12footnews

International 12 foot dinghy

zondag 17 februari 2013

De beste mast gaffel giek

Weleens in een vliegtuig gezeten en last gehad van turbulentie. Als je dan naar de vleugels kijkt zie je ze bewegen net als een vogel. Een zeilboot en een vliegtuig zijn aan dezelfde wetten van de aerodynamica onderworpen. Dat betekent dus dat een stijve mast en een flexibele gaffel overeenkomen met een vliegtuigvleugel. Tijdens het Nederlands kampioenschap 12voetsjol 2012 had ik een erg stijve, maar ook zware massieve mast: 8,2 kg. Met windkracht 7 ideaal. Een holle mast is 4,5 kg maar twee keer zo duur. In Italiƫ toegestaan,maar als je een klasse kapot wilt maken, moet je alles wat modern en kostbaar is toestaan. Maar dat is een ander verhaal en weer een onderwerp voor een volgend artikel in 12footnews.
Terug naar de mast. Een stijve mast is dus het uitgangspunt. Bij zachte wind kan een iets dunnere mast ook, maar bij harde wind is een stijve zware mast aan te bevelen. Dat geldt niet voor de gaffel, een flexibele is het mooist, vooral op golven en als het eigen gewicht van de bemanning laag is. Met een flexibele gaffel en een vlak zeil kun je de boot gemakkelijker recht houden.
En dan nu de giek. Aan de wind is een stijve giek volgens mij beter. Voor de wind een flexibele, want je krijgt hetzelfde effect als bij een vliegtuigvleugel. Het zeil beweegt als een trampoline. Er is 1 probleem, als de giek te flexibel is, gaat het grootzeil torderen, je krijgt hem niet meer vlak, door de neerhaler aan te trekken. Het resultaat is alleen dat de giek nog meer als een hoepel gaat staan. Dat is gevaarlijk, want de jol begint dan snel te rollen, waardoor je maar zo kunt omslaan. Het advies: met harde wind een redelijk stijve giek. Bij zachte wind een meer flexibele.
In mijn garage heb ik een aantal masten, gieken en gaffels gemaakt. Valt best mee. Koop wat vurenhout. Lijm de stukken aan elkaar met constructielijm. Maak de mast, gaffel of giek vierkant, daarna 8 hoekig en tenslotte 16 hoekig. Daarna schuren en lakken. In het midden geldt een maximale dikte voor de rondhouten, maar geen minimale. Hierdoor kun je flexibele rondhouten maken. Beslag kun je on-line kopen bij toplicht.de. Leuke winterklusjes.