12footnews

International 12 foot dinghy

donderdag 27 januari 2022

mast-giek-gaffel webinar

De regio Noord heeft 24 januari een webinar georganiseerd voor alle deelnemers van de app groep Friendship Nordics. Een select gezelschap van ca. 20 deelnemers, zodat interactie en discussie is gewaarborgd. Hieronder de aankondiging van de twee onderwerpen en sprekers:
Programma maandag 24 januari. Aanvang 20:00 hr. Einde ca. 21:00 hr.

1 Mast, giek, gaffel: dat maak ik zelf!! door de gebroeders Bleeker
Wim Bleeker zijn mast is afgebroken in 2021 en hij heeft daarna besloten een nieuwe te gaan maken in de werkruimte van Pieter Bleeker in Groningen. Zelf een mast, giek of gaffel maken is niet bijzonder moeilijk, het is meer een kwestie van gewoon doen. Wim en Pieter zullen dat gaan toelichten. Ook zal aan de orde komen hoe je kunt kiezen voor een stijve of een slappe mast, giek, gaffel en waar je dan op moet letten.

2 De rondhouten en het jollenzeil door Hero Breuning
De combinatie van de rondhouten en het zeil heeft invloed op de snelheid van de boot. Bijvoorbeeld de eigenschappen van een gaffel zorgt voor meer of minder twist in het grootzeil. Dit gegeven heeft de nodige gevolgen voor de “power” van het zeil. Complexe materie. Hero Breuning heeft zich daarin wat meer verdiept en zal ons uitdagen om gebruik te maken van eigenschappen van de rondhouten die je nu gebruikt.

presentatie Pieter en Wim Bleeker.
presentatie Hero Breuning
Verslag Bert Bos
Hout voor het maken van rondhouten kun je het beste kopen bij een botenbouwer: een tip van Rypke de Jong. Je betaalt iets meer, maar de kwaliteit is hoog. Houtbewerkingsgereedschap is goed te koop bij een webwinkel in Arnhem genaamd Baptist. Epoxy van de IJssel is een aanrader en wordt veel door boutenbouwers gebruikt. Onder anderen verkrijbaar bij verfgroothandel Sneek.