12footnews

International 12 foot dinghy

vrijdag 10 februari 2023

Helmstok

Een gebroken helmstok, heel vervelend als je dat tijdens een wedstrijd overkomt. Eckhard Scheufler uit Duitsland overkwam het tijdens een wedstrijd in Schwerin. Hij beschrijft zijn ervaring in het Engels in deze bijlage.
Thuis is Eckhard aan de gang gegaan om een nieuwe helmstok te maken van eikenhout. Een rechte helmstok kan, maar op de tekening staat een mooier, iets gebogen model. Denk alleen aan de afmetingen: 30 mm x 40 mm diameter en 915 mm maximaal voor de lengte.
Het fixeren van de helmstok in de roerwangen vraagt ook veel aandacht. Eckhard heeft een constructie gemaakt met elastiek. Zie bovenste foto. Wat je ook veel ziet is een pen van boven naar beneden. Of ook wel overdwars. Zelf gebruikte ik daar vaak een stuk electriciteitdraad voor. Het verwijderen van de helmstok gaat in elk geval zo sneller dan m.b.v een moer op draadeind. In de 888 heeft Jeroen de Groot misschien wel het beste systeem bedacht. Een knijpklem onder de helmstok. Op het roer zit met een beugeltje een touwtje dat weer door de knijpklem gaat. Hierdoor fixeer je de helmstok prima in het roer. En vooral handig, de helmstok haal je weer supersnel uit het roer. Zie foto onder. Maar met elastiek, zoals Eckhard beschrijft kan ook. Het nadeel vind ik wel dat de helmstok aan de achterkant iets uitsteekt. Meestal gaat dit goed, maar als de grootzeilschoot er achter blijft haken, kan het nadelig zijn.