,  (Ik heb Tjibbe even bedankt) en zeilde in één slag naar de finish terwijl  anderen nog een keer overstag moesten. Leen wel 5 keer. Zeilen blijft een bijzondere sport. In Langweer was ik in de laatste wedstrijd nog laatste maar ook daar heb ik genoten. Ik hoop dat ik nog lang met jullie mee mag doen.
Met vriendelijke groet,
Gerrit 814