12footnews

International 12 foot dinghy

zondag 31 maart 2024

Verslag training ZZ 2024

Kantjeboord en de training was niet doorgegaan. Het weerbericht ging alle kanten op wat betreft de wind. Op donderdag 28 maart, leek het de goede kant op te gaan en hebben we besloten dat het maar moest doorgaan. Dertien jollen hadden zich aangemeld, maar door opstartproblemen (rugproblemen, roer vergeten, lekkende zelflozer) kwamen er uiteindelijk elf het water op. Maar uiteraard pas nadat er koffie met gemberkoek was genuttigd in het gezeillige clubgebouw van de Zeilvereniging Zuidlaardermeer (ZZ). Wim en Pieter Bleeker hebben daarna het theorie onderdeel aangestipt. De samenvatting: er zijn hoofdzaken en bijzaken. Over bijzaken kan in het cafe of gedurende een TVE vergadering urenlang worden gepraat. Maar jolzeilen gaat in essentie maar om drie hoofdzaken:
1 Stand van de mast. Voorover of achterover. Het zeil- en lateraalpunt moet in evenwicht zijn, wat je aan de druk op het roer kunt aflezen.
2 De grootzeilschoot. Twee merkjes op de schoot geven precies aan hoe strak of los de schoot moet worden aangetrokken. Het heeft met de invalshoek van de wind in het zeil te maken en steekt heel nauw.
3 De neerhaler. Deze beïnvloedt de twist in het zeil. Bij meer wind: beetje aantrekken. Bij minder wind: beetje losser. Het heeft ook met de invalshoek van de wind te maken. Het verschil met de grootzeilschoot: de invalshoek boven in het zeil t.o.v. onderin het zeil kan en moet soms verschillend zijn.
Een gezonde geest in een gezond lichaam: Dus tijd voor een fysieke warming up. Diverse oefeningen werden gedaan om het lichaam weer fit en in model te krijgen voor het serieuze werk dit seizoen.
Nadat Reinhard Schroeder iedereen had voorzien van een Duitse chocolade paashaas (zie foto boven met Jildau en Wim) werd het tijd om het water op te gaan. De wind was perfect, bft 3. Piet Goos van de Zeilvereniging Zuidlaardermeer deed geweldig werk door voor de boeien te zorgen en standby te blijven in het geval iemand de neiging had te gaan zwemmen. In eerste instantie werd op een korte heen en weer baan de boothandling geoefend. Daarna zijn korte wedstrijden gevaren. Victor van Solinge had mbv een app laten uittekenen wat hij gevaren had. Ook dit indrukwekkende plaatje is in het foto album te zien. Jildou Huitema-Hak heeft fanatiek getraind en gaat uiteraard proberen Rina de Nooijer van de troon te stoten als Nederlands Kampioen. Toch mooi dat in onze klasse mannen en vrouwen gelijke kansen hebben en gewoon tegen elkaar kunnen zeilen. LHBTIQ+ is bij ons ook geen probleem. In de dartsport doen ze daar heel kinderachtig over, maar gelukkig kennen we dat soort kinnesinne niet in onze klasse.
De nieuwe jolzeiler Oscar Grooten is overgestapt van de Valkenklasse naar de 12voetsjol en dat zouden meer mensen moeten doen. Hij heeft de H31 Cederlicht gerestaureerd en deze ziet er weer prachtig uit.
Na afloop nog een hapje en een drankje in het clubhuis en daarna weer naar huis. Het zeilseizoen 2024 kan beginnen.
Jildou met jol 858