12footnews

International 12 foot dinghy

zondag 6 augustus 2023

Sneekweek dag 2

Door Frank Havik

'Het kwam wat aarzelend op gang race 2 van de Sneekweek op zondag 6 augustus voor de 12 voetsjollen. De wind draaide als een ware tombola rond en kort na één uur konden we pas van start. Wind vanuit het noorden met mooie draaiers in het eerste kruisrak. Een ploegje ging na de start stuurboord uit en een ploegje naar bakboord met als resultaat dat een bootje of acht tegelijk bij de eerste boei aankwamen. Onvermijdelijk een paar fraaie bakboord stuurboord situaties waarbij Bert en Floris met elkaar in de clinch lagen. Zelf daardoor heel even mijn moment van fame van de dag gepakt door als eerste de bovenboei te ronden met Bert en de anderen in het kielzog. De druk van achteren stuwde de eerste groep van een bootje of 12 naar de beneden boei. Floris ronde als eerste, Pieter, Durk, Hans, Erik, Frank, Bert en Klaas en velen anderen in de achtervolging. Vanaf dat moment ben ik de tel en het overzicht een beetje kwijt geraakt. Het was in het daaropvolgende kruisrak met een windje 3 beaufort een en al stuivertje wisselen.  De boten die de wal opzochten in het tweede kruisrak waren de winnaars. Bart Brijder zeilde gestaag naar voren en op het lange voor de windse rak kreeg Victor ook weer aansluiting met de eerste groep. 
Zelf was ik de volgende 2 kruisrakken druk bezig met afnemen van een vlootschouw. De een na de andere 12 voetsjol zeilde mij voorbij. Net als Victor die als een raket ging nadat Pieter hem een tip gaf om de neerhouder wat meer aan te trekken. Durk, Floris, Hans, Bart en Pieter knokten voor de overwinning. Het was toch Floris die de wat mindere zaterdag omzette in een klinkende overwinning. Met op de hielen gevolgd door Bart Brijder, als 3e Pieter Bleeker, 4e Durk Zandstra, 5e Hans Nieuwland, 6e Bert Bos, 7e Victor van Solinge, 8e Klaas Koning, 9e Erik van der Meer. Zelf kon ik nog maar net de dames Westerhof voorblijven die als elfde de dag afsloten.
Kwam nog wel een aap uit de mouw want toen de uitslag bekend werd gemaakt bleek de 235 met stuurman Kasper Dijkstra de wedstrijd te hebben gewonnen. Consternatie al om. Want hoe los je zoiets nu op. Dat bleek simpel wat Kasper liet het comité direct weten (klasse Kasper!!) dat hij niet alle boeien had gerond en daarom uit de uitslag moest worden genomen. 
Al met al een fantastische zeildag die naar meer smaakt. Wel even kijken of maandag de weerkaarten van zondagmiddag wel kloppen. Maandag rond elf uur worden er vlagen gegeven rond de 30 knopen. Wat neerkomt op windkracht zeven. Misschien valt het wel mee. Even een nachtje slapen en dan weten we het!'