12footnews

International 12 foot dinghy

zondag 10 april 2022

And then Satan said

Rifat Edin is een Turkse vriend, we delen dezelfde passie voor klassieke houten schepen. En uiteraard de 12voetsjol, die ook in Turkije een rijke historie heeft. Deze prent heeft Rifat gepost op de whatsapp groep Friendship Series.
Reinhard Schroeder is een Duitse vriend, in 2013 stond de Nederlandse klassenorganisatie Twaalfvoetsjollenclub voor een belangrijk besluit. Samen zeilen met plastic jollen of niet: 90% van de aanwezigen zag het niet zitten om samen met plastic jollen aan de start te verschijnen. Reinhard beschikt eveneens over veel humor en had een bijzondere trui aangeschaft met een duidelijke tekst over plastic boten. Zie foto hieronder.
In deze blog zijn veel artikelen verschenen over de interessante polemiek betreffende hout en / of plastic, waaronder dit verslag uit 2013. De discussie over het weren van plastic is in Nederland wel een uitgemaakte zaak. In Italie worden leuke wedstrijden in plastic jollen verzeild, hout verdwijnt echter steeds meer naar de achtergrond. In Frankrijk, Zwitserland en Duitsland woeden de discussies nog steeds, maar de tendens is wel dat klassiek hout de beste papieren heeft. Zoek je een moderne plastic zeilboot zijn er immers genoeg alternatieven. Voor klinkergebouwde, overnaadse boten geldt dat niet, daarom moeten we zuinig zijn op ons erfgoed en de klassieke houten 12voets jol in het bijzonder.. Rifat en Reinhard delen deze visie ook. Met de nodige humor.