12footnews

International 12 foot dinghy

donderdag 17 december 2020

3D scannen jol

14 december 2020 heeft Bert Hamminga een presentatie gegeven over het 3D scannen van Jollen. In de Engelse taal en voor een internationaal publiek uit 11 verschillende landen. Bert Bos heeft een verslag gemaakt. Op 21 december volgt een webinar in de Nederlandse taal. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van de I12A(International 12 Association). In deze youtube video wordt de presentatie van Bert toegelicht.
Ook het zeil is onderwerp van de studie. Met een recht achterlijk wordt ongeveer 8% bespaart op het oppervlak van het zeil: 108 sqf ipv 100sqf. Deze winter laat ik een experimenteel hardweer zeil maken bij Molenaar. Met recht achterlijk en reefogen. De toekomst van het jol zeilen is m.i. als éénmans boot. Fred Udo verkondigt dit al heel lang. Ook hier: alle goede dingen komen langzaam. En door Corona wordt de noodzaak alleen maar duidelijker.
Elke stip wordt opgemerkt door de 3D handscanner van Bert Hamminga. De stippen in de vorm van een sticker zijn echter kostbaar. Door een kleed te maken met stippen kan hergebruik plaats vinden. Een uitvinding, waarvoor patent zal worden aangevraagd. Ook het Watersportverbond zou hier gebruik van kunnen maken bij het keuren van eenheidsklassen. De Engelse jolzeiler Colin BLewit gaf het aardig weer: een zegen voor de verbondsmeter, een nachtmerrie voor de botenbouwer.
enkele deelnemers van het webinar in beeld.