12footnews

International 12 foot dinghy

maandag 30 augustus 2021

Langweer 28-29 aug 2021

Koud, harde wind en regen. Alle 14 ingeschreven jolzeilers deden pogingen iemand aan boord te krijgen tijdens de open wedstrijden van de Koninklijke Zeilvereniging Langweer, opgericht in 1859. Op de foto: Wim Bleeker heeft zijn echtgenote Adelia verleid een droogpak aan te trekken. Dat ging nog wat onwennig. Uiteindelijk zijn er 9 jollen aan de start verschenen, waarbij de echte 1-pitters het meeste respect behoren te krijgen: Piet de Boer, Victor van Solinge en Durk Zandstra. De overigen namen allemaal iemand aan boord voor één of meerdere wedstrijden. De Nederlandse kampioen 2020 Arjen Kort was goed op dreef, maar had de pech in de tweede wedstrijd om te slaan bij een gijp. Hij verspeelde daarmee gelijk alle kansen, omdat van de 4 wedstrijden geen enkele mocht worden afgetrokken. Maar hij vatte het sportief op: "weer wat geleerd" en vertelde na afloop te hebben genoten van de wedstrijden op het scherpst van de snede met deze groep zeilers
Normaal zeilt Arjen in de pampus, net als Jeroen de Groot, maar een uitstapje op zijn tijd naar de 12voetsjol is een genoegen. Het voordeel van de 12voetsjol is dat je ook in het buitenland kunt zeilen en Arjen gaat erover nadenken mee te doen aan de Friendshipseries. Zie ook Belgie 23-24 oktober 2020. Op de foto Arjen Kort (770), Pieter Bleeker/Luc Ooms (824) en Erik van der Meer (674) strijden om elke meter, om zodoende voorrang te krijgen bij de ton in de vierde wedstrijd. Wim en Adelia Bleeker lagen ver voor, dankzij een goed eerste kruisrak, een specialiteit van Wim. Zie ook webinar start - kruisrak.
De einduitslag met een speciale vermelding voor Jan Hak en zijn dochter Jildau, die knap vierde werden, net achter Erik en zijn zoon Floris van der Meer. Omdat mijn 10 jaar jongere broer Wim Bleeker, de laatste jaren meestal de betere zeiler is, doet deze uitslag mij en Luc Ooms uiteraard veel genoegen :-) Maar Wim heeft wel gewaarschuwd: De komende wedstrijden op Grou (Frisia en GWS) gaat dit niet weer gebeuren.. Complimenten voor de organisatie en alle vrijwilligers, die voor de deelnemende drie klassen: Regenboog, Flits en 12voetsjol een heel weekend in touw waren. Prima organisatie, laag inschrijfgeld (25 euro) en ouderwetse plassenbanen met maximaal 2 wedstrijden op een dag. En 's avonds een prima sfeer op de terrassen in het dorp Langweer. Wat wil je als jolzeiler nog meer.