12footnews

International 12 foot dinghy

maandag 22 mei 2023

Kleine Sneekweek 2023

Kleine Sneekweek 2023; Groots zeilspektakel. Door Durk Zandstra.

De donderdag begon wel wat koud en zeker de nacht van donderdag op vrijdag was wel aan de koude kant. Sokken en maar een trui aan in bed, verder geen centje pijn. Donderdag een wedstrijd met weinig wind uit NNO of ONO of O. Veel uitstel. Uiteindelijk wel een wedstrijd gezeild met veel shifts en windsterkte verschillen. Zie uitslagen voor de resultaten onderaan. Opmerkelijk was wel dat de 742 plotseling aan de onderkant was te bezichtigen op het lange rak van Terhorne naar de Gossepalen. Mooi glad zag; er goed uit. Een grote emmer doet wonderen in die situatie maar uiteindelijk is de 742 niet gefinished.
Vrijdag 2 wedstrijden gepland. Mooi zeilweer weer een NO baan. Weinig last van andere klassen. Wel halen de jollen in het laatste deel van de wedstrijd de staart van de 2.4 klasse in. Daar zitten wel wat loevers bij hebben een aantal jollenzeilers gemerkt. Zaterdag: De wind deed zeer aardig mee en besloot bepalend te worden voor de gewichtsplanning op het water. De tweepitters kwamen daar goed mee weg. De Lekvogel wist stand te houden als eenpitter en werd derde in dag klassement na de tweepitters een en twee. Opmerkelijk was het wat ik maar ga noemen, het wasmachine rak van de Sybesloot naar boei 5 bij start eiland. Bij deze wind is dat rak halve wind. Omdat het startschip maar een kleine 100 meter boven de lijn uit Sybesloot naar boei 5 lag scheuren de nog niet startende Pampussen en Regenbogen en dertig kwadraten daar van links naar rechts onder de start lijn door geweldige hek- en boeggolven trekkend. Als het een beetje meezat kon je geweldig surfend nog weleens een collega onderdoor inhalen. Het was een zware dag voor de eenpitters met vlagen van 23 knopen. Zondag ochtend mooi weer. De wind; wat zou het worden: een mans weer of toch maar weer een mannetje erbij?? De 742 dubbel bemand, evenals de 674. De 850 was weer alleen evenals de 777. Die waren misschien toch wel wat te zwaar geweest met dubbele crew. Het werd een spannende wedstrijd met een toch wel vrij lange baan voor de jolletjes. Een aantal alleenzeilers ging er vandoor en hielden elkaar goed bezig. De 861 de 850 en de 876 streden langdurig om de eerste plaats met wisselende posities. De Poelen werden weer de scherprechter. Terwijl deze drie volkomen geconcentreerd op elkaar de shifts zo optimaal mogelijk trachten te gebruiken kwam de 742 die van de vijfde plek ruim achter de eerste drie de boei bij de Gudsekop rondde, plotseling via de rechterzijde van de Poelen de hele kluit voorbij. De stuurman van de 850 uiterst verbaasd: “ waar komt die nou weer vandaan”?. De 742 was niet meer in te halen en won de laatste wedstrijd. Het klassement was al voor de 674 en de 861 wist de tweede plaats vast te houden. Floris werd derde.
Verdere impressies schrijver dezes: Jan Kuik gaat heel goed voor de wind en hangt buitenboord als een Laserzeiler. Frank Havik leert de jol snel kennen. Erik van der Meer en Gerrit Klugkist een goed duo. Erik de Vries wist 6e plek vast te houden in de zwaar weer wedstrijd als eenpitter. Floris was weer eens te gretig en scoorde een eerste plaats na een ocs. Jammer. Vader Erik ging wel terug en werd toen nog tweede. Er werd hele rakken non-stop geplaneerd. Een grootse Kleine Sneekweek.

Kleine Sneekweek Uitslagen 12voetsjol
Kleine Sneekweek Foto's
Kleine Sneekweek foto's Eize Hoekstra met jollen in actie op de donderdag,
Kleine Sneekweek youtube Vlog met veel aandacht voor de 12voetsjol.
Erik van der Meer met de ervaren gelegenheidsbemanning Gerrit Klugkist winnen de Kleine Sneekweek. Zie ook foto boven waar zij na 742 Emiel Westerhof door de finish gaan.