12footnews

International 12 foot dinghy

zondag 5 februari 2023

Mastschijf

Als je zelf een nieuwe mast maakt, is het belangrijk veel aandacht te besteden aan de mastschijf. Via mijn neef Marcel Bleeker een nieuwe mastschijf besteld van 5cm doorsnee, 13mm dikte en 8mm gat. Marcel is eigenaar van een een 3D printerfabriek in Assen en heeft voor mij een aantal mastsschijven gemaakt. Zowel met kogellagers als zonder. Met kogellagers kost 10 euro en zonder 5 euro. Als je er belang bij hebt, geef maar een seintje, want ik ben vanaf heden officieel dealer van alle watersportartikelen van Flowsense.
Als je de sleuf in de mast maakt voor de mastschijf, maak het gat dan niet te breed. Ik heb een keer een mast gehad waarbij de val tussen de mastschijf en de mast klem kwam te zetten. In dat geval heb je echt een probleem bij het optuigen. Goed passend maken dus, 13mm en niet meer. Als de mast nog vierkant is, maak deze sleuf dan met een boorstandaard en 12mm houtboor.
Het gat van 8mm boren kan het beste met een boorstandaard.
Marcel met zijn trotse Oma bij zijn 3D printers. De mastschijven wordt op zo'n apparaat gemaakt mbv zogenaamd filament (plastic draad) op een spoel. Het ontwerp van de mastschijf heeft Marcel digitaal gemaakt. Duizenden voorwerpen kunnen zo op maat worden besteld. 3D printers zijn nu nog een niche, maar dat gaat in de toekomst snel veranderen.