12footnews

International 12 foot dinghy

woensdag 26 december 2018

Nieuwe schoot nodig?

Vroeger zeilden we met katoenen zeilen en katoenen schoten. Die tijd ligt achter ons. Zeilen zijn altijd van dacron, maar voor schoten is de keuze erg groot. De belangrijkste criteria
1 één schoot voor zowel harde als zachte wind.
2 weinig gewicht, zodat hij voor de wind bij zachte wind, niet door het water gaat slepen.
3 moet lekker in de hand liggen.
hieronder mijn favorieten

ssr-light. de kern bestaat uit PPM (polypropyleen Polyester mix). De mantel uit dyneema met een gripvezel. Ik gebruik 7mm dikte. in totaal 12m. Het voordeel van deze shoot is dat hij geen water opneemt. Het voelt wel wat hard aan, maar met handschoenen aan geen probleem. Ook niet met windkracht beaufort 7 zoals tijdens het NK op alkmaar. Op de weegschaal 29,5 gr. Op zich niet zo belangrijk, maar met bft 1 voor de wind is het wel aantrekkelijk als de schoot niet constant door het water sleept. Gewicht is dan wel belangrijk: het verschil tussen winnen en verliezen. Het voordeel van deze schoot is dat je er dus met harde en zachte wind mee kunt varen. Geen zenuwachtig gedoe meer, als je vlak voor de start van hardweer- naar zachtweerschoot wilt wisselen. Touwwerk koop ik tegenwoordig bij de lijnenspecialist. Deze schoot kost 3,87 euro per m. een 8mm uitvoering kan wellicht ook, maar is gelijk duurder: 4,75 euro per m. Ook in de Laser klasse wordt deze schoot veel gebruikt, waarbij sommigen zelfs voor de 6mm uitvoering kiezen.
Kopen? klik hier op ssr-light


Deze schoot heb ik van Remy Arnoud gekregen als dank voor het uitlenen van mijn jol 824 tijdens het NK op Alkmaar. 8mm dik en ook weer 12m lang. Zowel de kern als de mantel is van polyester gemaakt. Het gewicht is zelfs nog lager dan de SSR, 28,5gr. Maar in natte toestand aanzienlijk zwaarder. Het voelt wel zachter aan en is bovendien een stuk goedkoper 1,47 euro per m.
Kopen?. Klik hier op p-sheet