12footnews

International 12 foot dinghy

vrijdag 6 maart 2015

NED of niets


De 12voetsjol is nog steeds de eerste eenheids klasse in de wereld, een zeilteken was dus niet nodig. Door de internationale contacten vanaf 1914 werd eerst de letter H in het zeil gezet. Later werd dat de 3 letter code NED. Verschillende jollen hebben daarom naast de H ook NED in het zeil staan, om het internationale karakter te benadrukken. Friesland wil zich graag afscheiden van Nederland en daarom heeft Erik van der Meer FRL in het zeil laten plakken. Zie foto. Uiteraard geheel illegaal.
Frans Smits is nu lid van de Technische commissie en ergert zich aan deze wildgroei. Of iedereen NED in het zeil of terug naar "niets in het zeil", alleen het zeilnummer. Dat is zijn voorstel met nummer 21 voor de komende technische vergadering.
De laatste jaren laten steeds meer Duitsers hun houten jol registreren bij het Nederlandse watersportverbond. Dat heeft als voordeel, dat je mee kunt doen aan wedstrijden in Nederland. Daarnaast krijg je door het certificaat een hogere prijs bij verkoop en de jol wordt ook nog eens vermeld in het twaalfvoetsjollen register. Het is misschien een interessante methode ervoor te zorgen dat alle jollen gelijk blijven, ook in het buitenland. Het register wordt dan internationaal. Landelijke registraties zijn in dat geval niet meer nodig. Er zijn meer klassen, die het zo hebben georganiseerd zoals bijvoorbeeld de Laser klasse met zijn hoge nummers. Het watersportverbond krijgt extra licentie geld en kan dat altijd gebruiken om haar penibele financiele situatie wat op te krikken. Iedereen blij.
Maar wat in dat geval te doen met het landen teken zoals NED, GER, FRA, BEL, ITA. Mijn voorstel: laten we overgaan op het EUR teken. Doen we ook een keer modern en misschien zit er nog wel subsidie aan vast. Mocht mijn idee worden afgewezen, stel ik voor "terug naar niets" te gaan, alleen een zeilnummer. Bij voorkeur in blauw.