12footnews

International 12 foot dinghy

dinsdag 11 maart 2014

AICD ledenvergadering 8 maart

De Italiaanse 12voetsjollen klassenorganisatie AICD heeft op 8 maart, een harde confrontatie opgeleverd tussen de liefhebbers van houten en plastic jollen. Het resultaat: de voorzitter van de sectie klassiek Giuseppe La Scala is na een juridisch steekspel tot aftreden gedwongen. Giuseppe heeft er in 13 jaar voor gezorgd dat de Italiaanse houten jol weer populair is geworden. De foto is genomen in 2007, toen vele Nederlanders hebben meegedaan aan het eerste Europese houten jol evenement in Napels.

Giuseppe heeft in 2007 een T-shirt laten bedrukken met de tekst: "mijn jol bestaat voor 100% uit hout".(il mio dinghy e di legno al 100%). Daar heeft hij geen vrienden mee gemaakt bij de eigenaren van een plastic jol.

De tegenreactie was in 2011 een T-shirt met daarop: "Alle jollen zijn gelijk". Het geeft de kern van het conflict weer, dat jollen, die nauwelijks nog iets meer elkaar gemeen hebben in dezelfde wedstrijd moeten uitkomen. De voorzitter van de AICD, Francesca Lodigiani wil niet dat er een serie van evenementen is die uitsluitend toegankelijk is voor houten jollen. Giuseppe was de organisator van de Swiss en Global cup en zijn succes heeft veel jaloezie opgeleverd. Nu hij is gedwongen tot aftreden zal de Swiss en Global cup in 2015 ophouden te bestaan. De verwachting is dat de houten jollen steeds meer gaan verdwijnen in Italie. Nu al worden vele nieuwe houten jol weer te koop aangeboden. Francesca heeft aangegeven, dat houten jollen niet geschikt zijn voor de competitie (..), maar wel als overige activiteit de moeite waard zijn: restaureren bijvoorbeeld. De eerste houten jol van Italie staat bijvoorbeeld in een museum.

In Nederland zijn alle klassieke houten jollen gelijk. Zelfs jollen uit 1930 doen nog actief mee in wedstrijden. Sterker nog, je kunt er zelfs Nederlands kampioen mee worden. Het is bijzonder spijtig dat de visies van de AICD en de Twaalfvoetsjollenclub zo ver uit elkaar liggen. Italie kiest voor modern en plastic. Nederland voor klassiek en hout. Tijdens het 100 jarig bestaan van de 12voetsjol op 27-29 juni in Loosdrecht, bij Amsterdam, zullen waarschijnlijk Italiaanse jolzeilers met hun Italiaanse houten jol meedoen. De 12footcwc organisatie zal met hun in gesprek gaan hoe te voorkomen, dat de houten jol in Italie gaat verdwijnen.

Meer informatie over de roerige vergadering van de AICD is hier te vinden.

blog flotta romana
email Giuseppe La Scala
notulen AICD vergadering
plak de tekst in Google translate, als je geen Italiaans kent.

De informatie voor dit artikel is uit diverse bronnen gehaald.


Napels 2007. Nederlandse jollenzeilers willen graag weer naar Italie in 2015. Met twee randvoorwaarden: uitsluitend een evenement voor houten jollen en heldere afspraken over het beperken van de verstelmogelijkheden bij Italiaanse moderne houten jollen.
meer foto's Napels 2007