12footnews

International 12 foot dinghy

zondag 16 december 2018

Measure survey


In de Yachtsman van 12 juni 1913 zijn de oorspronkelijke ontwerpen en regels van de "A" class one design dinghy gepubliceerd. Zie hier.
In Japan is de oorspronkelijke naam "A class dinghy" nog steeds in gebruik. In Nederland is dat 12voetsjol geworden. In Engeland "International 12 foot dinghy" of kortweg "International 12".
Na 105 jaar is de 12voetsjol nog steeds springlevend. Wereldwijd is er veel belangstelling. Liefhebbers van klassiek varend erfgoed kunnen de jol waarderen en willen er ook vaak één bouwen.
De vraag die regelmatig gesteld wordt: waar kan ik de tekeningen kopen en wat zijn de klasse regels. Maar ook: moeten buitenlandse jollen persé een Dutch license aanvragen om aan internationale wedstrijden mee te doen. Als je de tekeningen en klasse regels wilt aanvragen: Zie tab Built op 12footcwc.org. Er is ook een Engelse vertaling. Duuk Dudok van Heel en Fred Udo hebben deze klus voor hun rekening genomen. Zie hier de Nederlandse klasse regels vertaald in Engels.
Ook interessant: Bert Hamminga en de Ierse jol historicus Vincent Delaney doen archeologisch onderzoek naar het oorspronkelijke ontwerp van de 12voetsjol en kijken ook naar de verschillen met de huidige ontwerpen en class rules. Zie hier de voorlopige resultaten van hun measure survey.