12footnews

International 12 foot dinghy

woensdag 13 januari 2021

Start kruisrak webinar

Klaar om te gijpen - schoten vieren - neerhaler losser - zwaard naar beneden - hals strak - geef me de kalmerende pillen eens even aan - dat verband zit nog niet strak genoeg - ik verlies nog altijd een hoop bloed - het telefoonnummer van mijn psychiater staat achterop het wedstrijdreglement. K Humphrey Shakewell. foto Femke de Vries.

Op 11 januari 2020 hebben Pieter en Wim Bleeker een webinar gegeven over de start en het eerste kruisrak. Altijd goed om de theorie er dan weer eens op na te slaan. Zo ook het boek "wedstrijdzeilen in midzwaardboten" van dr. Stuart H Walker. Een mooi boek, een aanrader. Er staan ook wijsheden in van bekende zeilers, die tot nadenken stemmen. Bovenstaande was wel een hele fraaie.
Maar er zijn ook andere zeilboeken, die het lezen waard zijn in deze donkere Covid maanden:
Joachim Schult, taktiek van het wedstrijdzeilen
Joachim Schult, Sneller zeilen
Fred Imhoff/Lex Pranger, Getraind zeilen
Fred Imhoff, Winnen is geen geluk
en vergeet vooral niet het wedstrijdreglement
Theorie en ervaring is verzameld in deze webinar presentatie over de start. Met als titel: "de start, een goed begin is het halve werk". De presentatie van Wim over het eerste kruisrak staat hier. Bert Hamminga stuurde nog een aanvulling voor het zeilen op stroom. Zie helemaal onderaan het artikel over de Friendship series in Lowestoft, Engeland.
Bert Bos heeft een verslag van het webinar gemaakt.