12footnews

International 12 foot dinghy

woensdag 23 december 2020

3D scannen jol Nederland

Op 21 december heeft Bert Hamminga een Nederlandstalige presentatie gegeven over het onderwerp 3D scannen. Ruim 20 jolzeilers hadden daarvoor belangstelling en logden in met een Microsoft teams link. Bijzonder: Bert gaf zijn presentatie vanuit Nairobi, Afrika. Toehoorders kwamen uiteraard uit Nederland, maar ook Canada en België. Technisch ging de presentatie nu beter. Bert Bos hamerde erop dat iedereen de mute (geen geluid) knop indrukte, zodat storende bijgeluiden uitbleven. Het presenteren van een video met geluid is te hoog gegrepen: Microsoft Teams kan dit niet aan. Vandaar nu een gewone powerpoint met mondelinge toelichting door Bert Hamminga. Er gaan veel indianenverhalen c.q. nepnieuws rond over dit onderwerp en de achterliggende gedachten. In de presentatie is dat zelfs voor de grootste criticasters recht gezet. Bert Bos heeft op facebook een verslag webinar 21 december gepubliceerd, dat recht doet aan de doelstellingen van de International 12 Association (I12A), de opvolger van de 12foot classic wood club, die al sinds 2013 de succesvolle Friendship Series organiseert. Wil je een keer meedoen aan een internationale wedstrijd, dat kan als je in een originele houten 12voetsjol c.q. International 12foot dinghy vaart. Zie het Friendship programma 2021.

donderdag 17 december 2020

3D scannen jol

14 december 2020 heeft Bert Hamminga een presentatie gegeven over het 3D scannen van Jollen. In de Engelse taal en voor een internationaal publiek uit 11 verschillende landen. Bert Bos heeft een verslag gemaakt. Op 21 december volgt een webinar in de Nederlandse taal. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van de I12A(International 12 Association). In deze youtube video wordt de presentatie van Bert toegelicht.
Ook het zeil is onderwerp van de studie. Met een recht achterlijk wordt ongeveer 8% bespaart op het oppervlak van het zeil: 108 sqf ipv 100sqf. Deze winter laat ik een experimenteel hardweer zeil maken bij Molenaar. Met recht achterlijk en reefogen. De toekomst van het jol zeilen is m.i. als éénmans boot. Fred Udo verkondigt dit al heel lang. Ook hier: alle goede dingen komen langzaam. En door Corona wordt de noodzaak alleen maar duidelijker.
Elke stip wordt opgemerkt door de 3D handscanner van Bert Hamminga. De stippen in de vorm van een sticker zijn echter kostbaar. Door een kleed te maken met stippen kan hergebruik plaats vinden. Een uitvinding, waarvoor patent zal worden aangevraagd. Ook het Watersportverbond zou hier gebruik van kunnen maken bij het keuren van eenheidsklassen. De Engelse jolzeiler Colin BLewit gaf het aardig weer: een zegen voor de verbondsmeter, een nachtmerrie voor de botenbouwer.
enkele deelnemers van het webinar in beeld.