12footnews

International 12 foot dinghy

woensdag 9 augustus 2023

Sneekweek dag 5


Door Jildou Hak - Huitema

Hardzeildag 8 augustus 2023

Na twee dagen waarin Aeolus zijn slechte humeur botvierde op de deelnemers van de Sneekweek was hij op de 86ste hardzeildag wat vriendelijker gestemd. Op deze zonnige dag, met hier en daar een wolkje, voorzag hij ons van een mooie stabiele 3 beaufort. Mooie omstandigheden waarin 21 jollen de degens met elkaar kruisten en streden voor een mooi resultaat op de west zuidwestbaan (L).

Waar ondergetekende (858) bij de start koos voor een plek bij de onderboei zocht mijn vader (787) zijn geluk meer bovenin. Algauw bleek dat bovenin de ‘place to be’ was. Iedereen die daar gestart was zat duidelijk meer voorin dan de boten die onderin gestart waren getuige de opname bij de eerste boeironding. Waren er sprintprijzen geweest dan zou Hans Nieuwland (468) hier de beste papieren voor hebben gehad ware het niet dat, in tegenstelling tot de voorgaande dagen, de eerste (groene) bovenboei deze keer bakboord gerond diende te worden in plaats van stuurboord. Zo sympathiek als Pieter Bleeker (888) was om Hans hier tijdig op te wijzen ging hij wel als eerste om de bovenboei met Frank Havik (777) in zijn kielzog. Wij, ik zeilde deze dag met mijn zoon Mink(en derde bemanningslid; knuffel genaamd “haas”), konden onze matige start in het eerste kruisrak niet repareren en kwamen als zestiende om de eerste ton. Mijn vader (787), zeilend met onze andere zoon Melle, daarentegen wist zich netjes in de kopgroep te nestelen door als zevende het voor de windse rak in te gaan. 

Nadat we het Sneekermeer voor de wind verlaten hadden en via de klok de Goinggarijpster poelen bereikt hadden konden we aldaar iets van onze achterstand goedmaken. Dat resulteerde in een (bij benadering) tiende stekkie bij het ingaan van de Sybesloot. Ook Floris van der Meer (850) had zijn matige start redelijk rechtgetrokken en vond zichzelf bij het opkomen van het Sneekermeer terug op een vierde plek. Ook moeder en dochter Westerhof zeilend in de 742 zaten keurig voorin en gingen als tweede door de Sybesloot. Frank Havik (777) daarentegen had minder geluk en zakte op de poelen terug naar een zesde plek. 

Dat het van de Sybesloot aan de wind naar boei 1 (in het verleden boei 5 voor de kenners) nog verraderlijk kan zijn bleek weer eens te meer. Er werd vrolijk gestrooid met het verlies en winst van plekjes. We meenden uit de Sybesloot te kiezen voor een rechte slag naar boei 1. Echter bleek dit niet de juiste keuze….we hebben hier nog 1 of 2 plekken af moeten staan. Floris van der Meer spurtte nog naar een keurige tweede plek ten koste van de dames Westerhof. Hans Nieuwland werd in zijn 468 vierde. Pieter Bleeker was in zijn 888 vandaag de meest stabiele deelnemer in het jollenveld en finishte na de hele race vooraan gelegen te hebben als eerste. Hulde!

Op de laatste dag van de Sneekweek zal het er nog om gaan spannen. Kijkend naar het klassement staat Floris eerste met 10 punten met op zijn spiegel Pieter Bleeker (11 punten). Daarachter, met een klein gaatje, vinden we Hans Nieuwland terug met 15 punten. Het lijkt op het oog dan ook dat het zal gaan tussen Floris en Pieter. Maar waar twee vechten om een been…. Donderdag 9 augustus om 13:00 weten we ongetwijfeld meer.


Jildou Fokje Hak-Huitema
Vento Vivere
NED 858