12footnews

International 12 foot dinghy

maandag 4 september 2023

Schwerin 2023


Door Pieter Bleeker

Schwerin is een evenement voor liefhebbers van hout en klassiek. En dat past heel goed bij de Friendship series. Dertien klassieke 12 Fuss dinghies hadden ingeschreven naast 35 andere prachtige houten boten zoals 12meter scharpies, jollenkreuzers en vrijbuiters. Het is een evenement, waarbij meedoen belangrijker is dan winnen. Een gezellig samenzijn in combinatie met onze museumboten is het belangrijkste. En in de schaduw van het enorme kasteel van Schwerin, waar onze Prins Hendrik (de man van koningin Wilhelmina) ooit is geboren, is met de ambiance niets mis. Reinhard en Annette Schroeder hebben kosten noch moeite gespaard het iedereen naar de zin te maken en diverse mensen onderdak verleend. Maar het is een aanrader met een camper of tent te komen, want naast het clubgebouw van de Schweriner Seglerverein uit 1894 zijn prima faciliteiten. Op de vrijdag avond heeft de Nederlandse delegatie eerst het wijnfeest bezocht en daarna een bezichtiging gekregen van het officiersmess gebouw uit 1900, wat nu is verbouwd tot een kantoorpand, waar Annette werkt. Annette vertelde ook over de Wende in 1990 en welke impact dat heeft gehad voor de voormalige Oost-Duitsers: Bijna iedereen was in één klap werkloos, geen inkomen meer en dat heeft uiteraard veel verbittering opgeleverd.
Na de bezichtiging en lezing konden we aan de oevers van het meer genieten van een laser en vuurwerk show, ondersteund met muziek. In dit foto album kun je een selectie van alle foto's zien, het geeft een indruk hoe je in Schwerin kunt genieten van een Friendship event.
Op de zaterdag prachtig weer, maar helaas geen wind, tijd voor Richard en mij om dan maar even te gaan roeien met de jol (zie foto boven) wat uiteraard lachende gezichten opleverde bij alle Duitse deelnemers: dat zoiets ook nog kan met een 12 fuss dinghy. Wij weten natuurlijk wel beter: een jol is in de kern slechts een roeiboot met hijskettinkjes en roeiriemen, waar ook nog een zeil op is geplaatst.
De wedstrijden konden echter met geen mogelijkheid doorgaan, vandaar dat we ons gereed konden maken voor het happy hour en het diner.
Op de zondag gelukkig wel een mooie zeilwind van bft 2-4, waarbij we nog twee wedstrijden konden zeilen, door middel van een op en neer baan. Zeer professioneel uitgelegd en georganiseerd door het Duitse wedstrijdcommittee, onder leiding van Carola Volkmann. Bij het palaver zei ze het al kernachtig, de meesten kennen mij en zoniet zal dat niet lang meer duren. Maar petje af, je kunt merken dat ze veel ervaring heeft met het organiseren van kampioenschappen. In de 12foot classic wood club denken we ook nog weleens aan een Europees Kampioenschap voor klassieke jollen, Schwerin zou dan een goede locatie kunnen zijn. Over de twee wedstrijden zelf viel vooral het goede zeilen van Rianne van den Boomen op, voor de eerste keer eindigde ze zelfs voor haar echtgenoot Hero Breuning. Ook Frank Havik begint steeds constanter te zeilen. Net als Hero in de eerste wedstrijd, waar hij als derde eindigde na een felle strijd met Reinhard en mij in de kopgroep. Zie hier de Uitslagen De prijsuitreiking is een enorme happening: iedereen mag naar voren komen voor een prijs. Richard zelfs twee keer, want hij zeilde in de mooiste en oudste boot en dat wordt in dit gezelschap erg op prijs gesteld. Zelfs de plaatselijke TV besteed aandacht aan het evenement. Zie hier de TV uitzendig van 2022 en TV uitzendig van 2023.
Drie Duitse deelnemers zijn lid van de Lubecker Yacht Club, ooit opgericht door de Duitse keizer. Onno Peters heeft een Litouwse jol en bedankte de uitstekende organisatie van de Schweriner Segler Verein 1894
Frank Havik in actie