12footnews

International 12 foot dinghy

woensdag 14 augustus 2024

Sneekweek 2024


door Pieter Bleeker

Hans Reyers in actie tijdens de Sneekweek, de oudste deelnemer in een veld met 40 traditionele houten jollen. Het was genieten op het Sneekermeer. Prachtig zeilweer, met windsterktes tussen bft 2 en 4, zodat iedereen de gehele week alleen kon varen. Van zaterdag 3 augustus tot en met donderdag 9 augustus, werd elke dag één lange wedstrijd van ca. 2,5 uur gevaren op de traditionele plassenbanen over het Sneekermeer en de Goingarijpser poelen. Ondanks het feit dat er 560 boten meededen hadden we geen last van andere klassen. Na de O-jol en de Solo waren wij de 3e klasse in het startrooster. Met 40 jollen aan de start, waren we gelijk ook één van de grootste en dat is toch bijzonder omdat de jol nog bijna net zo origineel is als in 1913, toen George Cockshott zijn ontwerp als beste en mooiste verkozen zag worden door de BRA (Britisch Racing Assocation). Op dat vlak zijn we uniek, samen met de Larken klasse. Ook zo'n oldtimer. Op vrijdagavond 2 augustus was het tijd voor de vlootschouw door de grachten van Sneek. Louis van Ameijden Zandstra had zich aangemeld als vrijwilliger om de eer van de 110 jaar oude 12voetsjol klasse hoog te houden. Er zijn veel foto's gemaakt, ook van de vlootschouw en gepubliceerd op de noordelijke app groep Friendship Nordics. De mooiste zijn hier verzameld in dit foto album. Ze geven een beeld van alle wedstrijden en ook de sociale activiteiten.
De interactie tussen de verschillende regio's loopt de laatste jaren stroef en daarom was het verheugend dat de regio's Loosdrecht en Westen met een behoorlijke delegatie waren vertegenwoordigd. Aan de geluiden te horen, heeft iedereen zich prima vermaakt en zo hoort het ook. Voorafgaand aan het palingfestijn op de maandag waren er nog de zogenaamde knock out wedstrijden. Eigenlijk een soort sprintwedstrijd, waarbij telkens een aantal mensen afvielen. Thomas Westerhof (21 jaar) was de beste in de finale, gevolgd door Pieter Bleeker en Pieter Prins. Mij is door Frank Havik tijdens de prijsuitreiking gevraagd of het leuk was. Voor een keer prima, maar het nadeel: de helft van de tijd zit je met klapperende zeilen te wachten op de volgende start. Dat bezwaar is er niet bij de traditionele plassenbanen. Zelfs onze voorzitter Jaap Wientjes, een warm voorstander van sprintwedstrijden, viel de plassenbanen niet tegen. Na 2,5 hr intensief zeilen ben je behoorlijk moe.
Frank Havik, aftredend regiocommissaris en bestuurslid, heeft prima werk gedaan door diverse sociale activiteiten te organiseren en tijdens het palingfeest ook zijn opvolger geintroduceerd: Tjeerd de Jong.
Geja van Ommen heeft elke dag een redacteur kunnen vinden, die een dagverslag wilde schrijven. Ik mocht dan weer voor de techniek zorgen. De blog 12footnews kan via mijn smartphone worden bijgewerkt, zodat direct na de wedstrijd iedereen het laatste nieuws kon lezen. Alle dagverslagen zijn verzameld in dit document, als je alle details nogeens wilt nalezen. De dagverslagen zijn veel gelezen: tussen de 50 en 75 lezers gaf de blog statistiek aan. Maandelijks trekt deze blog tussen de 2000 en 4000 lezers. Natuurlijk is de website Twaalfvoetsjollenclub het officiële orgaan en is de blog 12footnews gericht op de infotainment.
Meedoen aan de Sneekweek is belangrijker dan winnen. Gelijk de Olympische gedachte. Voor de volledigheid hier de uitslagen.
Pieter Prins en Hans Reyers tijdens de moederschepen kroegentocht. foto Hero Breuning.