12footnews

International 12 foot dinghy

woensdag 5 juli 2023

Princenhoftocht verslag 2023

De Princenhoftocht van 1 juli 2023 was tevens een internationaal Friendship evenement met 28 inschrijvers uit 4 verschillende landen. En georganiseerd door de Koninklijke Zeilvereniging Oostergo (KZV Oostergo) Op de zaterdag was het weer aanvankelijk ronduit slecht. Stortbuien en harde wind. Toch gingen er 21 diehards van start. Na de in de windse start, een lang voor de winds rak door de Kromme Ee richting de Hooidammen waar ook de finish was van de eerste wedstrijd. Er ontstond al snel een kopgroep van 5 boten, die continue aan het stuivertje wisselen was: Floris van der Meer, Erik van der Meer, Bart Brijder, Pieter Bleeker en de Turk Rifat Edin. Rifat leek aanvankelijk te gaan winnen met de leenjol 824 (zie foto boven), maar bij de Veenhoop zijn hoge bomen, die roet in het eten gooiden. In de tweede groep zeilde de Duitser Reinhard Schröder onberispelijk naar voren en haalde de complete kopgroep van vijf op die plek in. Met een meter voorsprong versloeg hij nipt Pieter Bleeker. Bart Brijder werd derde.
Na de finish van de eerste wedstrijd ging iedereen op zijn gemak, al peddelend en roeiend, door de Hooidambrug richting de pauzeplek bij het huisje van tante Corrie. Een toertocht op zich, waarbij nauwe slootjes moesten worden genomen. Tante Corrie reikte hoogst persoonlijk het aangeboden lunchpakket uit. Uiteraard kreeg ze hiervoor weer een cadeau uitgereikt plus een toespraak. Arnold Salverda is de enige die echt tante Corrie mag zeggen en had voor haar een fles Beerenburg met jollen inscriptie uitgezocht, de enige echte: Joustra.
Na de pauze werd er opnieuw gestart en nu was het hard werken, al kruisend door de Folkertsloot. Telkens overstag gaan is heel vermoeiend, ook omdat de wind behoorlijk aantrok. Pieter Bleeker lag na de Folkertsloot ver op kop, maar op de Wijde Ee en het Pikmeer was de accu leeg. Twee keer in de week naar de sportschool is blijkbaar toch nog te weinig. Niet bij Bart Brijder, hij kwam steeds dichterbij en op de finish was er nog maar een verschil van 2 meter. Reinhard Schröder volgde fraai op een derde plaats.
Lees hier de uitslag van de Princenhoftocht.
En zie hier de foto's en video's.
De prijsuitreiking door het bestuur van KZV Oostergo volgde direct na de finish op het starteiland. Uiteraard waren ze allemaal weer gekleed met een schipperspet en stropdas zoals de traditie voorschrijft. KZV Oostergo is niet krenterig, drankjes waren naar believen verkrijgbaar, dat allemaal voor maar 40 euro inschrijfgeld. Organisatoren van evenementen die zeer hoge inschrijfgelden eisen, moeten zich afvragen waar ze mee bezig zijn. KZV Oostergo laat in elk geval zien hoe het ook kan.
Reinhard reikte namens de International 12 foot dinghy association nog de "Clara" prijs uit aan een opvallende zeiler. Dit keer: Luc Kerremans en Marie-Ange Boost uit België.
Om 19:00hr volgde het bezoek aan het Chinese restaurant van Grou, waar veel deelnemers aan mee hebben gedaan.
Op de zondag zouden de open wedstrijden worden gehouden, maar de verwachting was al matig. En dat klopte ook wel, er stond erg veel wind, bft 6. Verschillende jollenzeilers wilden nog wel het water op, maar de Larken en 30m2 zeilers haakten af. Wel een terechte beslissing van de KZV Oostergo.
De Turkse zeiler Rifat Edin met twee plaatselijke schonen bij het zeilcentrum in Grou: Wie durft nu nog te zeggen dat buitenlanders niet snel willen integreren in de Nederlandse samenleving?