12footnews

International 12 foot dinghy

zondag 9 april 2023

Training ZZ verslag 2023

"Trainen is voor de talentlozen". Een provocerende uitspraak van een bekende Friese 12voetsjolzeiler. Maar alle beetjes helpen en bovendien is het ook gezellig elkaar weer te zien na een lange winter. Daarom waren er 10 jollen plus bemanning naar het Zuidlaardermeer gekomen voor een gedegen training door en voor 12voetsjolzeilers: Conditie training (zie foto), theorie en de praktijk op het water. De Zeilvereniging Zuidlaardermeer (ZZ) heeft Jeroen de Groot als voorzittter, vele malen Nederlands kampioen en ook twee keer in de 12voetsjol. ZZ is een club met veel vrijwilligers, waardoor iedereen voor 5 euro een nuttige en leuke trainingsdag heeft gehad. Zie foto's en video's training 8 april 2023.
Altijd belangrijk, eerst bijpraten en koffie drinken in het clubhuis, waarbij Reinhard / Annette Schroeder op bananen cake trakteerden en Wim Bleeker op paasbrood. Reinhard had zelfs voor iedereen een Duitse chocolade paashaas meegebracht, wat door iedereen zeer op prijs werd gesteld.
Vervolgens het serieuze werk met conditietraining en theorie, waarna iedereen goed voorbereid het water op kon gaan. Eerst in een driehoeksbaan alle manoeuvres oefenen zoals overstag gaan en gijpen en daarna een paar oefenwedstrijdjes.
Er komen ook altijd nieuwelingen op de training af. Ik had Arjen Keuning meegenomen als bemanning, hij restaureert een oude jol en hoopt in 2024 mee te kunnen doen. Tjibbe van der Laan was er ook samen met Gerrit Klugkist. Tjibbe is nu 88 en heeft de handdoek in de ring gegooid, hij gaat de boot verkopen. Een potentiele koper heeft in zijn jol "country boy" gezeild, samen met Gerrit, en denkt nu na over de aanschaf. Op deze manier wordt  de regio Noord groep nog groter.
De theorie. Wim Bleeker legt uit hoe je het beste een gijp kunt maken bij windkracht 6, zonder om te slaan.
Frank Havik, nieuw in de club, geconcentreerd aan het zeilen, tijdens de training op het Zuidlaardermeer