12footnews

International 12 foot dinghy

maandag 29 mei 2023

Pinkster2daagse Grou 2023

Toch mooi dat de 12voetsjol altijd een internationale klasse is geweest: zelfs in Japan zeilt nog steeds een fanatieke groep zeilers in deze klassieker. Yoïchi Komori uit Japan was 1 van de 17 deelnemers en deed mee in de leenjol 824, De zeilvereniging Frisia vond het bijzonder dat een Japanner meedeed en schakelde daarom de Leeuwarder Courant in voor een interview. In Japan wordt op zee gevaren en de omstandigheden in Grou zijn niet te vergelijken. Dat een boom een afdekkingskegel heeft van 30 keer de hoogte, was bij Yoïchi niet bekend waardoor de resultaten niet overeenkwamen met zijn zeilcapaciteiten: In 1972 was hij Japans kampioen. Er kwam sowieso een heel sterk jollenveld aan de start in Grou. Met als grote verrassing de come back van Bart Brijder, vroeger heel goed in de jol en nog steeds: een derde plaats overall. Hij eindigde zelfs voor de gevestigde cracks Erik van der Meer, Wim Bleeker, Durk Zandstra, Rina de Nooijer en Bert Bos. Floris van der Meer gaat steeds beter zeilen en eindigde als tweede, Pieter Bleeker werd eerste. Rina was de eerste wedstrijd goed op dreef, maar ging in het laatste kruisrak van 1 naar 4, de wind was bijzonder draaierig, waardoor telkens grote verrassingen ontstonden: je was nooit zeker van je plek. Er zijn totaal 4 wedstrijden verzeild, geen op en neer banen, maar de de traditionele plassenbanen, waarbij je zowel het Pikmeer, de Burd, de Tynje en de wijde EE aandoet.
Sportieve wedstrijden op Grou, wat niet wil zeggen dat er geen conflicten waren. Er wordt immers wel op het scherpst van de snede gezeild. Bart Brijder had bijvoorbeeld zijn helmstok niet gezekerd, waardoor hij een rare swieper maakte en zijn zwager Erik van der Meer niet reglementair oploefde waardoor hij 2 plaatsen verloor. In sommige culturen volgt dan gelijk een protest. Hier wordt even gemopperd en tijdens het diner wordt het dan met een biertje weer bijgelegd. Zoals het hoort. Op de zaterdagavond een uitstekend zeilersdiner in het Zeilcentrum waar zo'n 28 mensen aanschoven. Op de zondag, in de 4e wedstrijd trok de wind aan en heeft Yoichi Komori als bemanning bij Pieter Bleeker gezeild. Als dank voor zijn komst kreeg hij een fles Silersbitter tijdens de prijsuitreiking, wat hem later zeer goed smaakte. Zie de foto's. In dit album staan trouwens ook de uitslagen en het Leeuwarder Courant artikel over de Japanse deelname. Later zullen hier ook nog de indrukken van Yoichi volgen: hij heeft beloofd zijn ervaringen in Grou op papier te zetten.
De prijswinnaars. van links naar rechts: Bart Brijder (3), Pieter Bleeker / Yoïchi Komori (1), Floris van der Meer (2) met de vlag van de Japanse Klassenorganisatie.