12footnews

International 12 foot dinghy

dinsdag 13 oktober 2020

Gereefd zeilen

Op de foto met jol nummer 463 Fred Sleutel. Hij is een tourzeiler en weegt 65 kg. Bij windkracht 3 doet hij daarom al een reef in zijn zeil. Wim Bleeker en Victor van Solingen zijn veel zwaarder en hebben tijdens de heropening wedstrijden op het Sneekermeer toch succesvol met een gereefd zeil gezeild. Het probleem is duidelijk als je zeilt met een te groot zeil: zie jol 798 op de foto, nauwelijks recht te houden en dat kost ook veel snelheid. En daarnaast ook pijnlijke spieren. In het verleden heeft Hans Nieuwland heel wat uitzoekwerk gedaan op dit gebied. zie gereefd zeil.

Ook door Corona is het beter als we zoveel mogelijk alleen gaan zeilen in 2021. Of het Italiaanse systeem overnemen: Met bemanning zeilen mag, maar dan ook gelijk de hele serie. 

Door het zeil kleiner te maken, ontstaan interessante mogelijkheden langer alleen te zeilen. Op 22-10-2020 hebben 12 zeilers hierover gediscussieerd via beeldbellen.
Bert Bos heeft een verslag van deze bijeenkomst gemaakt. 
Victor van Solinge heeft filmpjes gemaakt, waarin hij zijn ervaringen met reven deelt
Daarnaast heeft Victor een powerpoint presentatie gemaakt, die hij heeft gedeeld tijdens de video conferencing / beeldbellen sessie. Zowel in het Nederlands als Engels.

Eckhard Scheufler heeft na afloop zijn ervaringen in een PDF gezet.
Let op: nieuwe versie, nadat Eckhard overleg heeft gehad met Hans Nieuwland en voorzitter TC Fred Knitel.Wim Bleeker met gereefd zeilVictor van Solinge met gereefd zeil, tijdens de heropeningswedstrijden op het Sneekermeer.