12footnews

International 12 foot dinghy

zondag 5 juli 2020

A perfect start


A perfect day van Loud Reed. Prachtig lied. Er zijn van die dagen dat alles goed gaat, vandaar deze titel. En dan is het door Arnold Salverda ook nog in vier foto's vastgelegd. Een zeer risicovolle start van de 888, maar het ging allemaal goed. Een beetje geluk hoort erbij. Eerst het voorspel: de 674 (Erik van der Meer) wil altijd bij de onderste ton starten. Erik komt dan over stuurboord aanvaren, gaat overstag en vaart daarna over bakboord naar de startton. Ik wist dat, vandaar dat ik achter hem aanvoer over stuurboord en vlak onder hem overstag ging. (zie foto). De kunst is het kleine gat tot de ton zo lang mogelijk in tact te houden. Loeven dus, de 674 moest dus ook omhoog. Pas 5 seconden voor de start gas geven.

gas geven..afvallen, vaart lopen en zorgen dat je de startton niet raakt. De 674 loopt nu achter de feiten aan.

Net langs de startton, zonder hem te raken.
na de startton gepasseerd te zijn, afvallen en vaart maken.
Deze start is bijzonder risicovol, het gaat ook vaak helemaal mis. Daarom is er ook veel voor te zeggen, wat meer in het midden te starten. Veel kampioenen zeilen vaak heel zuinig, nemen weinig risico's en wachten op de fouten van anderen.
Dat is het mooie van het spelletje: de taktische keuzes, die je kunt maken en het uiteindelijke resultaat. Plus, nog veel belangrijker, het naborrelen waarbij je uitgebreid kunt praten over dit soort situaties. Fun.