12footnews

International 12 foot dinghy

maandag 16 juni 2014

Waarom een 12voetsjol

Steeds meer jonge zeilers weten de houten klassieke 12voetsjol te vinden: incidenteel om een gooi te doen naar het nederlands kampioenschap, maar ook structureel omdat het een gezellige klasse is, met aardige mensen. De redactie van 12footnews heeft aan Bob Heineke (24), voormalig PIP kampioen gevraagd wat hij aantrekkelijk vindt aan de jol. Op de foto Bob in actie in de jol 834 van Rob Franken. Rechts Wim Bleeker, de uiteindelijke Nederlands kampioen 2013.

Waarom zeil je in een 12voetsjol
Voor mij is elke klasse, waarin goede zeilers varen een uitdaging. In de 12voetsjol varen er meerdere en vele daarvan hebben tientallen jaren ervaring. Er varen ook dertigers, veertigers en kampioenen uit andere klassen in de jol.

Wat is er moeilijk aan
De trim steekt nauw. Het zeiltje er goed opzetten, centimetertje strakker of losser op de gaffel, is een groot verschil. Het is ook de charme van de jol om de marrellijn goed af te stellen. Aan het optuigen moet je wel aandacht besteden. Ik zie mensen wel eens het onderlijk er te los opzetten, dat gaat bijvoorbeeld weer ten koste van de twist. Dus daar moet je goed over nadenken vantevoren.

En verder
De schootspanning is belangrijk. Trek je niet hard genoeg aan je schoot, dan mis je hoogte. Trek je te hard aan de schoot, raak je onvoldoende de wind kwijt bovenin het zeil en mis je snelheid.

Taktiek?
Vooral de goede kant opgaan. Een neus hebben wat de wind gaat doen. Maar dat is in elke boot hetzelfde. De jol heeft als voordeel, dat zowel oude als nieuwe schepen dezelfde snelheid hebben. Het is een eerlijke boot. De beste zeiler wint, omdat hij/zij bovenstaande 3 punten goed beheerst.

De toekomst van de jol?
Dat gaat de goede kant op. Het jollen jubileum op Loosdrecht is een uniek evenement. Ik vind het fenomenaal dat er 170 jollen hebben ingeschreven. Een unieke gebeurtenis en ik kijk er naar uit dat mee te gaan maken. Complimenten ook voor de organisatie en alle energie die er de afgelopen maanden is ingestopt. Indrukwekkend!.
Het Nederlands kampioenschap, van 25 t/m 27 juli op het Zuidlaardermeer is ook een aanrader. En dat er in het buitenland veel jollen varen, geeft ook interessante mogelijkheden.