12footnews

International 12 foot dinghy

maandag 13 september 2021

Hardzeildagen Grou

Hardzeildagen Grou. Voor de 160e keer, georganiseerd door de Koninklijke zeilvereniging Frisia op 11 en 12 september 2021. Op de foto, genomen vanuit mijn jol 888, Durk Zandstra in volledige concentratie tijdens wedstrijd 4. Daarvoor Erik van der Meer en helemaal in de verte Wim Bleeker. Uiteindelijk heeft Wim toch verloren, een taktisch foutje vlak voor de finish van wedstrijd 3 bleek fataal te zijn. Op onderstaande foto dat moment, direct na de finish. Klaas Koning en Floris van der Meer moeten nog finishen. Wim lag bij de laatste ton nog eerste, maar verzuimde goed te verdedigen. Een plotselinge winddraaiing van 20 graden deed de rest. Wim kon nog lachen, maar het kostte wel wat moeite.
Zie hier de uitslagen in PDF. Of ga naar de site van de Twaalfvoetsjollenclub. Zie hier de foto's. In totaal dus 18 inschrijvers die 4 wedstrijden hebben gezeild op het wedstrijdwater met namen als Pikmar, Sitebuorster EE, Peanster IE, Wide IE en tegenwoordig ook de Suderburds Wiid, onlangs uitgegraven. Nog nooit is een Nederlands Kampioenschap op het verruimde water in Grou verzeild, maar de drie zeilverenigingen GWS, Frisia en Oostergo zullen hier ongetwijfeld graag aan meewerken in 2023. Een voorwaarde is dan wel dat het controle proces weer gaat op de manier zoals oud-voorzitter en klassencontroleur Tom Erik van Strien het ooit uitvoerde. Voorafgaand aan de wedstrijden, met mogelijkheid tot herstel. En niet zoals in 2021 op de Kaag is gebeurd, waar Tonny Surendonk na 9 wedstrijden een 1mm te smalle zwaardkast bleek te hebben door vochtwerking en gelijk 12 DSQ's aan haar broek kreeg. Terwijl ze vantevoren alles 3 keer had laten controleren (..). Als dat het beleid blijft van het bestuur van de Twaalfvoetsjollenclub ziet het er niet goed uit voor de eenheid in de klasse en de toekomst van een volwaardig Nederlands Kampioenschap.
Gelukkig ook weer vrouwelijke nieuwkomers. Francien Griffioen (partner van Victor van Solinge) heeft ook meegedaan en dat beviel haar goed.