12footnews

International 12 foot dinghy

maandag 18 februari 2019

Baldeneysee 6-7 April 2019


De Duitse pers besteed aaandacht aan de international 12 foot dinghy. Zie foto, een krantenbericht uit 2018. Op 6 en 7 April zal de eerste van de 5 Friendshipseries worden verzeild op de Baldeneysee. Zie voor het complete programma de website van de CWC en international 12 foot dinghy.
Altijd al een keer in het buitenland willen zeilen, dan is dit evenement een aanrader. Inschrijven is nu mogelijk en kan via de Duitse zeilvereniging SKS. Kies daarna Ruhrpokal. De wedstrijden zijn open voor O-jollen en de 12 foot dinghies, waarbij de zogenaamde copenhagen rules gelden.
Bij de club, kun je gratis in je auto slapen. Adres: Hardenbergufer 268, 45239 Essen, Germany. zie SKS op google maps. In de buurt zijn verscheidene goede hotels, een aanrader is Gastgeb en Kamman. Meer informatie nodig? Neem contact op met Bert Hamminga, Reinhard Schroeder of Pieter Bleeker. Contactgegevens zie website CWC.
Niet vergeten: neem een zelfgebakken taart mee, dat is een traditie in de geest van "heel holland bakt". Gratis taart eten in het prachtige clubhuis van de SKS, met een Italiaanse uitbater. Zaterdagavond is er een diner. Met muzikale omlijsting door de musici Bert Hamminga en Wim BLeeker.

Het clubhuis van de SKS, nabij Essen. Hoewel vroeg in het voorjaar, is het bijna altijd mooi weer.

Alleen voor de taarten is een reis naar de Baldeneysee op 6-7 april al de moeite waard.
Het laatste stuk naar de SKS is lastig te vinden. Zie hier een kaartje met de aanrijd route naar het clubgebouw van de SKS.

donderdag 7 februari 2019

Zwaardkast perikelen


De Italiaanse oplossing van een brede zwaardkast spleet: rubber. Maar willen we dat?

Er is al 3 jaar ruzie over de breedte van de zwaardkast in de Twaalfvoetsjollenclub. Januari 2019 is daarom het complete bestuur afgetreden, eind april 2019 moet een nieuw bestuur aantreden. Op dit moment is nog niet duidelijk of dat gaat lukken. De oorspronkelijke breedte van de zwaardkast in 1913 was een halve inch. In mm is dat 12,7. De huidige minimale breedte in Nederland is nu 11 mm volgens de klassenvoorschriften. Sommigen hebben als remedie: rubber in de zwaardkast. Mijn voorstel: Als door werking van vocht een nauwe zwaardspleet ontstaat, niet druk om maken. Voor de snelheid maakt het allemaal niet uit: Een conclusie van de TC in 2018. Het blijkt ook wel uit het kampioenschap van de NED888. Deze jol heeft een zwaardspleet van 12 ipv 11 mm. De botenbouwer Jeroen de Groot wilde geen enkel risico lopen. Altijd goed om in de historie te duiken. In 1928 was er ook al discussie over deze kwestie. Zie het interessante artikel van die Yacht uit 1928 in het Duits. Bert Hamminga heeft een Engelse vertaling gemaakt. Als we dit 3 jaar geleden hadden geweten.....


De NED888 met haar zwaardspleet van 12mm is te zien op Boot Holland. van 8 t/m 13 febr. 2019.

woensdag 6 februari 2019

Italian dinghy 1555


Erio Tamburin probeert zijn prachtige klassieke Lilia jol met Italiaans nummer 1555 te verkopen. Deze jol heeft een Italiaanse meetbrief, maar zelfs voor een relatief laag bedrag is deze jol in Italie onverkoopbaar. De reden: nieuwe AICD houten jollen zijn ca. 25kg lichter. Plastic jollen zelfs nog meer. Touren met deze jol is uiteraard geen probleem, maar in AICD wedstrijden is deze jol kansloos. Net zoals alle originele houten jollen, waaronder de grote vloot Nederlandse klassieke 12voetsjollen. Een aantal Nederlandse deskundigen proberen een potentiele koper advies te geven of deze jol, kan worden voorzien van een Nederlandse meetbrief. Als dat lukt is het een goede koop. Als het niet lukt kan deze jol altijd nog meedoen aan de Friendshipseries. Ze voldoet immers aan de Copenhagen rules. Dat er voor deze jol in Italie geen belangstelling meer is, wordt verklaard in deze wetenschappelijke analyse van Bert Hamminga over de invloed van gewicht. Veel Nederlanders hebben wedstrijden gezeild in Italie. Uit de praktijk bleek al dat er vooral bij weinig wind grote snelheidsverschillen zijn. Bij harde wind was het verschil kleiner. Bert Hamminga heeft dat nu wetenschappelijk aangetoond.