12footnews

International 12 foot dinghy

zondag 12 december 2021

Hangbank

Wat is er mooier als je beter kunt hangen dan je tegenstanders en daardoor de boot rechter door het water vaart. Resultaat: meer snelheid en wie wil dat niet. Dat komt wel op de buikspieren aan. De 12voetsjol staat bij onwetende buitenstaanders soms te boek als een klasse voor oude, dikbuikige mannen, met hangsnor en een sigaar in de mond. Niets is minder waar, zie mijn broer Wim hoe hij zich met een glimlach weer voorbereid op het nieuwe zeilseizoen in zijn privĂ© trainingsruimte, o.a. voorzien van een hometrainer en andere martelwerktuigen. In de regio Noord zijn plannen voor een professionele voorbereiding op het komende NK en dus zal er massaal worden getraind. Een hangbank van windesign is te koop voor 205 euro,  een quantum korting is wellicht mogelijk. Het is een noodzakelijk attribuut als je goede voornemens hebt voor het zeilseizoen 2022. Op zaterdag 9 april vindt trouwens de voorjaarstraining weer plaats op het Zuidlaardermeer. Iedereen kan gratis meedoen. Noteer het alvast in je agenda.
op de voorgrond de Turkse zeiler Anil Cetin. Op de achtergrond Wim in gestrekte houding. Voor de Deense kust, bij Kopenhagen.
Italiaanse jollen hebben een ander, moderner zeil, maar hangen is overal hetzelfde. De foto is genomen op de Middellandse zee, voor de kust van Napels. Met dank aan Giuseppe la Scala, die zo vriendelijk was een leenjol aan mij ter beschikking te stellen.