12footnews

International 12 foot dinghy

zondag 13 juli 2014

Persbericht NK zuidlaardermeer


Regiocommissaris Sjouke Dijkstra heeft een persbericht opgesteld.
Het doel is het Nederlands kampioenschap op het zuidlaardermeer bij Groningen te promoten.


PERSBERICHT KORT ​De Twaalfvoetsjollenclub​11-7-2014​
Nationaal kampioenschap 12-voetsjol op het Zuidlaardermeer!

Op 25,26 en 27 juli a.s. organiseert Zeilvereniging Zuidlaardermeer het nationaal kampioenschap van de 12-voetsjollenklasse.
Voor de betreffende zeilvereniging ZZ een bijzondere eer omdat de 12-voetsjol juist in dit jaar haar 100 jarig jubileum viert!
De springlevende 12-voetsjol en oudste nationale eenheidsklasse is een sierlijk houten overnaads zeilsloepje met een zeiloppervlak van 9.5 m2 en is in deze eeuw nooit echt veranderd.
Lang geleden een internationale, zelfs tweemaal een olympische klasse, nu nog steeds voor beginners en geoefende wedstrijdzeilers een plezier en uitdaging om in te zeilen.
De maat en de snelheid van de 12-voetsjol zijn ideaal voor Nederland: een relatief kleine plas is al geschikt als wedstrijdbaan en een jol kan ook ruimer water aan.
Momenteel staan er meer dan 230 gecertificeerde jollen geregistreerd. Ieder jaar worden nieuwe boten gebouwd, maar er zijn ook veel oude en zelfs hoogbejaarde jollen. Door strenge naleving van de klassenvoorschriften kan een oude jol het in een wedstrijd uitstekend opnemen tegen een nieuwe.
Men zeilt een jol in z’n eentje of met z’n tweeën. Mannen en vrouwen, licht- of zwaargewicht, groot en klein, jong en oud , ze komen allemaal aan hun trekken.

Sinds 1960 bestaat De Twaalfvoetsjollenclub, de organisatie die de klasse eerst door een moeilijke periode heen loodste en nu de krachtige bron en animator is van het zeilen in de jol. Er zijn klassenevenementen zoals het Pinksterweekend en de Grouster wedstrijden. Ook tijdens de Kaagweek, de Sneekweek en het Nederlands Kampioenschap, komen grote grote velden aan de start. Tijdens het eeuwfeest in het laatste weekeinde van juli bij Loosdrecht verschenen maar liefst 171 jollen aan de start! Ook verscheen tijdens dit jubileumfeest een jubileumboek: “Twaalfvoetsjol, 100 jaar klasse” met een schat aan documentatie en rijk geïllustreerd met honderden foto’s en afbeeldingen.
Dit jaar zal het voor de wedstrijdzeilers een eer zijn om tijdens het jubileumjaar het Nationale Kamioenschap op het Zuidlaardermeer in de wacht te slepen.
Er worden zo’n 40 deelnemende jollen verwacht.
Onder hen de noordelijke cracks Pieter Bleeker uit Groningen ( 3 maal kampioen) en Jeroen de Groot uit Foxhol en tevens bouwer van genoemde kampioensjollen uit het Noorden ( 2 maal kampioen). Zij zullen het opnemen tegen de Wim Bleeker uit Assen die in 2013 het kampioenschap voor zich opeiste.
Het is echter niet op voorhand een noordelijk onderonsje.
Ook uit het westen maken gerenommeerde cracks hun opwachting. Zo hebben Duuk Dudok van Heel, Bob Heineke, Fred Knitel al laten zien in topvorm te zijn en ook zij zijn er op gebrand de competitie met de noordelijke cracks aan te gaan.