12footnews

International 12 foot dinghy

zondag 30 december 2018

Grommer gaffel


De klasseregel 2.5.4
Stroppen:
De plaats van de stroppen op de gaffel: bovenste strop: 1700 mm van binnenkant onderste zwarte-band met een tolerantie van 40 mm in beide richtingen. De afstand van de buitenkant van de bovenste strop tot de gaffel is max. 85 mm. De plaats en de lengte van de onderste strop is vrij, behoudens dat de min. afstand van de toppen van stroppen langs de gaffel gemeten 200 mm is.


De gaffel heeft dus twee stroppen of grommers. De grootzeilval gaat door de bovenste grommer om daarna aan de onderste te worden vastgemaakt. Hierdoor kan het zeil worden gehesen. Het materiaal voor de grommers is vrij: een staaldraad met een splits, een dyneema touwtje met knopen, allemaal toegestaan. Maar deze systemen hebben nadelen: een staaldraad kan kapot gaan door slijtage, een touw met knopen kan rekken, zeker als je 40knopen wind voor de kiezen krijgt zoals bij het Nederlands Kampioenschap op het Alkmaardermeer en het opeens 4mm gaat rekken waarna er zo maar 4 strafpunten kunnen volgen (!!)

Misschien is een zeilband nog wel het beste systeem. Het voordeel is dat zeilband zo dun is, dat het niet kapot gaat door het schuren tegen de mast. En ook rek is te verwaarlozen. Een grommer omtrek van 33cm (2 keer 16,5cm), veroorzaakt een afstand van 85mm tot de gaffel. Deze 85mm is verstandig, omdat alle zeilen hierop ontworpen zijn. Op de foto zie je hoe de beide delen van een grommer, gemaakt van 2cm zeilband, met de hand aan elkaar kan worden genaaid.