12footnews

International 12 foot dinghy

zondag 1 november 2020

Borgen zwaard

 Steve Crook mailde mij een interessant probleem wat hem was overkomen. Omgeslagen, waarbij de jol helemaal ondersteboven lag met de mast recht naar beneden. In Nederland lukt dat niet, want de meren zijn hier maar ca. 2 a 3 meter diep. Maar de Zwitserse meren kunnen honderden meters diep zijn. Het zwaard viel uit de zwaardkast van Steve naar beneden en dan heb je een groot probleem om hem weer op de plaats te krijgen. De boot ligt vol water, alles drijft weg en dan ook het zwaard nog dat naast de zwaardkast aan een touwtje bungelt. Geen prettig vooruitzicht.

Er zijn twee oplossingen dit probleem te tackelen. Maak een soort haak van 1mm dik roestvrij staal. De haak om de zwaardbout en het andere eind met een bout of i.d. vastmaken aan het zwaardoog. Op deze manier is het zwaard geborgd en kan het niet naar beneden vallen. Zie onderstaande tekening
Wat ook kan is het zwaard boven de zwaardkast borgen met 2 stevige stukken shockkoord / elastieken. 5-6mm moet afdoende zijn. Op deze manier blijft het zwaard door de elastieken hangen en valt het niet volledig uit de zwaardkast. De oplossing met de haak is echter beter.