12footnews

International 12 foot dinghy

donderdag 4 juni 2020

Roeiriemen en roeidollen


roeiriem international 12 foot dinghy van 2 meter lengte plus een peddel van 1 meter

Amerikaanse roeidollen zijn rond en gesloten. Mijn favoriet. Koop wel een complete set: dat past altijd. Met 3 ringen om de roeidol breng je het geheel iets omhoog. Het voorkomt beschadigingen. Een stuk elektriciteitsdraad is handig als borg.

Danny Baker in Engeland heeft in 2020 een Nederlandse 12voetsjol gekocht. Bert Hamminga en Doug Branson hebben hierin bemiddeld. Vervolgens stelde Danny een vraag over de roeiriemen. Net als in de reklame: dat zouden meer mensen moeten doen. Tijdens een vergadering van certificaathouders in Nederland, had ik voorgesteld de roeiriemen weer tot verplichte inventaris te maken. De stemming: 1 voor, 60 tegen :-(. Maar ik blijf het steeds herhalen: Toch ben ik van mening dat de roeiriemen bij een 12voetsjol horen. Daarom doet het me deugd dat Danny dezelfde mening heeft.
Speciaal voor hem daarom dit blog artikel met wat tips en foto's
Roeiriemen van 2 meter zijn het minimum, goed is 2,20 meter en het beste 2,40. Het probleem bij deze laatste is het opbergen in de jol, maar het roeit fantastisch. Berg ze op met het blad naar voren, direct naast de mast. Het blad mag vlak zijn, maar ook gebogen. In de oorspronkelijke klassenvoorschriften uit 1913 (nu de Copenhagen rules genoemd) waren de roeiriemen verplicht, maar het blad mocht recht of gebogen zijn. Vroeger wisten ze nog hoe het moest. Leer om de roeiriem staat mooi en is ook functioneel. Je kunt het zelf aanbrengen.
Amerikaanse roeidollen vind ik de beste. Te koop bij toplicht. Bij deze firma zijn trouwens ook houten roeiriemen en peddels te bestellen.