12footnews

International 12 foot dinghy

woensdag 22 juli 2015

Voorbeschouwing NK 2015


Op de foto Jeroen de Groot (l) en Bob Heineke. Zware jongens, boven de 100kg, en zeer getalenteerde zeilers: Kanshebbers voor het komende Nederlands kampioenschap 12 voetsjol van vrijdag 24 juli tot en met zondag 26 juli. In totaal doen 44 jollen mee, waarvan 3 buitenlanders: Elena Gazenser en Reinhard schroeder uit Duitsland en Nicky Arnoldus voor Canada. Een voorbeschouwing over de kanshebbers en de jollen waar zij in gaan zeilen. 

Duuk Dudok van Heel was 4 keer wereldkampioen in de flying junior klasse en in 2006 Nederlands kampioen 12voetsjol in een van der Meer jol. Taktisch nog altijd heel sterk, maar de jaren beginnen wel te tellen

Fred Knitel oogt nog als een jonge god, maar is al 66 jaar. Wel heel fanatiek. Tijdens het TV kijken traint hij de beenspieren in een hangbank. Hij is sterk met harde wind en zeilt ook in een van der Meer jol

Joep Brinkman. Vele malen Nederlands kampioen. Woont en werkt in Berlijn en daarom niet meer vaak te vinden op de Nederlandse meren. Heeft ook een snelle van der Meer jol.

Jeroen de Groot (43) is een succesvolle botenbouwer en zeiler. Zijn jollen zijn in de afgelopen 14 jaar, dat hij jollen bouwt, 5 keer kampioen geworden. Hij zelf werd daarnaast twee keer kampioen in de 657, een de Vlijt jol van 50 jaar oud. Dit jaar doet hij mee in een eigen gebouwde jol: 877. zwakke punt: Bob Heineke zeilt in een Lamme jol. De zakelijke druk is erg hoog.

Bob Heineke (26) is de PIP kampioen van 2015 en vastbesloten de NK titel 12voetsjol aan zijn ere lijst toe te te voegen. Hij zeilt in de 880 een prachtige jol gemaakt door Lamme. Zwakke punt: als de druk erg hoog wordt is het moeilijk voor hem rustig te blijven.

Wim Bleeker heeft in 2013 en 2014 bijna alles gewonnen wat er maar te winnen valt. Zeilt in een de Groot jol. Zwakke punt: Doet niet meer aan training, maar gaat gewoon op vakantie: overmoed komt voor de val?

Henk Wittenberg heeft de laser verruild voor de 12 voetsjol en is de grote onbekende. Zeilt samen met zijn vrouw Rina de Nooijer. Een mogelijke black horse. 

Reinhard Schroeder uit Duitsland werd in 2013 bijna Nederlands kampioen. Door een protest ging dat niet door. Zeilt in een de Groot jol. 

Huib Ozinga is ook niet meer de jongste, maar weet alles van het wedstrijdreglement. Vooral sterk met zachte wind.

Emiel Westerhof zeilt in een Rypke de Jong jol met de naam Walvisch. En zo ziet deze jol er ook uit. Maar wel snel. Emiel is goed in vorm en zeker een kanshebber. Zwakke punt: altijd vooraan, maar nog nooit kampioen en dat geeft druk.

Misschien heb ik namen vergeten. Als je vind, dat je ook op deze lijst thuis hoort, laten even weten. Graag met redenen omkleed.
Na elke dag zal ik proberen een live verslag via mijn smartphone op internet te publiceren. Lees daarom deze blog voor het laatste nieuws.

Karel de Boer is wedstrijdsecretaris en stuurde mij nog een rectificatie. Buitenlanders moeten een Nederlands meetcertificaat hebben, de start licentie mag uit het eigen land komen. Dat is geldig.
Een voorbeeld. de Italiaan Giorgio Pizzarello heeft een van der Meer jol met een geldig meetcertificaat. Zijn Italiaanse startlicentie is voldoende om mee te mogen doen voor de titel Nederlands kampioen. Er is wel een probleem, alle moderne Italiaanse frivoliteiten zal hij dan wel moeten verwijderen. Maar dat hoeft geen probleem te zijn: waar een wil is, is een weg.