De Technische Vergadering van Eigenaren (TVE) is prima verlopen, de mensen van het Watersportverbond hebben het professioneel voorbereid en ook strak in goede banen geleid. Dat viel uiteraard niet mee met 79 eigenwijze jolzeilers in de zaal, die allemaal hun eigen ideeën hebben.
Over de zwaardkast zullen we het hier maar niet hebben: er is een compromis besluit genomen en oud-voorzitter van de Twaalfvoetsjollenclub Jan de Vreede zei het na afloop verstandig: de komende 5 jaar moeten we het er maar niet meer over hebben.
Twee voorstellen zijn goedgekeurd: het grondblok mag nu wat hoger geplaatst worden tegen de zwaardkast. Diverse jol zeilers hadden er problemen mee, dat de grootzeilschoot telkens over de hangbanden schuurt. Dat klopt wel als je de hangbanden "verkeerd" monteert. Op de foto mijn jol 888. De hangbanden zijn in een V-vorm onder het middelste bankje bevestigd. Een idee van Jeroen de Groot. Je kunt hierdoor verder buitenboord hangen en het grote voordeel: je grootzeilschoot is nu vrij van de hangbanden. Hoe simpel kan het jollenleven zijn. Mijn grondblok blijft dus gewoon op de originele plaats staan.
Ook een voorstel dat het heeft gehaald zijn keerblokken voor de neerhaler. Twee curryklemmen voor de neerhaler was al eens goedgekeurd op een vorige TVE. Nu mogen daar ook nog keerblokken bij. En zo gaan we steeds meer op een moderne Italiaanse jol lijken, wat enkele mensen helaas van harte toejuichen. Maar afgezien daarvan, is het ook verstandig allemaal extra neerhaler touwtjes en twee curryklemmen te monteren als je wat sneller wilt gaan met je jol. Ik denk het niet. Het idee achter het Italiaanse systeem is, dat je continu de spanning op de neerhaler verandert aan de wind. De spanning op de neerhaler beinvloedt de twist in het zeil. De neerhaler strak, minder twist. De neerhaler los, meer twist. Aerodynamisch gezien is het veel effectiever om continue met de schoot te "spelen", zodat je de invalshoek van de wind telkens corrigeert om meer lift uit je zeil te persen, anders gezegd meer PK's in de motor. Dat steekt heel nauw. Vandaar ook twee plakbandjes op mijn schoot voor een duidelijke markering.
Moet je dan nooit de neerhaler spanning veranderen? Zeker wel: als het zachter gaat waaien een beetje losser, zodat er iets meer twist in het zeil komt. Bij meer wind juist een beetje strakker, voor minder twist in het grootzeil. Maar dat kan heel goed met één curry klem onder het bankje. Keep it simple, zodat je al je concentratie aan de hoofdzaken kunt besteden: de juiste invalshoek van de wind. En uiteraard die éné goede klap in het kruisrak.
De marllijn rond de giek blijft verplicht als je conform de Nederlandse klassenvoorschriften vaart: Ook bij Internationale wedstrijden!
Geja vond dat in 1980 trouwens ook al een goed idee.
Een originele Italiaanse jol met zeilnummer I1448. Uit een tijd dat de Italianen nog op het echte klassieke spoor zaten en nog niet besmet waren met plastic en innovatie perikelen. In dit blogartikel nog iets meer informatie over de geschiedenis van deze 12voetsjol.