12footnews

International 12 foot dinghy

vrijdag 30 december 2022

Gereefd zeilen

Gereefd zeilen staat in de belangstelling. Veel zeilers hebben daarom een vlak zeil aangeschaft inclusief reefogen. Met een vlak zeil kun je in BFT 4 prima uit de voeten, zeker als je ook nog geregeld de sportschool bezoekt, zoals Victor van Solinge (zie foto boven). Een alternatief is natuurlijk bemanning meenemen, maar met alle licentie en ander gedoe raakt dit uit de mode. Bij BFT 5 en hoger is een reef in het zeil weer verstandig. Lees hier het interessante artikel over reven van Hans Nieuwland
Ik heb ook twee tuigen. Een all weather Molenaar zeil (model 2018 met veel banen en twist), geschikt voor zowel zachte, midden als harde wind. En daarnaast een vlak zeil met reefogen als je met harde wind alleen wilt zeilen. Dus zonder die 40-90kg extra gewicht van de bemanning.
Probleem is wel dat je soms snel van zeil wilt wisselen voor een wedstrijd. Dat kost normaal gesproken best veel tijd. Met behulp van de volgende truc kun je dat beperken tot ca. 5 minuten. Benodigd: twee gieken, twee gaffels en zelfgemaakte grommers / shackles van 3mm Dyneema (zie foto onder). Als je beide zeilen vantevoren op de giek en gaffel hebt bevestigd, hoef je alleen de volgende handelingen te verrichten.
1 sluiting halstalie  losmaken
2 sluiting neerhaler losmaken
3 schackle ratel schootblok voor openen
4 shackle schootblok achter openen
5 Knoop schoot losmaken (een gat boren van 10mm in de giek)
6 shackle grommer boven openen (met een oog waardoor grootzeilval loopt)
7 shackle grommer onder openen (bestemd voor het ondereinde van de grootzeilval)
8 shackle leidsel onder aan gaffel openen (elke gaffel een leidsel is ook een optie)
9 Zeil + giek + gaffel verwisselen
10 1 t/m 8 alles weer vastmaken
En zeilen maar weer.